ΕΛΛAΔΑ
Πώς ξεσκεπάστηκε η σπείρα δημοσίων υπαλλήλων - Πώς εκβίαζαν καταστηματάρχες
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι
«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων – συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο. Κανείς δεν θέλει να καταγγείλει την κατάσταση που θα σας πω, γιατί όλοι φοβούνται, αλλά εγώ αποφάσισα να σας στείλω αυτή την καταγγελία γιατί ξέρω ότι μπορείτε να βοηθήσετε».
Αυτά αναφέρονταν στην καταγγελία που έφτασε στις 12/04/2024 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, το e mail που ξεσκέπασε τη δράση του κυκλώματος ανέφερε: «Δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Οπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως (…) και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως δια μαγείας έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση. Κάποιοι φίλοι μου υπέκυψαν στον εκβιασμό της και έδωσαν χρήματα, αλλά αυτή το έχει κάνει σύστημα και περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παίρνει λεφτά και όντως μέχρι τώρα στα συγκεκριμένα μαγαζιά δεν έγινε άλλος έλεγχος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση».
Πώς δρούσαν
Αμεσα, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και έπειτα από έρευνα διακριβώθηκε η ύπαρξη ιεραρχικά και επιχειρησιακά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, τα ανώτερα στελέχη της, προσέγγιζαν καταστηματάρχες κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, κυρίως μέσω της αποτροπής βεβαίωσης παραβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα ανώτερα στελέχη φέρεται να προσέγγιζαν και να στρατολογούσαν υπαλλήλους από Δημόσιες Υπηρεσίες επιφορτισμένες με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών, οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι, λόγω της θέσης τους, γνώριζαν και παρείχαν στα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης, πληροφορίες σχετικά με ελέγχους καταστημάτων και στη συνέχεια, αυτοί ενημέρωναν τους καταστηματάρχες – πελάτες τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τον έλεγχο διορθώνοντας τυχόν παραβάσεις τους σε τραπεζοκαθίσματα, κάπνισμα και μουσική.
Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούσαν χρήματα προκειμένου να μην βεβαιώνουν διαπιστωθείσες παραβάσεις ή να τις θέτουν στο αρχείο ή να βεβαιώνουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις πραγματικές, καθώς επίσης και για να βεβαιώνουν ψευδώς γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, προβαίνοντας στην παράνομη έκδοση αδειών και λοιπών εγγράφων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων.
Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες δεν δέχονταν να ενταχθούν «υπό την προστασία» της οργάνωσης, τα στελέχη φέρεται να τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις, ενώ εάν και πάλι δεν ενέδιδαν στην απειλή, έδιναν τότε εντολή στους αρμόδιος υπαλλήλους – μέλη να προβούν, στους σχετικούς ελέγχους.
Οι ταρίφες
Αναφορικά με το ύψος των χρηματικών ποσών που τους έδιναν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, το είχαν συμφωνήσει με τα στελέχη, ανάλογα με το είδος του καταστήματος και στις παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί στο παρελθόν σε βάρος τους.
Τα χρήματα συνήθως παραλάμβαναν από τους καταστηματάρχες, μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία και στη συνέχεια, τα παρέδιδαν στα διευθυντικά στελέχη.
Από το προανακριτικό υλικό και συγκεκριμένα από τις συνομιλίες μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και των καταστηματαρχών, από το πλήθος των καταστημάτων που τελούσαν υπό την προστασία της, καθώς και από το ύψος των κατασχεθέντων χρηματικών ποσών, εκτιμάται ότι το συνολικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 700.000 ευρώ, ανά έτος.
Η σπείρα, όπως προέκυψε, λάμβανε από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 16.000 ανά έτος, ανάλογα με το είδος τους, εάν είχαν παρελθοντικές παραβάσεις, και εν γένει αναλόγως με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για την προστασία τους από τους επερχόμενους ελέγχους των δημοσίων υπηρεσιών.
Σε περιπτώσεις που κάποιος καταστηματάρχης διέθετε περισσότερα καταστήματα τα οποία θα ενέτασσε υπό την προστασία της, του γινόταν καλύτερη προσφορά στην τιμή που θα πλήρωνε.
Ακόμα, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων πλήρωναν 1.500 ευρώ ανά έτος. Επίσης, υπήρχαν και ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και οικισμάτων, είτε ολοκληρωμένων είτε υπό κατασκευή, που πλήρωναν από 1.000 έως 35.000 ευρώ ανά περίπτωση παράνομης ενέργειας ή παράλειψης από τους δημοσίους υπαλλήλους – μέλη της οργάνωσης (μη βεβαίωση παραβάσεων, σύνταξη ψευδών βεβαιώσεων, παράνομη αρχειοθέτηση εγγράφων, αθέμιτη επιρροή σε συμβούλια).
Τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της οργάνωσης και ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν:
Υπάλληλοι Δημοτικής Αστυνομίας: 3.000 έως 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
Υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης: 500 έως 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: 150 έως 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: 4.000 έως 25.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η αρχηγός ζήτησε από «πελάτες» της, χρηματικά ποσά από 80.000 έως 120.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.000 έως 80.000 ευρώ προοριζόταν για τη δωροδοκία υπαλλήλων, ώστε να εγκριθούν αιτήματα τους από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και αυτοί συμφώνησαν να της τα παραδώσουν.
Συνελήφθησαν 14 άτομα
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη εννέα υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε επίσης:
Εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων για να μην τους κόψουν πρόστιμο - Συνελήφθησαν 14 άτομα