ΕΛΛAΔΑ
Προς επίταξη 200 ιδιωτικές κλίνες COVID στη Θεσσαλονίκη
Έληξε η διορία του υπουργείου Υγείας προς τους «κλινικάρχες» - «Γονατίζουν» από το βάρος τα νοσοκομεία
SHARE:
Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19, καθώς το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης έχει εκπνεύσει. Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο».
Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.
Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.
«Από το υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε, την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο», ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.
Επιπλέον, αυτή η κατάσταση της πίεσης των νοσοκομείων της πόλης ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από τις 6:00 της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ισχύουν τα εξής:
- κλείνουν τα σημεία ελέγχων στην Κρυσταλλοπηγη
- ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά και Προμαχώνα
- όσοι εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ. Όσοι εντοπίζονται αρνητικοί θα εισέρχονται κανονικά
- ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα
- αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας
- αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα και στις μετακινήσεις
«Γονατίζουν» από το βάρος τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καθώς οι ΜΕΘ συνεχίζουν να γεμίζουν, οι κλίνες καταλαμβάνονται και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η νοσηλεία σε θαλάμους ανάληψης ή στα χειρουργεία. «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται. Από 230 ασθενείς μπορεί να προκύψουν και άλλες διασωληνώσεις και από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα τις διαχειριστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλίδης σχετικά με το ΑΧΕΠΑ.
Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και οι 17 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ στο «Παπαγεωργίου» που σήμερα (19/11) εφημερεύει από τις 8:00 οι συνθήκες είναι το ίδιο αποπνικτικές. «Υπάρχει πρόβλημα στις ΜΕΘ. Αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη κλίνη που μπορεί να μετατραπεί σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό» δηλώνει ο γιατρός του νοσοκομείου κ. Παπαστεργίου.
Το Παπαγεωργίου αν και επταπλασίασε τα Κρεβάτια εντατικής θεραπείας δεν έχει κανένα διαθέσιμο σήμερα με τους νοσηλευτές να φοβούνται «Αν δεν θα κάνουμε υπεύθυνη σαν κοινωνία θα αρχίσουμε να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει», Υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
Οι αριθμοί των διαθέσιμων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι ενδεικτικοί της κατάστασης
- Στις 6 Νοεμβρίου: 6 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ
- Στις 19 Νοεμβρίου: 40 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ
Την ίδια ώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν στο νοσοκομείο άλλες 4 κλίνες ΜΕΘ.
Σχέδια για διακομιδή των ασθενών ακόμη και με τρένα
Μέσα στην ασφυκτική αυτή κατάσταση μελετώνται νέοι τρόποι διακομιδής των ασθενών της Θεσσαλονίκης στη Αθήνα ακόμα και με τρένα. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έφτασε την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, με εντολή του ΕΟΔΥ ένας συρμός 6 βαγονιών, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν φορεία με ασθενείς. «Έχουμε εξετάσει και χώρους και τρόπους και είμαστε έτοιμη για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο μέτρο του ανθρώπινου δυνατού, οποιοδήποτε θέμα προκύψει », σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου.
Παράλληλα, συναγερμός σήμανε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου σε γηροκομείο στη Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα 17 από τα κρούσματα ήταν φιλοξενούμενοι του γηροκομείου, ενώ τα 3 ανιχνεύθηκαν στο προσωπικό. Σημειώνεται, ότι 13 από τα 17 κρούσματα χρειάστηκε να μεταβούν σε νοσοκομείο, ενώ 4 παραμένουν απομονωμένοι σε ξεχωριστό όροφο του κτιρίου καθώς είναι ασυμπτωματικοί.
Με πληροφορίες από ethnos.gr