ΕΛΛAΔΑ

Παρέμβαση Αραχωβίτη - Βαρδάκη για τα εισαγόμενα κηπευτικά και οστρακοειδή

Βαρδάκης: «Να ενταθούν οι έλεγχοι σε εισαγόμενα κηπευτικά και οστρακοειδή από τρίτες χώρες και να στηριχθούν άμεσα οι πληττόμενοι παραγωγοί»

No profile pic

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και οι αλιείς, λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αντίστοιχων προϊόντων από τρίτες χώρες, ακατάλληλων μάλιστα με βάση τους ενδεικτικούς ελέγχους, φέρνουν στη βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, αλλά και στήριξη στους παραγωγούς,  οι οποίοι πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές τους. Όπως ενημερώνουν τον Υπουργό, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τα ακατάλληλα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή, τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες. Ο λόγος για κηπευτικά και για εισαγωγές ρεκόρ οστρακοειδών. 

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (Π.Α.Κ.Ο.Ε.), καταγγέλλει ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία οι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, πολλά από τα οποία μετά από ελέγχους κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ με το 482/30/1/2021 δελτίο τύπου του, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές ως προς την  χώρα προέλευσης των προϊόντων που επιλέγουν, καθώς σε ενδεικτικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Τουρκία,  απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παραγωγικοί φορείς έχουν διαπιστώσει ανικανότητα της κρατικής μηχανής να ελέγξει τις επικίνδυνες, για την υγεία των καταναλωτών, εισαγωγές προϊόντων, και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων.

Εκτός, όμως, από τα φυτοφάρμακα, έχει διαπιστωθεί και μεγάλο πρόβλημα από επικίνδυνα μικρόβια (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και E.coli).

Οι αθρόες εισαγωγές φθηνών, λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, τουρκικών κηπευτικών αμφιβόλου ποιότητας έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους εγχώριους παραγωγούς.

Καταγγελίες έχουν γίνει και για οστρακοειδή που κατασχέθηκαν επειδή ήταν αλλοιωμένα, η μεταφορά τους ήταν εκτός προδιαγραφών και δεν είχαν ούτε τα κατάλληλα έγγραφα για την προέλευσή τους. Πριν από ένα χρόνο το Π.Α.Κ.Ο.Ε., μετά από καταγγελίες, είχε εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και υδραργύρου, τοξικών και επικίνδυνων βαρέων μετάλλων σε οστρακοειδή, με αποτέλεσμα αυτά να καταστραφούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες της οστρακοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα τουρκικά παράλια δέχονται πάρα πολλούς τόνους τοξικών, αστικών και βιομηχανικών ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται από το Μαρόκο αυξάνονται συνεχώς, κάτι το οποίο πλήττει τους εγχώριους παραγωγούς. Επιπλέον, το θέμα της ποιότητας των προϊόντων είναι συνδεδεμένο με την υγεία το πληθυσμού και διαπιστώθηκε ανικανότητα κρατικών ελέγχων, ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής από ακατάλληλα και επικίνδυνα τρόφιμα, ενώ έχουν θεσπιστεί Κανονισμοί από την Ε.Ε. σχετικά με την υγιεινή τροφίμων που εισάγονται στην Κοινότητα (178/2002 και 625/2017) -την ευθύνη των ελέγχων την έχουν τα κράτη  μέλη. Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, που είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των εγχώριων, γεγονός που έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς της χώρας μας.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτες ζητούν από τον Αρμόδιο Υπουργό να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να στηρίξει τους πληττόμενους παραγωγούς.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση