ΕΛΛAΔΑ

Παράταση θητείας για νυν πρυτάνεις

Για το αμέσως προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί πρυτανικές εκλογές σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Χαροκόπειο, Πατρών και Κρήτης

No profile pic

Εναν επιπλέον χρόνο θα παραμείνουν στο αξίωμά τους οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία έως τώρα είναι τριετής και άρα επρόκειτο να αποχωρήσουν το 2022. Και αυτό διότι, χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε δύο νομοτεχνικές αλλαγές στη ρύθμιση για την εκλογή των πρυτάνεων που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», πίσω από τις αλλαγές κρύβεται έντονο παρασκήνιο, καθώς πανεπιστημιακοί με κομματικό πρόσημο, οι οποίοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη σε μεγάλο ΑΕΙ της χώρας άσκησαν πίεση σε κυβερνητικά στελέχη ώστε οι νυν πρυτάνεις, με τριετή θητεία να αποκλειστούν. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, όπως λέει η πρώτη νομοτεχνική αλλαγή, στο άρθρο του υπό ψήφιση νομοσχεδίου προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Η θητεία των υπηρετούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ, οι οποίοι εξελέγησαν για τρία ακαδημαϊκά έτη σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4485/2017 (Α΄114), μετά την τροποποίησή του με την παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13), παρατείνεται για άλλο ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών. Για την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του υπουργού Παιδείας». Ουσιαστικά, η αλλαγή ικανοποιεί αίτημα των νυν πρυτάνεων, που εκρίθη από την κυβέρνηση ως ορθό.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις θα μπορούν να εκλεγούν μόνο για δύο φορές. Ο όρος αφορά και τους νυν πρυτάνεις που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα. Ωστόσο, ένας πανεπιστημιακός θα μπορεί αθροιστικά να είναι σε θέση πρύτανη και αντιπρύτανη για τρεις φορές. Δηλαδή, μπορεί να εκλεγεί δύο φορές σε θέση αντιπρύτανη και μία πρύτανη ή αντίστροφα. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά το ίδιο Ιδρυμα. Χαρακτηριστικά, όπως λέει για το θέμα η νομοτεχνική αλλαγή, στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 108, η φράση «όσων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων εξελέγησαν σε αυτά (τα αξιώματα) πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος» αντικαθίσταται με τη φράση «όσων εξελέγησαν ή διετέλεσαν σε αυτά πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των θητειών δεν υπερβαίνει τις δύο στο αξίωμα του πρύτανη ούτε τις τρεις αθροιστικά στα αξιώματα του πρύτανη και του αντιπρύτανη». Για το αμέσως προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί πρυτανικές εκλογές σε Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Χαροκόπειο, Πατρών, Κρήτης και Οικονομικό Αθηνών (ΟΠΑ-πρώην ΑΣΟΕΕ).

Βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός στις φορές που μπορεί να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.

Ψήφιση του ν/σ

Πάντως, η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία. Χθες το απόγευμα, την ώρα που αρχικά επρόκειτο να ψηφιστεί το ν/σ, ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Βουλή.

Τέλος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητούν από την κ. Κεραμέως να απαντήσει εάν σκοπεύει να προβεί άμεσα, αφενός στην έκδοση των σχετικών Αποφάσεων-Προκηρύξεων για  την πλήρωση των  θέσεων διοικητικών διευθυντών στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατόπιν επιλογής, αφετέρου να ενεργοποιήσει ξανά την προκήρυξη για την Κεντρική Υπηρεσία.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση