ΕΛΛAΔΑ
ΠΑΣΟΚ: Δράσεις από τον Έβρο έως την Κρήτη- Η Δαδιά και η εξόρμηση στη Θεσσαλία
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχεδιάσει ένα πλέγμα δράσεων στη βάση της κοινωνίας, με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα που όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει να λύσεις.
Το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποβιβάζεται στην ακριτική περιοχή προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση του οικοσυστήματος της Δαδιάς.
Είναι το δεύτερο ταξίδι και η τρίτη δράση, με κοινωνικό πρόσημο, που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Προηγήθηκε το ταξίδι στην Κρήτη και η εκδήλωση για την Υγεία, αλλά και οι τέσσερις τροπολογίες για τα κόκκινα δάνεια που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το πρωί.
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχεδιάσει ένα πλέγμα δράσεων στη βάση της κοινωνίας, με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα που όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει να λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδήλωση για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Δαδιάς, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στο τέλος Αυγούστου. Μία φωτιά που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μέσα σε αυτό έβρισκαν καταφύγιο σπάνια ήδη πτηνών κι όχι μόνο.
Η εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές
Η εκδήλωση είχε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε την προστασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο καθηγητής Οικολογίας και γραμματέας του τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Δημόπουλος, τόνισε στην ομιλία του, πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού. Επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ευθύνη σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Πυρκαγιών, αλλά και ένα νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας.
Ο κύριος Δημοπουλος επεσήμανε πως ο σχεδιασμός για το μέλλον πρέπει να έχει δύο ορίζοντες. Τον άμεσο, για τη διασφάλιση της τρέχουσας γενιάς κι έναν μεσοπρόθεσμα όπου θα δραστηριοποιηθεί η τρέχουσα γενιά, εφόσον σήμερα διασφαλιστεί.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο καθηγητής Υδατικών Πόρων στο Δημοκρίτειο Χρήστος Ακράτος μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις στρατηγικές αντιπλημμυρικής προστασίας. Παράλληλα τόνισε μεταξύ άλλων πως στόχος πρέπει να είναι η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς και η προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον. Παράλληλα, εξήγησε πως αυτό θα γίνει πράξη με προγράμματα ανάκαμψης για την ώθηση της οικονομίας προς μια αξιοβίωτη ανάπτυξη, με αυξημένη ανθεκτικότητα στις τρέχουσες και επικείμενες κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές μεταβολές. Τέλος στάθηκε στα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης που πρέπει να γίνουν αλλά και στα σχέδια διαχείρισης φαινομένων ξηρασίας.
Στην τρίτη ενότητα με κεντρικό θέμα την ολοκληρωμένη ανάπτυξη φυσικών περιοχών και της υπαίθρου, τον λόγο πήρε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτριος Σκούρας. Η ισχυρή, ανθεκτική, ευημερούσα και διασυνδεδεμένη ύπαιθρος είναι το ζητούμενο και όπως είπαν και στην συγκεκριμένη ενότητα της εκδήλωσης θα επιτευχθεί με στρατηγική ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης. Ο Σκούρας εξήγησε πως πρέπει να υπάρξει εφαρμογή πολιτικών που εστιάζουν στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στα μέτρα μείωσης του κινδύνου για φυσικές καταστροφές. Αυτό περιλαμβάνει ανάπτυξη υποδομής, κοινοτική εκπαίδευση και σχεδιασμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα υποστήριξέ μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που υποστηρίζουν τη βιώσιμη χρήση γης, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.
Η εξόρμηση στη Θεσσαλία
Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως οι δράσεις αυτές στη βάση της κοινωνίας, θα συνεχιστούν. Πως θα δώσουν τις μάχες εκεί που είναι τα πραγματικά προβλήματα. Επόμενη στάση θα είναι η πολύπαθη Θεσσαλία. Στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από διευρυμένα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενα από βουλευτές και τομεάρχες, αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη φονική κακοκαιρία Ντάνιελ, ώστε να διαπιστωθεί αν έγιναν τα απαραίτητα έργα υποδομής για να θωρακιστεί η περιοχή που τον Σεπτέμβριο βούλιαξε στις λάσπες.