ΕΛΛAΔΑ
Το Πράσινο Κίνημα για την διεθνή ημέρα την αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος
"Τώρα περισσότερο από ποτέ, ας ενωθούμε στον αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους" αναφέρει στο μήνυμά της η συμπρόεδρος του κινήματος
Το Πράσινο Κίνημα τιμά τη σημερινή Ημέρα Μνήμης και στέκεται στο πλευρό των εβραϊκών οργανώσεων που συνεχίζουν να αγωνίζονται σταθερά για την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των ενόχων.
Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Ως Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της. Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού συνήθως υπολογίζεται στα έξι εκατομμύρια.
Εκτός από τους Εβραίους, περίπου 220.000 Ρομά και Σίντι θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού. Άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» και διώχθηκαν ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί ήταν οι εξής: Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές, Πολωνοί μη Εβραίοι, διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ελευθεροτέκτονες, Κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και κάποιοι Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει, πως ένας στους είκοσι Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Δεν χρειάζεται, φυσικά, να αναφερθούμε καν στους αρνητές του ίδιου του Ολοκαυτώματος και της κάθε Γενοκτονίας που έλαβε χώρα τον 20ο αιώνα. Το γεγονός πως υποστηρικτές αντίστοιχων απάνθρωπων ιδεολογιών κερδίζουν έδαφος ολοένα και περισσότερο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει πως η ανθρωπότητα διδάχτηκε ελάχιστα από το πρόσφατο παρελθόν της αλλά και πως είναι ανάγκη να μην ξεχάσουμε τη φρίκη, κανέναν και τίποτα που οδήγησε και συνέβαλε σε αυτή.
Βλέπουμε το φανατισμό να κινείται με ταχύτητα φωτός στο Internet. Βλέπουμε την μισαλλοδοξία να εισέρχεται στην κυρίαρχη πολιτική, στοχεύοντας τις μειονότητες, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και αξιοποιώντας τον θυμό και το άγχος ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, ας ενωθούμε στον αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους
Γι’ αυτό και το Πράσινο Κίνημα καλεί την κοινωνία των πολιτών να υψώσει τη φωνή της κατά του φασισμού, σε όλες του τις μορφές. Όταν ξεχνάμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε».