ΕΛΛAΔΑ

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης – Τι χρονική ισχύ έχουν και τι θα γίνει μετά;

Σύμφωνα με Γερμανούς λοιμωξιολόγους όσοι έχουν αναρρώσει προστατεύονται από τον κορωνοϊό για ένα χρόνο

No profile pic

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι χωρίς ημερομηνία λήξης αυτή την στιγμή, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε απαντήσει προ ημερών στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφορικά με την χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο έχει εξάμηνη διάρκεια.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» της εφαρμογής του gov.gr «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID – 19», στην απάντηση αν λεχει ημερομηνία λήξης το Πιστοποιητικό, η απάντηση που παρατίθεται είναι η εξής:

«Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εξαρτάται από επιστημονικά δεδομένα και θα καθορίζεται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση σύμφωνα με τους εθνικούς τους κανόνες. Όταν ανακύπτουν νέα επιστημονικά δεδομένα, οι περίοδοι ισχύος του πιστοποιητικού για την εξαίρεση από τις ισχύουσες απαιτήσεις δημόσιας υγείας θα μπορούν να προσαρμοστούν».

Πιστοποιητικο νόσησης

Όπως έχει αποσαφηνίσει σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφορικά με το πώς κάποιος λαμβάνει πιστοποιητικό νόσησης αν δεν έχει εξεταστεί, αν πρέπει να κάνει διπλή δόση του εμβολίου ή δεν πρέπει και αν πρέπει να κάνει τεστ αντισωμάτων:

«Για να μπορεί να πάρει κάποιος πιστοποιητικό, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ έχουν μπει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόσηση. Και η τεκμηρίωση απαιτεί να έχει καταγραφεί στο μητρώο του ΕΟΔΥ τεστ rapid ή μοριακός έλεγχος. Ίσως στην αρχική περίοδο αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό και πολλοί δεν έκαναν τεστ με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια, άρα έχω νοσήσει και εγώ. Και δεν αποδεικνύεται αυτό, δεν υπάρχει έτσι ως αποδεικτικό η καταγραφή στην Covid. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει το πιστοποιητικό της νόσησης. Επομένως, θα υπάρχουν άτομα, τα οποία παρότι νόσησαν με αυτό τον τρόπο που αναφέρατε, θα πρέπει να εμβολιαστούν».

Αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, για τους ταξιδιώτες.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και των ταξιδιών προς νησιωτικούς προορισμούς ως ακολούθως: Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα και από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν. Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Γερμανοί λοιμωξιολόγοι: Όσοι έχουν αναρρώσει προστατεύονται από τον κορονοϊό για τουλάχιστον έναν χρόνο

Στο μεταξύ, Γερμανοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η ανοσολογική προστασία όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από ό,τι θεωρούταν μέχρι τώρα.

«Η αποδεδειγμένη διάρκεια προστασίας μετά από μόλυνση από τον Sars-CoV-2 είναι τουλάχιστον ένα έτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων.

Από λοιμωξιολογική άποψη, μάλιστα, εκτιμάται ότι η προστασία όσων έχουν αναρρώσει θα διαρκέσει σημαντικά μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχτεί ακόμη από μελέτες, καθώς ο Sars-CoV-2 δεν υπάρχει αρκετό καιρό.

Οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο οι αναρρώσαντες θα εξομοιώνονται με τους εμβολιασμένους σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς, κατά δώδεκα μήνες συνολικά μετά τη μόλυνσή τους. Για την ώρα, όσοι έχουν αναρρώσει επωφελούνται μόνο για έξι μήνες από τους περιορισμούς, απαλλασσόμενοι, για παράδειγμα, από τα διαγνωστικά τεστ.

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση