ΕΛΛAΔΑ
Οπαδική βία: "Συγκοινωνούντα δοχεία" συμμοριών χούλιγκανς, μπράβων και ναρκωτικών
Τι δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο
Μετά τα επεισόδια στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν μπει κάποιοι χούλιγκανς που φαίνεται, πια, πως έχουν κάνει επάγγελμα αυτού του είδους τις επιθέσεις.
Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατάλογο με περίπου 200 ονόματα χούλιγκανς, από όλες τις ομάδες ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί παρέδωσαν τον φάκελο με σκοπό να διερευνηθεί, επί της ουσίας, αν υπάρχει ενδεχόμενο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Βλέποντας, ωστόσο τις κατηγορίες που απαγγέλλονται προς τον 18χρονο που ομολόγησε πως έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό, δεν υπάρχουν σε βάρος του αυτού του είδους οι κατηγορίες.
Γιατί δε διώκεται ο 18χρονος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση;
Σύμφωνα με το OPEN, πιθανώς αυτή η κατηγορία δεν υπάρχει σε βάρος του 18χρονου επειδή ήταν ο μόνος ο οποίος συνελήφθη. Από τη στιγμή, όμως, που οι αστυνομικές Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και τους ανθρώπους που φέρονται ότι τον καθοδήγησαν, του έδωσαν τη ναυτική φωτοβολίδα αλλά και τις οδηγίες για το πώς να την χρησιμοποιήσει, το επόμενο βήμα, όταν αυτοί εντοπιστούν και συλληφθούν αναμένεται να είναι η αναβάθμιση της ποινικής κατηγορίας και με τη συγκεκριμένη ποινική δίωξη, της εγκληματικής οργάνωσης, πιθανότατα και της ένταξης και συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση.
Και η κίνηση, όμως, που έγινε στον Άρειο Πάγο με τους δύο υπουργούς δίνει ένα σήμα ότι, υπάρχουν οργανώσεις μέσα στους δήθεν οπαδούς, οι οποίοι ανακατεύονται και με άλλες δραστηριότητες, και αυτό καταδεικνύουν, όπως λένε οι πληροφορίες, τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο υπουργοί γιατί είχαν στα χέρια τους δικογραφίες, όχι μόνο φετινές ή περσινές, αλλά από το μακρινό 2007 και τη δολοφονία του άτυχου Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία. Φαίνεται ότι, οι αστυνομικές Αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία, δικογραφίες, ποινικές διώξεις, αποφάσεις της δικαιοσύνης που, σε πολλές από αυτές, τα ονόματα είναι κοινά. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συλλαμβάνονται στο γήπεδο για επεισόδια που, λίγους μήνες ή λίγα χρόνια μετά, εμπλέκονται σε δικογραφίες με «μπραβιλίκια», άλλες υποθέσεις ή εμπόριο ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα κουβάρι που ξετυλίγεται και, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αιτιάσεις, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση.
Διαβάστε επίσης:
Άρειος Πάγος: Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν προσκόμισαν Οικονόμου και Βρούτσης