ΕΛΛAΔΑ
ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων
Μετά την απόφαση του ΕΟΦ που περιορίζει τη λίστα των απαγορευμένων σκευασμάτων για παράλληλες εξαγωγές.
Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου θα προχωρήσει άμεσα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνέχεια των αντιδράσεων των φαρμακοποιών για την απόφαση του ΕΟΦ που περιορίζει τη λίστα των απαγορευμένων σκευασμάτων για παράλληλες εξαγωγές.
Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του ΕΟΦ, προειδοποιώντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να επαναφέρει «την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής».
Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο ΠΦΣ «παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.
«Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η λίστα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΦΣ, περιλαμβάνει:
- Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
- Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη.
- Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη.
Όπως σημειώνει, ο ΠΦΣ πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».
Η λίστα έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».
«Επισημαίνουμε την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές», συνεχίζει η ανακοίνωση.