ΕΛΛAΔΑ

Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ στη Σίκινο -Ξεκίνησαν τα τεστ στους νησιώτες

Δουλειά έπιασαν από σήμερα οι πλωτές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια τεστ για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε ελληνικά νησιά.

No profile pic

 

Οπως είχε γίνει προ ημερών γνωστό ο ΕΟΔΥ αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες νησιά, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την «Σύμπλευση ΑΜΚΕ» για την πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

Η πρώτη δράση που άρχισε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 26 Μαϊου αφορά τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της μετέφεραν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική στα νησιά, όπου από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται δειγματοληψίες για το νέο κορωνοϊό.

Οι εξετάσεις γίνονται από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μετέβησαν στα νησιά εξετάστηκαν πρώτα για covid-19. Στη συνέχεια η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

Οπως λέει στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Από το πρωί στο νησί έχουν φτάσει κλιμάκια του ΕΟΔΥ και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους του νησιού, κυρίως σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε άτομα που επέστρεψαν στο νησί προερχόμενα από την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών εφαρμόστηκαν ευλαβικά στο νησί των Κυκλάδων και πλέον η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη για την «τουριστική περίοδο η οποία κατά κύριο λόγο στηρίζεται στον εγχώριο τουρισμό και σε λίγους Ιταλούς». «Είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», υποστηρίζει.

Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο, κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron, και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό. Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται και πάνω του τοποθετείται ετικέτα με τα στοιχεία του ασθενούς. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση