ΕΛΛAΔΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο τραπέζι η διεύρυνση της επιδότησης
Το σχέδιο για ενεργειακή επάρκεια και πιο φθηνή θέρμανση βάζει μπροστά η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Διεύρυνση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση. Το σχέδιο για ενεργειακή επάρκεια και πιο φθηνή θέρμανση βάζει μπροστά η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Με τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ρεύματος να φαίνεται πως απορροφούν μεγάλο κομμάτι από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης. Από μια γενναία αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο έως τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και την οριζόντια μείωση ενός φόρου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έως την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Τότε θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το ποιο θα είναι το ύψος των εσόδων, σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για τους πόρους από τον τουρισμό, ενώ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το προσχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο ρεύμα, που θα δείχνει κατά πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο.
Το «κλειδί» στον όλο σχεδιασμό είναι το φυσικό αέριο και το πόσα χρήματα θα διατεθούν, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ώστε οι καταναλωτές να το χρησιμοποιήσουν αντί του φυσικού αερίου. Έτσι, και η κατανάλωση του ρεύματος μπορεί να μειωθεί, αλλά και οι λογαριασμοί δεν θα αυξάνονται περαιτέρω, κάτι που δεν θα οδηγεί σε επιπλέον μηνιαίες επιδοτήσεις.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για ένα γενναιόδωρο πακέτο, με δεδομένο ότι πρέπει να διατηρηθούν δυνάμεις ενόψει του χειμώνα, ενώ οι αγορές παρακολουθούν στενά τη δημοσιονομική πορεία και η κυβέρνηση στοχεύει στην επενδυτική βαθμίδα.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη καταθέσει την γκάμα των μέτρων που προτείνουν και τα έχουν κοστολογήσει προκειμένου να αποφασίσει ο πρωθυπουργός, με τον σχεδιασμό να κινείται σε δύο φάσεις. Μία έως τα Χριστούγεννα και μία έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν και θα στηθούν οι κάλπες.
Με δεδομένο ότι κύριος στόχος είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος προκειμένου να μην παγώσει κανένα νοικοκυριό, από την κυβέρνηση εξετάζονται τα εξής:
Η επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Η παροχή κινήτρων στους πολίτες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ώστε να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου.
Το σχέδιο προβλέπει να αυξηθεί –ακόμα και να διπλασιαστεί- το επίδομα θέρμανσης, με παράλληλη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Συνδυαστικά, θα μπορούσε να επιδοτηθεί και η τιμή, όπως σήμερα, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15 λεπτά μέσω του fuel pass, ώστε να στηριχθούν περισσότερα ακόμα νοικοκυριά.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μένει να αποφασιστεί αν ο κάθε δικαιούχος θα πληρώνει πρώτα την παραγγελία και μετά θα λαμβάνει την επιδότηση, αφού γίνει η διασταύρωση, ή θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο όπως αυτό του fuel pass, όπου, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, ο δικαιούχος μπορεί να προεισπράξει το ποσό, που εξαρτάται και από το πού είναι ο τόπος κατοικίας.
Άλλωστε, άλλες είναι οι ανάγκες στη βόρεια Ελλάδα και άλλες στην Αττική. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι ο δικαιούχος θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για πετρέλαιο και όχι για άλλες ανάγκες, όπως έγινε και με τα καύσιμα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα δεδομένα, αλλά αυτό που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι να δοθούν κίνητρα σε όσους έχουν φυσικό αέριο ώστε να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξουν καυστήρα μέσω επιδότησης. Πάντως, υπάρχει βούληση και για ενίσχυση όσων επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο για θέρμανση.
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δική της πρόταση, που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο. Δηλαδή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση του αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως από τότε το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεκαθαρίσει πως, αν η Ευρώπη δεν κινηθεί άμεσα, τότε θα κινηθεί η κυβέρνηση με εθνικούς πόρους, όπως και έκανε.
Όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και, αν η Ευρώπη τώρα λάβει ουσιαστικά μέτρα, αυτό μπορεί να βοηθήσει και την Ελλάδα με ενισχύσεις.
Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να είναι δύσκολο τον χειμώνα, κάτι που σημαίνει μεγάλη ύφεση για πολλές χώρες, αλλά στο Μαξίμου τονίζουν πως η χώρα μας έχει θωρακιστεί. Έτσι, δεν αναμένεται ύφεση όπως σε άλλες χώρες, αλλά ίσως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Πηγή: Realnews