Π.Πετρακάκης στο Livetalks: "Η Θεσσαλονίκη θυμίζει εμπόλεμη ζώνη"

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, περιγράφει τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι υγειονομικοί και οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας

Το μυαλό του Πέτρου Πετρακάκη, προέδρου της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, έτρεξε πίσω, στο 1903 και τους Κρήτες Μακεδονομάχους, όταν πληροφορήθηκε την είδηση για τις 10 νοσηλεύτριες, οι οποίες εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης,που τόσο δοκιμάζεται.
 
Η συμπρωτεύουσα θυμίζει  «εμπόλεμη ζώνη». Ο κ. Πετρακάκης μετέφερε στο Livetalks το κλίμα που επικρατεί στην "Νύμφη του Θερμαϊκού": Μια έρημη πόλη, όπου το επιδημιολογικό φορτίο αγγίζει το 32%!
 
"Νομίζεις ότι και ο αέρας είναι μολυσμένος" (...) "Είναι σα να έχει πέσει έξω μια βόμβα πλουτωνίου", ήταν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις (ενδεικτικές του κλίματος) του προέδρου της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας. "Υπάρχει ο φόβος, δεν τον βλέπεις τον εχθρό. Στα νοσοκομεία απέξω σχηματίζονται ουρές για τα γρήγορα τεστ. Και 15 ημέρες μετά δεν έχουμε ένδειξη ότι πάει κάτι να «φτιάξει», χθες είχαμε 904 κρούσματα!".
 
Ο κ. Πετρακάκης προσπάθησε να αναζητήσει τις... ρίζες του κακού: "Στις αρχές Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όμως εκείνες τις ημέρες ήρθαν οι φοιτητές από τις διακοπές, και άρχισαν τα πολυπληθή πάρτι στις αυλές του Πανεπιστημίου, στα Λαδάδικα". Και χωρίς να ληφθεί κάποιο ουσιαστικό μέτρο, "με την ανοχή της πολιτείας και των τοπικών αρχών", το πράγμα... ξέφυγε! "Μάζευαν τόνους σκουπίδια, κουτάκια μπύρας κάθε βράδυ! 1000-1500 και 2000 άτομα ήταν κάθε βράδυ στο Χημείο!".
 
"Υπήρχε μια ψευδαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη είχε «καθαρίσει», παρατήρησε ο κ. Πετρακάκης, που έβαλε στο... κάδρο των αιτιών για την έκρηξη των κρουσμάτων και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου: "Και στις γιορτές όπως του Αγίου Δημητρίου η μαζική προσέλευση κόσμου στην εκκλησία και τη λιτανεία είχε σαν αποτέλεσμα να νοσήσουν οι πάντες".
 
Εστίες μετάδοσης, κατά τον κ. Πετρακάκη, ήταν "και τα σχολεία", απ' όπου τα παιδιά - ασυμπτωματικά στην πλειοψηφία τους - πιθανότατα μετέφεραν "στο σπίτι τους τον ιό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα".
 
Ακόμη και τώρα, όμως, ο πρόεδρος της  Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας εντοπίζει την ύπαρξη κι άλλων επικίνδυνων (για τη δημόσια Υγεία) φαινομένων - συνηθειών: "Αφήνουν ελεύθερα τα take away. Στα καφέ που μένουν ανοιχτά, μαζεύονται παρέες", κι όλα αυτά αποτελούν επιπλέον εστίες μετάδοσης!
 
Το παράπονο του ίδιου, ότι "δεν υπάρχει ο σεβασμός που θα έπρεπε από τα παιδιά προς τους μεγαλύτερους".

Με γνώμονα ότι "δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό από πάνω μας", ο κ. Πετρακάκης τόνισε την ανάγκη να "τελειώσουμε" μια και καλή "αυτόν τον ωχαδερφισμό" που είναι τόσο επιζήμιος, διαχρονικά, σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής μας! "Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί αλλιώς θα πάμε χαμένοι" κάλεσε ο κ. Πετρακάκης, ο οποίος για το τέλος αναφέρθηκε στην ιστορία και τις δράσεις της Παγκρήτιας Αδελφότητας.

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ