ΕΛΛAΔΑ
Panic button: Δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Ειδοποιεί άμεσα την αστυνομία - Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε, σήμερα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Σημαντικό εργαλείο στην πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» χαρακτήρισε το panic button (κουμπί πανικού) η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κάλεσε δε, όλες τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία να το προμηθευτούν και να το χρησιμοποιήσουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης και υπογράμμισε την ανάγκη «να πάμε ένα βήμα μπροστά, να μην υπάρχει καμιά ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε, σήμερα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.
Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.
«Το panic button βοηθάει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν βοήθεια και στήριξη. Η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη, δηλαδή δεν φαίνεται στο κινητό της γυναίκας που την έχει εγκαταστήσει, ενώ μέσω αυτής ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία. Μπορούν να την προμηθευτούν οι γυναίκες είτε από τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -ξεκίνησε πιλοτικά στις δύο αυτές πόλεις- είτε από τα αστυνομικά τμήματα», εξήγησε η κ. Συρεγγέλα, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες θα πρέπει πρώτα να καταγγείλουν τα περιστατικά, είτε στα συμβουλευτικά κέντρα είτε στα αστυνομικά τμήματα.
Όπως είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ταυτόχρονα, το panic button μπορεί να συνδυαστεί και με το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου τελείωσε και πλέον θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα εργαλείο που μέσω κάποιων ερωτήσεων, άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) θα μπορέσουν ν' αντιληφθούν και τον βαθμό στον οποίο κινδυνεύει μια γυναίκα και πρέπει να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον».
Διαπίστωσε δε, πως υπάρχει πλέον ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες- θύματα βίας και πρόσθεσε: «Πλέον, οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, δεν σωπαίνουν, τολμούν και πηγαίνουν και στα συμβουλευτικά κέντρα και απευθύνονται και στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, όπου οι αστυνομικοί (γυναίκες και άνδρες) είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν άμεσα να σώσουν μια γυναίκα, η σωματική ακεραιότητα και η ζωή της οποίας απειλείται».
Υπενθύμισε ακόμα πως η βία δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, μπορεί να συμβεί παντού, είτε στην επαρχία είτε σε ένα αστικό κέντρο, αλλά ούτε οικονομικούς ή μορφωτικούς περιορισμούς. «Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι, γι' αυτό κι εμείς θα πρέπει να καταγγέλλουμε, αν ακούμε πως κάτι συμβαίνει. Μέσω του συμβουλευτικού κέντρου και της γραμμής μπορούμε κι εμείς ως τρίτα πρόσωπα να πάρουμε συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα- θύμα βίας, που μπορεί είτε να μην τολμά, είτε να ντρέπεται, είτε να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι θύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τόνισε, παράλληλα, πως λόγω του γεγονότος ότι πολλά από τα θύματα είναι άνεργα, υπάρχει και η δυνατότητα εργασιακής στήριξης ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να βγουν πιο εύκολα από το κακοποιητικό περιβάλλον.