ΕΛΛAΔΑ

Πανσέληνος Μαΐου με έκλειψη Σελήνης: Πότε θα δούμε το "Ματωμένο Φεγγάρι"

Με ολική έκλειψη Σελήνης συμπίπτει η πανσέληνος του φετινού Μαΐου. Πότε θα δούμε αυτά τα δύο μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα.

Πανσέληνος Μαΐου με έκλειψη Σελήνης: Πότε θα δούμε το "Ματωμένο Φεγγάρι"

Το βράδυ της Δευτέρας (16 Μαΐου) πρόκειται να στολίσουν τον ουρανό δύο μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα, καθώς η πανσέληνος του Μαΐου 2022 πρόκειται να συνδυαστεί με μια ολική έκλειψη Σελήνης, με την πανσέληνο να κορυφώνεται στις 7:15 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, όπως εξηγεί το επιστημονικό περιοδικό "Almanac", αυτό σημαίνει ότι σε πολλά σημεία του κόσμου, η πανσέληνος του Μαΐου θα είναι εμφανής ήδη από την προηγούμενη νύχτα (Κυριακή 15 Μαΐου). Δεν πρόκειται για μια απλή πανσέληνο, αλλά για μια "υπερ-πανσέληνο", μια ιδιαίτερα φωτεινή δηλαδή πανσέληνο που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς του, το οποίο είναι και το κοντινότερο που μπορεί να βρεθεί στον πλανήτη μας.

Αν και η επερχόμενη πανσέληνος αποκαλείται από τους αστρονόμους ως "Ματωμένο Φεγγάρι", λόγω του συνδυασμού της ολικής έκλειψης Σελήνης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα, κανονικά η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το "Φεγγάρι των Λουλουδιών".

Το όνομα καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής (φυλές Algonquin και Ojibwe), καθώς αυτή είναι η περίοδος που παρατηρείται η εμφάνιση πολλών ειδών λουλουδιών.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Μαΐου είναι:

  • Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)
  • Το Φεγγάρι της Εκκόλαψης (φυλή Cree)
  • Το Φεγγάρι της Φύτευσης (φυλές Dakota και Lakota)

"Ματωμένη Σελήνη"

Μια ολική έκλειψη Σελήνης πρόκειται επίσης να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η οποία μάλιστα πρόκειται να συμπέσει με το φαινόμενο της υπερ-πανσελήνου.

Πιο συγκεκριμένα, η έκλειψη αυτή συμβαίνει όταν η πανσέληνος κινείται προς τη σκιά της Γης, η οποία στη συνέχεια θα καλύψει το φεγγάρι, με αποτέλεσμα το φως του πλανήτη μας να διαθλαστεί στις γωνίες της ατμόσφαιράς μας και να καταλήξει στην επιφάνεια της Σελήνης. Εν ολίγοις, η Γη μπαίνει ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και, έτσι, το φεγγάρι θα πάρει μια ελαφρώς πιο σκούρα, κοκκινωπή απόχρωση, η οποία ευθύνεται και για την ονομασία "Ματωμένη Σελήνη».

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό δεν θα γίνει απόλυτα ορατό, καθώς η στιγμή που η ολική έκλειψη θα φτάσει στην κορύφωσή της αναμένεται να λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας (16 Μαΐου), ώρα 06:12.

Ωστόσο, όπως γράφει ιστοσελίδα "Time and Date", είναι πιθανό να δούμε τη μερική έκλειψη Σελήνης που θα προηγηθεί στις 05:27 τα ξημερώματα, οπότε και ο ουρανός θα αρχίσει να "κοκκινίζει" ελαφρά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση