ΕΛΛAΔΑ
Παρακολουθήσεις: "Πόλεμος" ανακοινώσεων και στο βάθος η «μάχη» στη Βουλή
Ο Γιάννης Οικονόμου απαντά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση, με ύβρεις και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές»
Για τη μάχη στο κοινοβούλιο ετοιμάζονται κόμματα, με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου εκλογές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση και ότι ήδη έχει δρομολογήσει τη θεσμική αντιμετώπιση του θέματος. Στις 22 Αυγούστου θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να οριστούν ημερομηνίες για την προ ημερησίας συζήτηση και την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ανταλλαγή ανακοινώσεων το μόνο που προσφέρει είναι «στείρα αντιπαράθεση για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και μικροκομματική εκμετάλλευση».
«Δε θα μείνει καμία σκιά», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά», αναφέρει το κυβερνητικό στρατόπεδο και παραπέμπει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά τις 22 Αυγούστου.
Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές
«Οι θεσμοί της ελληνικής Πολιτείας είναι πολύ ισχυροί και ανθεκτικοί, όπως έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από το 1974 και μετά, ιδιαίτερα το 2015. Η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί, με το δέοντα θεσμικό τρόπο, και το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση στη Βουλή», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές».
Σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Απέναντι στο Κράτος – οικογενειακό λάφυρο, απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ αλλά και Δικαιοσύνη, λειτουργία των ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Απέναντι στο Κράτος - οικογενειακό λάφυρο, απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ αλλά και Δικαιοσύνη, λειτουργία των ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) August 12, 2022
Α. Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση
Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραμένει αδιάφορος για την αλήθεια, την ηθική και το σεβασμό του κράτους δικαίου.
“Όσο ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να τα απαντήσει, τόσο μεγεθύνονται οι υποψίες όλων ότι όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου”, τονίζει ο κ. Τσίπρας. Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί λέγοντας ότι “έχει μια τελευταία πολιτική ευκαιρία να φύγει με κάποια αξιοπρέπεια”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την εμπλοκή τρίτων χωρών στο θέμα των παρακολουθήσεων, καλεί τον κ. Δένδια να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.
«Μάταια προσπαθεί το καθεστώς Μητσοτάκη να κρυφτεί από τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όπως σχολιάζει, «τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο αναδεικνύουν τον αυταρχισμό μια αδίστακτης κυβέρνησης» και καταλήγει: «Η ανοικοδόμηση της κοινωνίας που αδυνατεί να βγάλει το μήνα επί Μητσοτάκη και η δημοκρατική αναγέννηση της χώρας θα είναι το έργο της προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».
«Η ΝΔ “κλείνει το μάτι” στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια», λέει ο Δ. Μάντζος
Εάν κάτι περιμένει ένας πολίτης στην Ελλάδα του 2022 είναι να μπορεί τουλάχιστον να μιλάει ελεύθερα και με ασφάλεια και με φυσικό λόγο και στο τηλέφωνό του και στις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες. Eμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στο δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί όμως ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να “εργαλειοποιούν” το ζήτημα για μικροκομματική εκμετάλλευση, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
Αποφασισμένο να κλιμακώσει την πολιτική του παρέμβαση στο θέμα των παρακολουθήσεων, είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση, αφορά όλους τους πολίτες και «πρέπει να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που απορρέουν από την λειτουργία της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει αίτημα στη Βουλή για να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων και φυσικά της ΕΥΠ.
ΚΚΕ: Στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
“Η σκιαμαχία κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις έστησαν με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, που κατατάσσει τον καθένα εν δυνάμει στόχο των παρακολουθήσεων”, σημείωσε στο Real o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης και Λ. Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν χθες ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., το οποίο έχει ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες, επιτρέπει τη γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της».
Μία ημέρα πριν, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, με επίκεντρο υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα του κόμματος στον Περισσό –που καταγγέλλονται από το 2016– αλλά και αντίστοιχες υποθέσεις οι οποίες αφορούν το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας ότι «το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη», σημειώνει ότι οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια «ουσιαστικά αναπάντητες».
Εν τω μεταξύ επανήλθε στο θέμα των δηλώσεων Αθανασίου μία μέρα μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο βουλευτής της Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσείν Ζειμπέκ ζητώντας από τη ΝΔ να τον αποπέμψει τόσο από την ΚΟ όσο και από το αξίωμα του αντιπροέδρου της βουλής και καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν τα λεγόμενά του έχουν δόση αλήθειας.
Γεραπετρίτης: Το πολιτικό προσωπικό να στηρίξει δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση δομών και διαδικασιών
«Δεν πρόκειται απλά για μια δύσκολη εξίσωση. Είναι μια μάχη να συναιρεθεί η τεχνολογία με τη δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια με το κράτος δικαίου», γράφει στην «Καθημερινή» για τις παρακολουθήσεις ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και προτείνει, το πολιτικό προσωπικό της χώρας «με θάρρος και διάθεση αυτοκριτικής να διαγνώσει τις υφιστάμενες παθολογίες και τα αίτιά τους και να στηρίξει δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση δομών και διαδικασιών».
«Στη μάχη αυτή δεν χωρούν πολιτικοί καιροσκοπισμοί. Αυτό που έχει σήμερα υποχρέωση το πολιτικό προσωπικό είναι με θάρρος και διάθεση αυτοκριτικής να διαγνώσει τις υφιστάμενες παθολογίες και τα αίτιά τους και να στηρίξει δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση δομών και διαδικασιών. Διαφορετικά, από τη συζήτηση αυτή κινδυνεύουμε να βγούμε όλοι χαμένοι - και πάνω απ' όλα η χώρα» γράφει μεταξύ άλλων.