ΕΛΛAΔΑ
Π. Μαρινάκης: Ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
"Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση"
Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο διάλογο με την Τουρκία, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τ/σ ΑΝΤ1.
«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα».
«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» προσέθεσε κ. Μαρινάκης .
Σχολιάζοντας αναφορές του Τούρκου Προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο επαναλαμβάνω ξανά για να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σας, είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις. Και αυτό το πιστεύουμε...».
Επισήμανε μάλιστα: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένες οι διαφωνίες, όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου, και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση να συνεχίσει να έχει μια κυβέρνηση -όπως έχει- η οποία την θωρακίζει αμυντικά και δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε στη συνέχεια ότι οι αυριανές επαφές στις οποίες περιλαμβάνεται και η διμερής συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, «έχει και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και έχει και τη διευρυμένη συνάντηση, παρουσία και των δύο ηγετών». «Δηλαδή είναι μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής διαδικασίας είναι και η επίλυση συνολικά, όχι αύριο, της μίας διαφοράς. Προσοχή, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί» προσέθεσε.
Στο σημείο αυτό επισήμανε: «Χρησιμοποιώντας αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, όποιος δεν φοβάται τα επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές».
Και μετά από σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως «υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει ερμηνείες ή να προσπαθεί να βρει τι κρύβεται πίσω από μια δήλωση. «Εμείς θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση - κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».