ΕΛΛAΔΑ

Παράθυρο για επέκταση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

«Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της...» είπε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

No profile pic

Την προοπτική επέκτασης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου «και στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν» ανέδειξε ο Πρωθυπουργός από την Αίγυπτο, με την αποστροφή ότι ήδη η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ του περασμένου Αυγούστου αποτελεί «τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το παράθυρο αισιοδοξίας για πιθανές εξελίξεις και μάλιστα «σύντομα» άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια, χωρίς η αιγυπτιακή πλευρά να δείχνει πως το… κλείνει, στο τρίτο ταξίδι του στην Αίγυπτο σε μία κομβική χρονική συγκυρία: λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η Ελλάδα (η Αίγυπτος όμως συμμετέχει), καθώς και πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο τέλος της εβδομάδας. Η Αθήνα επιμένει στην κινητικότητά της στην ευρύτερη περιοχή με σήματα ενίσχυσης των περιφερειακών συμμαχιών και με διπλωματική πίεση προς την Τουρκία, καθώς ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει επιπλέον για σήμερα συνάντηση στο Μαξίμου με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ενώ για τον Ιούλιο σχεδιάζει την επίσκεψη στο Ιράκ.

«Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της…» είπε προχθές ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι,  για το «παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας» της οριοθέτησης μέρους των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών των δύο κρατών. Και μίλησε για κοινούς ελληνοαιγυπτιακούς στόχους, με πρώτο «την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας».

 

Μήνυμα στην Αγκυρα

 Εξάλλου, ως ευθύ μήνυμα προς την Αγκυρα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος αντιτάσσουν απέναντι στην αστάθεια το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας – στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αναμένοντας, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».  Από την πλευρά του και ο αλ Σίσι μίλησε για σταθερό συντονισμό θέσεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από όλα τα κράτη και ειδικότερα για τη σημασία ενδυνάμωσης του μηχανισμού Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Μητσοτάκης και αλ Σίσι διαπίστωσαν εκ νέου συναντίληψη στα θέματα της Λιβύης με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τόσο τη «βαθιά ενόχληση» της Αθήνας για τη μη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και την πάγια θέση της ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότητα είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων. Εξάλλου και ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι το ίδιο μετέφερε στη λίβυα ομόλογό του Νάζλα Μανγκούς που βρέθηκε τα προηγούμενα 24ωρα στο Κάιρο.

Κοινή οπτική καταγράφεται και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος (…) πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο» ήταν η αιχμή του Μητσοτάκη ενόψει των σχεδιασμών του Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.

Ηλεκτρική σύνδεση

Τόσο με τον αλ Σίσι όσο και με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουσταφά Μαντμπούλι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενείς συζητήσεις για τις διμερείς οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις, ιδίως για στενή συνεργασία στα ενεργειακά. Υπό επεξεργασία είναι ήδη πρότζεκτ ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, όπως συζήτησε σε παράλληλες συναντήσεις ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που ακολούθησε το πρωθυπουργικό ταξίδι. Το σχετικό μνημόνιο που θα δρομολογεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της συνεργασίας για το πράσινο έργο είναι πλέον στα σκαριά.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση