ΕΛΛAΔΑ
Προβληματισμός από τον καλπασμό της πανδημίας - Γεμίζουν πάλι νοσοκομεία και ΜΕΘ
Ανησυχία επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τάξεις των ειδικών μετά το χθεσινό ρεκόρ στην καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊού.
SHARE:
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, από τη φύση της πολύ επιθετική, προελαύνει καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των μεγάλων πόλεων βρίσκεται στα παραθεριστικά θέρετρα της χώρας γεγονός που σημαίνει επιβράδυνση των ρυθμών στην επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά τους εμβολιασμούς.
Ωστόσο το επιδημιολογικό αποτύπωμα του Αυγούστου αναμένεται να είναι έντονο και τον Σεπτέμβριο, καθώς η επιστροφή των αδειούχων και -αργότερα- το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Απολύτως ενδεικτική της κακής επιδημιολογικής εικόνας είναι τα διαρκώς κλιμακούμενα στοιχεία από την Κρήτη με τις 554 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, 10 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως γεμίζουν και πάλι τα νοσοκομεία, καθώς οι διασωληνωμένοι του τελευταίου 24ώρου ανέρρχονται σε 219. Ωστόσο, σε αυτή την στατιστική κατηγορία ο ρυθμός είναι μειωμένος σε σύγκριση με τη διάδοση του ιού χάρις στους εμβολιασμούς.
Ενδεικτικά, χθες από τις 241 εισαγωγές συνολικά στα νοσοκομεία της επικράτειας, οι 102 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής. Το «Σωτηρία» παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, νοσηλεύοντας σύμφωνα με τα στοιχεία 200 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλους 79 στις ΜΕΘ.
Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονται 82 ασθενείς, εκ των οποίων οι 21 σε ΜΕΘ. Με σημαντικό αριθμό ασθενών βρίσκονται τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Χαρακτηριστικά νοσηλεύονται 33 ασθενείς στο «Ιπποκράτειο», 41 στον «Ερυθρό Σταυρό», 33 στο «Ελπίς», 20 στο «Σισμανόγλειο», 25 στο «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα», 30 στο «Αμαλία Φλέμινγκ», 41 στο «Γεννηματάς», 20 στο «Αλεξάνδρα», 46 στο «Θριάσιο», 73 στο «Αττικόν», 32 στο «Τζάνειο». Επίσης, 13 παιδιά νοσηλεύονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, «Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού».
Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 11/8
O ΕΟΔΥ χθες Τρίτη 10 Αυγούστου ανακοίνωσε 4.181 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που πλησιάζει το ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων, που καταγράφηκε στη χώρα τον Μάρτιο του 2021.
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 19 νέοι θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 219 ασθενείς. Τα τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 102.275.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο απολογισμός κρουσμάτων είναι ο τρίτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, μετά το 4.340 (65.000 τεστ περίπου) στις 30 Μαρτίου και 4.309 (49.032 τεστ) στις 6 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κρουσμάτων, τα 1.238 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, εκ των οποίων 342 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 171 στην ΠΕ Πειραιά. Τέλος, 183 περιστατικά καταγράφηκαν στον Δυτικό Τομέα και 149 στην Ανατολική Αττική.
Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 337, ενώ 167 περιστατικά καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην Αχαΐα και 121 στο νησί της Ρόδου.
Κρήτη: «Ιερείς δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης»
Το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο σπάει η Κρήτη, όπου καταγράφηκαν 554 νέα κρούσματα κορωνοϊού αντί 440 με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Δευτέρας 9 Αυγούστου. Από αυτά, 275 εντοπίζονται στο Ηράκλειο και 181 στα Χανιά.
Άλλωστε, υπό αυτή την επιδημιολογική εικόνα, το Ηράκλειο βρίσκεται από σήμερα, 11 Αυγούστου σε καθεστώς mini lockdown, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κρήτη.
«Το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε. Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο. Είχαμε την πρόβλεψη ότι ίσως φτάσαμε κοντά στα 300 στο Ηράκλειο αλλά ήταν η χειρότερη πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μάλιστα, μας έδωσε μια ελπίδα το περασμένο 10ήμερο, μια μικρή ύφεση που είχαμε, που έδειχνε ικανό να σταματήσει την πανδημία σε αυτό το επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η ύφεση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αύξηση. Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης αποκάλυψε στη συνέχεια πως υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το παρών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρ'όλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες. «Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές. Ιερείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τους εαυτούς τους και το ποίμνιο τους, πολλές φορές καταπατούν οι ίδιοι τα μέτρα αυτοπροστασίας και δημιουργούν συνθήκες στους ναούς και γύρω από τους ναούς, υπερμετάδοσης».