ΕΛΛAΔΑ
Παππάς: «Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι το μνημόνιο Μητσοτάκη και το ευαγγέλιο της “ανοσίας της αγέλης” στην οικονομία»
Πρόκειται για πολιτικές, όπως είπε, τις οποίες «είχαμε εμποδίσει στο παρελθόν και τώρα επανέρχονται"
SHARE:
«Μνημόνιο Μητσοτάκη» και «ευαγγέλιο της “ανοσίας της αγέλης” στην οικονομία», χαρακτήρισε το σχέδιο Πισσαρίδη ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.
Όπως ανέφερε, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει «αντιδραστικές, ραγδαίες και αντικοινωνικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, με ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, την απόλυτη κάλυψη των τραπεζών που άφησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός χρηματοδοτήσεων, την εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου, τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, που θα διευρύνει τις ανισότητες, και ένα μείγμα φορολογικής πολιτικής, το οποίο δεν αφήνει αμφιβολίες για το πρόσημό του».
Πρόκειται για πολιτικές, όπως είπε, τις οποίες «είχαμε εμποδίσει στο παρελθόν και τώρα επανέρχονται. Δεν πρέπει, όμως, να επιτρέψουμε να κρυφτούν πίσω από ένα προπέτασμα επιστημονικότητας, το οποίο περιλαμβάνει και ισχυρές δόσεις μεροληψίας εκ μέρους των συγγραφέων της έκθεσης», συμπλήρωσε για να εξηγήσει: «Αγνοούν το ακλόνητο στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ ότι η οικονομία είχε μπει σε ύφεση από το τέλος του 2019, ενώ αναπαράγουν τα περί “αναιμικής ανάπτυξης” επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς λέει η Ν.Δ. Επαναφέρουν και ξεπλένουν, επίσης, τον αποκρουστικό όρο “ζόμπι” για τις επιχειρήσεις, έναν όρο άκρως προσβλητικό για τον κόσμο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που στηρίζει πάνω από το μισό της απασχόλησης».
Ο Νίκος Παππάς μίλησε ακόμα για ένα σχέδιο με βασικές ελλείψεις σε κεφάλαια όπως αυτό για τη χρηματοδότηση και για ένα κείμενο το οποίο δεν συνυπολογίζει τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Κατά τον ίδιο, «στο οικονομικό πεδίο χρειάζεται μια τεραστίων διαστάσεων δημόσια παρέμβαση και όχι η στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης”. Χρειάζεται επίσης ένα κόμμα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις, οι οποίες θα απαιτήσουν πολιτική αλλαγή. Άλλωστε, οι κλονισμοί στην οικονομία φέρνουν και πολιτικές αλλαγές, όπως έγινε το 2012». Συμπληρώνοντας ότι «με τα ίδια εργαλεία, ακόμα πιο σοφοί και έμπειροι, πρέπει να πορευτούμε και τώρα και να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν πιο ευρύτερες δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, που δεν αφορά μόνο το κόμμα μας αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της».