ΕΛΛAΔΑ

Πάνω από 14 τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από 8 λιμάνια της χώρας

Πραγματοποιήθηκε τετραήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού

No profile pic

Tουλάχιστον 14.155 κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τους βυθούς 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών κατά την τετραήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού.

Η δράση συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον γραμματέα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ» στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό, ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.

Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «Clean Seas Campaign» και αφορμή ήταν οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8/6).

H δράση, συνδιοργανώθηκε από την Λάουρα Γκύλζεν, σύμβουλο του γενικού γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρουσιάζει την ιδέα της «διπλής ανακύκλωσης» που θα υλοποιηθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία, σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στα λιμάνια Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης των λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150 κιλά, από το Λαύριο 5.270 κιλά, από τα Χανιά 1.770 κιλά, από την Σάμο 1.670 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον ‘Αγιο Νικόλαο 370 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).

Στις δράσεις αυτές συνέβαλαν πλήθος εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αξίζουν να αναφερθούν: στους τομείς της συλλογής και μεταφοράς η Antipollution, της καταγραφής, επεξεργασίας των απορριμμάτων και επανένταξής τους στην κυκλική οικονομία η Keep Sea Blue και η Skyplast. Ιδιαίτερη αναφορά στο Costas M. Lemos Foundation, για την οικονομική υποστήριξή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία και σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το 2050, το πλαστικό στις θάλασσες θα είναι περισσότερο από τα ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό, μέσα από τις παγκόσμιες αυτές ημέρες, Περιβάλλοντος και Ωκεανών, υπάρχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινωνία, μεταξύ αυτών και η λιμενική βιομηχανία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση