ΕΛΛAΔΑ
Παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής
Συζητήθηκαν τρεις ερωτήσεις του ΚΙΝΑΛ
SHARE:
Το Κίνημα Αλλαγής υπεύθυνα όλο αυτό το διάστημα στηρίζει τις σωστές εισηγήσεις των επιστημόνων, κρίνει τις Κυβερνητικές αποφάσεις και κατακρίνει τις λαθεμένες και παράλληλα και καταθέτει προτάσεις και απαιτεί λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.
Σήμερα, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις ερωτήσεις των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Ανδρέα Πουλά με θέμα τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας με ενεργοποίηση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα στον Τουρισμό και τα μέσα προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών, όπως περιλαμβάνονται στο ενδιάμεσο πρόγραμμα .
Ειδικότερα, οι ερωτήσεις αφορούσαν:
1) Το πρόγραμμα για την στήριξη της εργασίας με καταβολή σε 1 εκ. εργαζόμενους του 40% του συνολικού μισθολογικού κόστους για 6 μήνες, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και το ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους 2 δις ευρώ
2) Ένα ευρύ Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους 2020 με τρία (3) εκατ. Ωφελούμενους που απαιτούν 15 εκ. διανυκτερεύσεις και δημιουργούν επτά (7) εκ. ημερομίσθια και τα
3) Την δωρεάν παροχή μασκών προστασίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και τους πελάτες των επιχειρήσεων αλλά και τους συναλλασσόμενους.
Συγκεκριμένα:
-Ο Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρη ερώτησης, ανέφερε ότι δεδομένης της πρωτοφανούς σε μέγεθος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να διογκωθεί, η αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε πολλαπλά αδιέξοδα, που οφείλονται όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στην ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των μέτρων της Κυβέρνησης. Υπογράμμισε, δε, ότι για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και φτωχοποίησης των εργαζομένων, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργοποίησης θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, που προβλέπει στήριξη 1 εκατ. εργαζομένων με καταβολή του 40% του μισθολογικού κόστους και για 6 μήνες, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και το ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.
-Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι με την λήψη των περιοριστικών μέτρων που αναγκαστικά πήρε η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπρεπε να ξεκινήσει η επεξεργασία σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενεργοποίηση της εργασίας.
Για αυτό, εδώ και καιρό το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάστηκε ενδιάμεσο πρόγραμμα με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Κύριος πυλώνας είναι ο Τουρισμός που αφορά τη χρονική συγκυρία και συνδέεται με όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας και τον προσανατολισμό που έχει η επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι τις υπηρεσίες και την διαχείριση των ακινήτων, ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας, 1,5 εκ άμεσα και 1,5 εκ έμμεσα εμπλέκονται με τον τουρισμό.
Το Κίνημα Αλλαγής και η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τεκμήρια, κοστολόγηση και πηγές χρηματοδότησης.
Βεβαίως το θέμα του τουρισμού έχει να κάνει με τις εξελίξεις παγκοσμίως και τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Με το πρόγραμμα να παρέχει πέντε (5) διανυκτερεύσεις ανά ωφελούμενο, ημιδιατροφή και έξοδα μετακίνησης και πλαφόν ανά ωφελούμενο 250 ευρώ, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 750 εκατ. Ευρώ στα οποία συνυπολογίζονται και τα ποσά που ήδη προβλέπονται για τα επιμέρους προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Στα τρία (3) εκ. ωφελούμενους του προγράμματος προτείνουμε να είναι:
α)1εκ. 400 χιλ εργαζόμενοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής αλλά και άνεργοι,
β) 800 χιλιάδες συνταξιούχοι,
γ) 400 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και αγρότες,
δ) 200 χιλιάδες νέοι έως 30 ετών, φοιτητές αλλά και όσοι θα συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τριτοβάθμια εκπαίδευση και
ε) 200 χιλιάδες δικαιούχοι του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.
Τα τρία (3) εκατομμύρια ωφελούμενοι του Προγράμματος Εσωτερικού Τουρισμού για όλους 2020 αντιστοιχούν σε δεκαπέντε (15) εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που ενεργοποιούν επτά (7) εκατομμύρια ημερομίσθια, σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
-Ο Ανδρέας Πουλάς τόνισε μεταξύ άλλων:
α)Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες εργασίας και νέες απαιτήσεις υγειονομικής προστασίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της δουλειάς τους.
β)Από την στιγμή που ο ΕΟΔΥ αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εργασιακούς χώρους, αυτό συνιστά μία καθημερινή αναγκαιότητα, που δεν μπορεί να γίνεται μόνο με κόστος του εργαζόμενου.
γ)Η δωρεάν προμήθεια μασκών είναι αναγκαία, ιδίως εάν σκεφθούμε ότι η χώρα μας είναι προτελευταία στις πρόσθετες δαπάνες λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
δ)Η πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού στον χώρο εργασίας ή μάλλον, η αδυναμία της πολιτείας να διασφαλίσει την υγειονομική προστασία των εργαζόμενων, έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Την δυσλειτουργία επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, και τελικά την παράλυση της οικονομίας.
ε)Το ημερήσιο κόστος αγοράς μίας ή περισσότερων μασκών ανά άτομο σε μία τετραμελή οικογένεια ανά ημερήσια χρήση μπορεί να ανέλθει στα 8-10 ευρώ ημερησίως. Δεν περισσεύουν τα χρήματα αυτά σε μηνιαία βάση από την μέση ελληνική οικογένεια.
Ο Υπουργός Εργασίας, στην απάντησή του τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, όπως η εκ περιτροπής εργασία, είναι «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά», ενώ με νομοθετική πρωτοβουλία θα αναπληρωθεί η όποια απώλεια που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε ότι η λύση «μέτρα με το σταγονόμετρο», που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αντί των άμεσων πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση της οικονομίας αυξάνουν τον κίνδυνο για διόγκωση της ύφεσης και της ανεργίας.
Για το θέμα του προγράμματος Εσωτερικού Τουρισμού 2020, η κα Μιχαηλίδου εκτός από το ευχολόγιο για τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, απάντησε ότι θα αρκεστεί στα μικρά προγράμματα Κοινωνικού τουρισμού, όπως ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια ενώ για το θέμα της προστασίας των εργαζομένων είπε ότι είναι ευθύνη των εργοδοτών η παροχή μέσων προστασίας, μάσκες κλπ αλλά απέφυγε να απαντήσει γιατί το δημόσιο ως εργοδότης δεν παρέχει δωρεάν μάσκες τόσο των εργαζομένων όσο και σε όλους τους συναλλασσόμενους πολίτες.
Ο Γραμματέας της Κ.Ο στη δευτερολογία του τόνισε ότι είναι εμφανής η αδυναμία της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει ακόμη και τις διευκολύνσεις της Ε.Ε και να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και θα μειώνουν την ύφεση και το κοινωνικό κόστος από την κρίση. «Η ύφεση δεν θα οφείλεται σε όλο της το μέγεθος μόνο στο κορωνοϊό αλλά και στην αδράνεια της Κυβέρνησης και στην ανεπάρκεια των μέτρων της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.