ΕΛΛAΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας έκανε και άλλες αθλήτριες να σπάσουν την αλυσίδα της σιωπής.

No profile pic

Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε κουράγιο και σε άλλες αθλήτριες να εκμυστηρευτούν παρόμοιες καταστάσεις που βίωσαν.

Την ίδια ώρα, έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, κατά του παράγοντα τον οποίο κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση η Σοφία Μπεκατώρου, στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος καθώς είχε δεχθεί φραστική επίθεση σε συνάντηση της ολυμπιακής ομάδας, η οποία είχε ως θέμα την Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά και οι αιχμές του Κακλαμάνάκη κατά της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συνολικά. Οι καταγγελίες Κακλαμανάκη μάλιστα έφτασαν και στη Βουλή, πέρυσι τον Μάιο, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Κακλαμανάκης: Στην ομοσπονδία υπήρχε κατάχρηση εξουσίας και άσκηση βίας

Τα όσα δηλώνει ο Νίκος Κακλαμανάκης, που έχει έρθει σε ρήξη πολλές φορές με την διοίκηση της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας, προκαλούν σοκ.

«Ηταν διαχρονικά γνωστό ότι στους κόλπους της ομοσπονδίας, υπήρχε κατάχρηση εξουσίας, άσκηση βίας και καταστρατήγηση των νομίμων δικαιωμάτων», ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο χρυσός Oλυμπιονίκης.

Ο Κακλαμανάκης υπογράμμισε επιπροσθέτως πως συνολικά έχει καταθέσει 130 σελίδες, για όλα όσα έχει δει στον χώρο του, «τα στοιχεία που έχουμε είναι επαρκέστατα αναφορικά με την κατάχρηση εξουσίας από την ομοσπονδία» και συμπλήρωσε: «Με θλίβει απεριόριστα βέβαια αυτό που έχει βιώσει η συναθλήτρια μου», σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Μάλιστα τόνισε πως ο ίδιος άντλησε δύναμη από τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας.

«Προσωπικά 33 χρόνια τα βιώνω αυτά. Ψυχικά και συναισθηματικά να με κακοποιούν ανά πάσα στιγμή. Είδα πράγματα που δεν έπρεπε, τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα», πρόσθεσε τονίζοντας πως η παθογένεια εντός της ομοσπονδίας δεν περιορίζεται στην σεξουαλική κακοποίηση της κα Μπεκατώρου. «Δεν έχουμε δει δυστυχώς ακόμα τίποτα» ανέφερε γνωστοποιώντας πως θα δημοσιοποιηθεί άμεσα φιλμ με στοιχεία και μαρτυρίες αθλητών για όσα έχουν συμβεί στην Ομοσπονδία.

Ποιον κατήγγειλε η Μπεκατώρου

Ολα άρχισαν από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα υπέστη από στέλεχος της ιστιοπλοΐας το 1998. Η σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο μίλησε ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, και φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε επίσης γνωστό πως η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, καθώς η Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του.

Ο Αδαμόπουλος, μόλις δημοσιοποιήθηκε το όνομά του, έκανε δήλωση ζητώντας να μην τον καταδικάζουν χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου.

Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Σοφία Μπεκατώρου στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η κατάθεση ψυχής της σημαιοφόρου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, παρότρυνε κι άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες ενώ ξεσήκωσε θύελλα συμπαράστασης από πολιτικούς και προσωπικότητες αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στις αθλήτριες που εξομολογήθηκαν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες είναι η πολίστρια Μάνια Μπικόφ , η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου, η επίσης ιστιοπλόος Μαρίνα Ψυχογιού, αλλά και η ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση της Μπεκατώρου

Μπορεί η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου να πάει πίσω στο 1998, ωστόσο σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά τις καταγγελίες αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για το τι ακριβώς έγινε. Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Στην ΠτΔ η Μπεκατώρου σήμερα

Το κουράγιο της αθλήτριας της ιστιοπλοϊας, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και φυσικά και τον πολιτικό κόσμο. Σήμερα, η ολυμπιονίκης θα γίνει δεκτή από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο προεδρικό Μέγαρο, στις 2 το μεσημέρι. Να τονιστεί ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ολυμπιονίκη, δηλώνοντας ότι βρίσκεται δίπλα της, ενώ με μήνυμα που ανάρτησε στα social media έκανε λόγο για «μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας». «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη «δύναμη ψυχής» της Σοφίας Μπεκατώρου ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την στήριξή του στην Σοφία Μπεκατώρου τονίζοντας πως δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά».

Παραιτήσεις στην ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας

Πέρα από τον φερόμενο δράστη της καταγγελίας κακοποίησης στην Σοφία Μπεκατώρου ο οποίος έπειτα από αίτημα της ΕΙΟ υπέβαλε την παραίτησή του, οι αποκαλύψεις έφεραν κι άλλες αποχωρήσεις στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Από το Δ.Σ. παραιτήθηκαν ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χριστόπουλος, αμφότεροι μέλη της διοίκησης. Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα βγουν κι άλλες Σοφίες» μιλώντας στην ιστοσελίδα Sport24.gr.

Η δική μου παραίτηση ήταν θέμα ηθικού χρέους. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές οποιοσδήποτε έχει πρέπει να παίρνει θέση. Δεν γίνεται μία ομοσπονδία να βγάζει ένα δελτίο τύπου και να στέκεται στο χρόνο και να αναφέρεται στις καταγγελίες ως "δυσάρεστο περιστατικό". Πρέπει να συγκαλέσει άμεσα πειθαρχικά όργανα. Σε τέτοια θέματα είμαι ξεκάθαρος και δεν υπάρχει έκπτωση. Ξέρετε στο δικό μας το άθλημα έχουμε παιδιά από έξι χρονών. Τι θα πούμε σε αυτά τα παιδιά;» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι θα βγουν και άλλες Σοφίες και πρέπει να βγουν και άλλες Σοφίες για να μην υπάρχει καμία τέτοια σκιά στον αθλητισμό».

Παράλληλα, η επιτροπή ανοικτής θαλάσσης ανακοίνωσε πως παραιτείται σε ανακοίνωσή της καθώς ενοχλήθηκαν από την στάση της ΕΙΟ σχετικά με την ανακοίνωσή της όταν βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση της Μπεκατώρου.

Οι καταγγελίες για την ομοσπονδία πληθαίνουν, την ώρα που οργανισμοί, όπως το Ιδρυμα Νιάρχος, παγώνει τις δωρεές που έδινε τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας την ΕΙΟ.

Την ίδια στιγμή, αθλητές της ιστιοπλοΐας, όπως οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, ζητούν την άμεση παραίτηση όλου του Δ.Σ.
 

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση