ΕΛΛAΔΑ
Παρέμβαση για την ενίσχυση σκηνοθετών και σεναριογράφων
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ
SHARE:
Ερώτηση στη βουλή για τους όρους συμμετοχής των Σκηνοθετών-Σεναριογράφων στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:
"Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο χώρο του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο κινηματογραφικός χώρος έχει νεκρώσει, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα και αβέβαιο παραμένει το μέλλον τους μιας και με δεδομένη την κατάσταση μελλοντικοί προγραμματισμοί δεν μπορούν να γίνουν.
Το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας, έχοντας σκοπό να στηρίξει τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, συμπεριέλαβε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ένα επιμέρους Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ύψους 1,8εκ. Ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί στο Ειδικό Πρόγραμμα όπου: «δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα» μένει εκτός προγράμματος η πλειοψηφία των Σκηνοθετών και Σεναριογράφων -και δη όσοι ασχολούνται με τις ταινίες μικρού μήκους.
Τα επαγγέλματα του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982 και του άρθρου 40 του Ν.1469/84, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποχρεωτικά και αυτοδίκαια. Οπότε οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δεν έχουν ΚΑΔ.
Παράλληλα, το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει κινηματογραφιστές που έχουν ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 10.000 ευρώ και κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος να μην υπάγονται σε ΚΑΔ, αλλά να εισπράττουν και να φορολογούνται με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης) καθώς και σε όσους σε αυτή τη φάση έχουν ανενεργή ΚΑΔ.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι στο χώρο του κινηματογράφου, είναι πολλοί που εργάζονται ανασφάλιστοι ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, άλλοι που είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Αν το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει στην αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο δικαίωμα υποβολής πρότασης από όλους τους δημιουργούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους".