ΕΛΛAΔΑ
Πρόταση δυσπιστίας: Κλίμα πόλωσης στη Βουλή - Σήμερα η ψηφοφορία
Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Mε την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συνεχίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Δεν θα κρυφτώ από καμία βουλευτική ασυλία δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και επικεντρώθηκε στη σύμβαση 717. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνοντας τον λόγο μετά τον κ. Καραμανλή είπε μεταξύ άλλων ότι η εικόνα να χειροκροτούν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέρμη τον Κώστα Καραμανλή είναι μια άσχημη εικόνα. Είπε επίσης ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση εδώ και 24 ώρες από τη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 03:35 τα ξημερώματα. Σήμερα (28/3), θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών -κατ` αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων- και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα εντονότατο κλίμα πόλωσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη και βεβαίως την κυβέρνηση να μιλάει για πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, κάτι το οποίο άλλωστε είπε και εχθές ο κ. Βορίδης, με τη χαρακτηριστική αποστροφή ότι «εμείς την ευαισθησία δεν σας τη χαρίζουμε». Και σήμερα απασχόλησαν οι συζητήσεις που βγήκαν στον αέρα και βεβαίως το θέμα του «μπαζώματος», με ενδεικτική την αναφορά την οποία έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος κοιτώντας προς την αντιπολίτευση απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις και είπε ότι «εσείς είσαστε για τα μπάζα».
Νωρίτερα σφοδρή αντιπαράθεση και έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της πλειοψηφίας προκάλεσε η αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής ότι τα χέρια της κυβέρνησης είναι βαμμένα με το αίμα των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Νέο επεισόδιο μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» με τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για «χυδαία πολιτική εκμετάλλευση».
Απαντήσεις για τις επίμαχες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και τους χειρισμούς της δίνει η κυβέρνηση, στα περί συγκάλυψης επιμένει η αντιπολίτευση.
«Οι προβλέψεις που υπήρχαν στη νομοθεσία δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες […] ας πούμε των σταθμαρχών ενδεχομένως μεταξύ τους, των μηχανοδηγών μεταξύ τους[…] Το αίτημα αυτό η κυβέρνηση το υιοθέτησε με εντολή του Πρωθυπουργού πάραυτα και ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή[…] Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Θα ανατριχιάσετε τώρα. Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε εσείς. Εσείς δεν παθαίνετε τίποτα. Ο κόσμος θα το ακούσει. Τη διάταξη αυτή, με την οποία διευρύνθηκε η δυνατότητα του ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων δεν την ψηφίσατε. Και πότε κατατίθεται η πρόταση; Όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου, ένα δημοσίευμα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Για χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πρόσθεσε «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κύριος Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης».
«Ένα χέρι, πιθανόν το μακρύ χέρι του Μαξίμου που το έχουμε συνηθίσει, αυτό που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και διαφθείρει τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου πήρε αυτό το υλικό πριν από τη δικαιοσύνη, πριν από την αστυνομία. Ποιος το πήρε; Ποιος το χάλκευσε; Ποιος το έδωσε στο Πρώτο Θέμα; Μόνο επιθέσεις περί διαπλοκής και φαντασιώσεις. Ακούσαμε τον κύριο Φλωρίδη να λέει Ήταν γνωστά όλα αυτά, λέει. Τι περιμένατε το δημοσίευμα; τα ξέραμε. Τα ήξερε ο υπουργός; Αφού τα ήξερε ο υπουργός κύριος Φλωρίδης τι έκανε;» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο προέβλεπε πολλαπλές δικλείδες, οι οποίες θα έπρεπε όλες να παραβιαστούν, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το τραγικό και επώδυνο αποτέλεσμα, το οποίο είδαμε την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Στη συνέχεια, μετά το δυστύχημα, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να διερευνήσει η Πολιτεία τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα αυτό».
Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για τα περί μπαζώματος με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στις κατηγορίες. Όπως είπε « oι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε ότι «μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Ψάχναμε τους νεκρούς[…] Αν θέλετε προσωπικά να πείτε αυτά που είπατε σήμερα εδώ και λέτε συνεχώς και στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτή είναι αρμόδια να κρίνει και να προχωρήσετε με καθαρό μέτωπο, να μην υπάρχει καμία σκιά».
«Μη συνεχίζετε λοιπόν να απομονώνεται δυο τρεις λέξεις για να χτίζετε το αφήγημά σας χωρίς κανένα στοιχείο που να με συνδέει» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.
Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προφανώς δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις, ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες. Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε « δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».
«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Ο στόχος είναι να πέσει αυτή η κακή αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντιεθνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει».
Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Ιωάνης Κόντης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε να είναι δημοκρατική η στάση όλων και να μην αποκλείει ούτε κόμματα ούτε ανθρώπους μέσα από αυτό το θεσμό σε τόσο σημαντικές διαδικασίες».
«Είναι η μομφή ενός λαού που στη συλλογική συνείδηση του κατέγραψε τα Τέμπη ως έγκλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.
«Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά τα κόμματα αφορά τα θύματα και προσπαθείτε να δικαιωθείτε και να δικαιώσετε Καραμανλή, Μητσοτάκη και λοιπούς εμπλεκόμενους» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και εκτός Κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος χαρακτήρισε ευχής έργον το να ρίξει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση, πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για ανατριχιαστική αναφορά. Βαριές αιχμές περιελάμβανε η αντιπαράθεση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Νίκου Παππά για το κράτος Δικαίου, ενώ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παρουσία διεθνών παρατηρητών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ν. Φαραντούρη, σε βάρος ανωτάτων δικαστών και του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ),σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες δηλώσεις προσβάλλουν «τους ανώτατους δικαστές της χώρας με αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς, συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί εκτός των ορίων του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Σε νεότερη δήλωση του ο κ. Φαραντούρης τονίζει «αλλεργικό σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία και το πρωθυπουργικό κονκλάβιο το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να οδηγήσει σε πλήρη λαϊκή απονομιμοποίηση την διολισθαίνουσα καθημερινά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό αποδεικνύει η λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως καθώς και Μονταζιέρα Νο2 για τις δηλώσεις μου ως Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».