ΕΛΛAΔΑ
Παρέμβαση για τον αποκλεισμό μεταναστών από την επιλογή σχολικών καθαριστών
Κοινή ερώτηση κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ
SHARE:
Παρέμβαση στη βουλή για το ζήτημα του αποκλεισμού μεταναστών από τη διαδικασία επιλογής σχολικών καθαριστών έκαναν με κοινή τους ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους αναφέρουν:
"Η κυβέρνηση της ΝΔ επαίρεται πως ανταποκρίθηκε στο παλλαϊκό αίτημα για μόνιμη – σταθερή εργασία των συμβασιούχων εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από μίσθωσης έργου σε ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό απέχει παρασάγγες από την πραγματικότητα, αφού εκείνο που γίνεται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι η αναπροσαρμογή των όρων της ελαστικής εργασίας, αποδεικνύεται πως στην πράξη έγιναν μαζικές απολύσεις για ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων. Πρόκειται για μετανάστες και μετανάστριες, χωρίς κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, που είχαν εμπειρία στην καθαριότητα σε διάφορες σχολικές μονάδες των οικείων Δήμων. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις πως η εμπειρία θα αποτελούσε το βασικό προσόν διορισμού, μέσα από την όλη διαδικασία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, για αυτό το κομμάτι των υποψηφίων.
Συγκεκριμένα:
Στο ΦΕΚ 3485 / 22 -08 – 2020, με το οποίο τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 50175 / 7 – 8 - 2020 κοινή υπουργική απόφαση «Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων της χώρας από τους Δήμους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου» (Β΄ 3324) και ειδικότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, προβλέπεται ότι «για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» του παρόντος Παραρτήματος». Στο εν λόγω ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ προσδιορίζεται ότι «Για τον προσληπτέο χωρίς ελληνική ιθαγένεια, ο οποίος πρέπει να αποδείξει ότι γνωρίζει την ελληνική γλώσσα σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της επιδιωκόμενης ειδικότητας, [πρέπει να υποβληθεί] Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας … επιπέδου Α ή Α2». Δηλαδή απαιτούν από τους καθαριστές / καθαρίστριες γνώση της Ελληνικής γλώσσας, ως όρο για να εκτελούν το έργο τους (!!!), αντίστοιχο με ότι απαιτείται πχ. από έναν εκπαιδευτικό χωρίς ελληνική ιθαγένεια για να διδάξει στη σχολική τάξη!!!
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνονται άνισοι όροι συμμετοχής, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες υποψήφιοι, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας και εργάζονται στην καθαριότητα των σχολείων. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων υποψηφίων, που ζουν στην Ελλάδα, 10 – 20 χρόνια και δεν έχουν λάβει την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα), με ευθύνη του ελληνικού κράτους, παρότι έχουν υποβάλλει τα σχετικά χαρτιά και έχουν υποβληθεί στα έξοδα (που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 700 ευρώ). Επιπλέον, διαγωνισμός για Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας έχει να διεξαχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα, λόγω κορονοϊού, έχει παραπεμφθεί πλήρως το ζήτημα στις καλένδες. Η κατοχή της Ελληνομάθειας, ως προσόν διορισμού, που αντικατέστησε το αρχικά προβλεπόμενο προσόν της κατοχής απολυτηρίου Γυμνασίου (ΚΥΑ 50175 / 7 – 8 – 2020), δεν έχει καμία λογική, είναι άδικη και απλά λειτουργεί σαν φίλτρο επιλογής, πετώντας δεκάδες εργαζόμενους της σχολικής καθαριότητας στο δρόμο. Κι αυτό συμβαίνει σε μία φάση που πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, λόγω της πανδημίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έμπειρο δυναμικό που για χρόνια έχει δώσει διαπιστευτήρια στα σχολεία.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485 / 22 -08 – 2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής / καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις".