Την πρώτη του νίκη φαίνεται ότι πανηγυρίζει το «κίνημα της πετσέτας» που διεκδίκησε με αποφασιστικότητα το δικαίωμα να απλώνει την πετσέτα του στην αμμουδιά χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει αντίτιμο για μια βουτιά.
Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα «Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες / Save Paros» που ήταν η κινητήριος δύναμη του «κινήματος της πετσέτας», η Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο είναι πια ελεύθερη από ξαπλώστρες στη μισή της έκταση.
Στην ανάρτηση επικρατεί ενθουσιασμός για τη νίκη του κινήματος και εκφράζεται η ελπίδα να γίνει το ίδιο και στις παραλίες άλλων νησιών, όπου επιχειρηματίες «απλώνουν» τις ξαπλώστρες των καταστημάτων τους εκτός των νόμιμων ορίων.
Κυβερνητική παρέμβαση για την «κατάληψη» των παραλιών – «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για το ζήτημα της παράνομης κατάληψης παραλιών από επιχειρηματίες, και καθώς το «κίνημα της πετσέτας» αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε, την Τετάρτη, εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
Με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «δεν θα χαριστεί σε κανέναν για τις παραλίες» παρουσίασε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των παρανομιών που περιλαμβάνει εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή κυρώσεων.
Της κυβερνητικής παρέμβασης, που ακολούθησε της εισαγγελικής, είχαν προηγηθεί σοβαρές καταγγελίες πολιτών και κινητοποιήσεις του αποκαλούμενου «Κινήματος της Πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, δίνοντας τη σκυτάλη και σε άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του «αποκλεισμού» των παραλιών από επιχειρηματίες.
Οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως είναι εξοργιστικές. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες καταγγέλλει «σωματοφύλακες στις παραλίες», έλλειψη ελέγχου και πανάκριβες ξαπλώστρες που κοστολογούνται μέχρι και 120 ευρώ.
Από τα πρώτα θύματα τέτοιων πρακτικών και αυθαιρεσιών ήταν η Μύκονος, με το in να αναδεικνύει το θέμα και να στηρίζει τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία, οδηγώντας στην «απελευθέρωση» της παραλίας του Πάνορμου από φράχτες, μπράβους και περιορισμούς.