ΕΛΛAΔΑ
Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση με τους Διοικητές Νοσοκομείων – Οι καταγγελίες και οι διορθώσεις
Στο στόχαστρο των υποψηφίων αλλά και πρώην στελεχών της κυβέρνησης ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
Σε έναν κυκεώνα καταγγελιών και διαμαρτυριών ακόμη και από γαλάζια στελέχη, έχει υποπέσει η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ξεκίνησε με τους διοικητές νοσοκομείων και των ΥΠΕ.
Οι καταγγελίες από υποψήφιους είναι συνεχόμενες τόσο στο υπουργείο υγείας όσο και στην κεντρική κυβέρνηση, αφού ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται περίεργες αντιφάσεις στην διεξαγωγή της διαδικασίας για μια θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μάλιστα ο νόμος Κεραμέως που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ΕΣΥ και συνεχίζεται και σε άλλες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, δέχεται σφοδρή κριτική ακόμη και από «γαλάζια» στελέχη αλλά και από πρώην στελέχη της κυβέρνησης.
Μάλιστα η τελευταία καταγγελία του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, έχει ανάψει φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γιατρομανωλάκης στην καταγγελία που έκανε στα social media προκειμένου να αναγνωστεί προφανώς από πολλούς, υποστηρίζει ότι ενώ είχε κάνει ένσταση για τη βαθμολόγηση του και δεν γνώριζε το αποτέλεσμα αυτής, υπήρξαν δημοσιεύματα του Τύπου ότι η ένστασή του είχε απορριφθεί.
Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και από άλλους υποψηφίους οι οποίοι πρόσκεινται μάλιστα στην κυβερνώσα παράταξη και θεωρούν ότι με το άλλοθι του ΑΣΕΠ η κυβέρνηση διορίζει τελικά και πάλι τους δικούς της ανθρώπους.
Οι Διοικητές στο ΑΣΕΠ 1,5 χρόνο μετά
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για τους Διοικητές των νοσοκομείων αυτός είναι σε εξέλιξη κοντά έναν χρόνο τώρα και όπως εκτιμά μάλιστα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η όλη διαδικασία για να διοριστούν όλα τα στελέχη αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Ήδη πάντως έχουν γνωστοποιηθεί από το ΑΣΕΠ τα ονόματα όσων προηγούνται με βάση την τυπική τουλάχιστον βαθμολόγηση και ακολουθούν οι προσωπικές συνεντεύξεις ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του HealthReport.gr ότι οι λίστες με όσους προκρίνονται πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν, φθάνουν πρώτα στο υπουργείο υγείας προφανώς για να εξεταστούν.
Η μόνη Υγειονομική Περιφέρεια πάντως που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και θεωρείται και η κρισιμότερη είναι αυτή της Αθήνας. Άλλωστε για ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας δίνεται κυριολεκτικά μάχη από στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ φαίνεται ότι όσοι δεν σχετίζονται με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν έχουν και καμία ελπίδα να διοριστούν.
Ταυτόχρονα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να διαρρέονται ονόματα στα «πηγαδάκια» του υπουργείου υγείας για το ποιοι θα αναλάβουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, ποιοι θα παραμείνουν στη θέση τους και ποιοι θα αποχωρήσουν.
Κάτι βέβαια που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά αφού θεωρητικά ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι λίστες με όσους περνούν στη δεύτερη φάση από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια.
Ο νόμος Κεραμέως
Ο νόμος Κεραμέως πάντως από την πρώτη στιγμή προκαλούσε αντιδράσεις τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εκτός. Παρότι η ίδια η νυν υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως ισχυριζόταν πως ήταν ο ιδανικός τρόπος για να πάψουν οι διορισμοί με μέσο στη δημόσια διοίκηση, τελικώς ο νόμος και με το προκάλυμμα του ΑΣΕΠ αποτελεί όπως φαίνεται και με βάση τις καταγγελίες, την επιτομή του ρουσφετολογικού διαγωνισμού.
Για αυτό πιθανώς και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο νόμο, ενώ ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει δημόσια ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές τουλάχιστον στο σκέλος που προβλέπει τον χρόνο επεξεργασίας των τυπικών προσόντων των υποψηφίων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.