ΕΛΛAΔΑ
"Πέρασε" το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - "Λαβωμένο" το ΚΙΝ.ΑΛ.
Εκρηκτική η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής αλλά και επεισόδια έξω από αυτήν - Εκτάκτως συγκαλεί την Κ.Ο. η Φώφη Γεννηματά
SHARE:
Με 187 ψήφους υπέρ και 101 κατά, σε σύνολο 288 βουλευτών, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει το πλαίσιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής αλλά και επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο (Δείτε ΕΔΩ).
Αίσθηση προκάλεσε η ηχηρή απουσία από την ψηφοφορία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και του Χάρη Καστανίδη οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά με την «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού και του Χ.Καστανίδη από τη ψηφοφορία.
Οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είχε αποφασισθεί τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή και του κ. Καστανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένοι από την στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά, δέχεται εισηγήσεις να λάβει σκληρά μέτρα για την διαφοροποίηση των δυο στελεχών (Δείτε ΕΔΩ).
Αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη - Βούτση - Παφίλη για τα επεισόδια
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι «τραμπούκοι δολοφόνοι» διέλυσαν τη διαδήλωση απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Βούτση ότι προσχεδιασμένα η αστυνομία χτύπησε μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης - αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση έκανε λόγο και ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι κατά τα επεισόδια υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις. Τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, «δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τον ορισμό διοργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή.
Τέλος, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει υποψία επεισοδίων.