ΕΛΛAΔΑ

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των Υφυπουργών και των Γ.Γ του ΥπΑΑΤ στην Θεσσαλία

Στο πλαίσιο της τετραήμερης παρουσίας του ΥΠΑΑΤ στην περιοχή

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των Υφυπουργών και των Γ.Γ του ΥπΑΑΤ στην Θεσσαλία

Με επισκέψεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, τοπικές κοινότητες και θερμοκηπιακές μονάδες ολοκληρώθηκε το παράλληλο πρόγραμμα που ακολουθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στο πλαίσιο της τετραήμερης παρουσίας του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία.

Το πρωί της Κυριακής ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισκέφθηκαν Τοπικές Κοινότητες της Καρδίτσας, περιοχές όπου τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία DANIEL έχουν δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις αγροτικές υποδομές. Συγκεκριμένα, το παράλληλο κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη επισκέφθηκε τις Τοπικές Κοινότητες Προδρόμου, Αγναντερού και Μαραθέας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συζητήθηκαν τα θέματα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, με τον υφυπουργό να ενημερώνει ότι οι πληρωμές θα ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενώ, όσον αφορά τις αγροτικές υποδομές και τα προβλήματα άρδευσης που υπάρχουν, σημείωσε ότι τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της την πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας, που εκπονεί το σχέδιο αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές και πάνω σε αυτό θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις ώστε η περιοχή να μην επανέλθει απλώς στην πρότερη κατάσταση αλλά πολύ περισσότερο να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Η παρουσία του κλιμακίου του ΥΠΑΑΤ στην περιοχή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα θερμοκήπια Κακαράντζα, μια οικογενειακή μονάδα πρότυπο. Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι βουλευτές Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας και Γιώργος Κωτσός.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υφυπουργός, κ. Σταμενίτης με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Μπαγινέτα επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου Τύρναβου, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη με το Δ.Σ. και τα μέλη. Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε θέματα, όπως το κόστος παραγωγής, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική καλλιέργεια καθώς επίσης και οι επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει συστηματικά στην είσοδο των παραγωγών στις ΑΠΕ, με την προώθηση των ανάλογων προγραμμάτων, που θα δώσουν σημαντικές λύσεις και στο θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής. Για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ο Διονύσης Σταμενίτης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που ναι μεν θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, ωστόσο δε, θα αλλάξει το πρόσωπο του, καθιστώντας τον ικανό να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τέλος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε την Τοπική Κοινότητα Πλατανουλίων Τυρνάβου και συγκεκριμένα σε καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Απαντώντας στην αγωνία των παραγωγών, ο Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τις σαφείς οδηγίες του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, εκπονεί ένα δυναμικό πρόγραμμα αποκατάστασης του Θεσσαλικού κάμπου, προσθέτοντας αλλά και διορθώνοντας, όπου είναι απαραίτητο, αποφάσεις και παρεμβάσεις, με μοναδικό στόχο να μην μείνει καμία αγροτική οικογένεια απροστάτευτη απέναντι στα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών για τη Θεσσαλία είναι ορατά και έχουν φτάσει στους πολίτες, με την προσπάθεια να συνεχίζεται για όσο χρειαστεί. Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι Βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Κελέτσης: με εκτροφείς σπανίων φυλών

 

Παράλληλο πρόγραμμα ακολούθησε για τέταρτη ημέρα και ο υφυπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος το πρωί της Κυριακής, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων πραγματοποιώντας ευρεία σύσκεψη με το Δ.Σ. και τα μέλη. Ακολούθως ο κ. Κελέτσης επισκέφθηκε τα Μεγάλα Καλύβια ενώ το απόγευμα βρέθηκε στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εκτροφής σπάνιων φυλών στην Καλαμπάκα. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την αναγέννηση της κτηνοτροφίας που έχουν ληφθεί και ανέλυσε τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα γίνει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευής των σταβλικών εγκαταστάσεων. Όπως είπε ο υφυπουργός στους συνομιλητές του, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Κελέτσης, επισκέφθηκε, χθες τις πληγείσες από τον Daniel πτηνοτροφικές μονάδες νέων αγροτών στην Γλαύκη της Λάρισας. Στη συνάντηση με τους πτηνοτρόφους του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διαδικασία ανασύστασης των μονάδων τους. Ο υφυπουργός τους διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει τις αποζημίωσης τους από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ.

Συναντήθηκε, επίσης, με τους εκπροσώπους των αλιέων ιδιοκτητών γρι γρι. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος των Αλιέων γρι γρι Ελλάδος Κωνσταντής Παγώνης. Οι αλιείς εξέθεσαν τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου τους όπως η έλλειψη αλιεργατών και το πλαίσιο των ελέγχων στην αλιεία. Ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει το ΥπΑΑΤ για την στήριξη της αλιείας όπως η στήριξη των αλιέων που επληγησαν από τον Daniel με πρόγραμμα De minimis ύψους 2,6 εκατ. ευρώ , η έκδοση αντίστοιχου προγράμματος για την απόσυρση του εργαλείου γρίπος για τους ιδιοκτήτες βιντζότρατας, και η κατανομή πλεονάζοντος αλιευτικών ικανότητας στους αλιείς κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

Προηγουμένως, το βράδυ του Σαββάτου οι δύο Υφυπουργοί, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Κέλλα πραγματοποίησαν συνάντηση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος δήλωσε:

«Από την ημέρα της καταστροφής μέχρι σήμερα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων. Στο πλαίσιο άσκησης αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η τετραήμερη περιοδεία και οι συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας που υπέστησαν ζημιές. Στις συναντήσεις αυτές οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για τα έως τώρα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και ο προγραμματισμός για τα νέα μέτρα τα οποία θα τρέξουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Το ΥπΑΑΤ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί και βρίσκεται σε εξέλιξη και κανένα στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας ή των υπηρεσιακών παραγόντων δεν θα σταματήσει να εργάζεται συστηματικά, έως ότου επουλωθεί και η τελευταία πληγή στη Θεσσαλία»

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, δήλωσε:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά στους παραγωγούς της Θεσσαλίας τόσο τα μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων που έλαβε το Υπουργείο μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και τα επόμενα μέτρα που προετοιμάζονται, ώστε όλοι μαζί να ατενίζουμε την επόμενη ημέρα με πίστη και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, δόθηκε στους εκπροσώπους των φορέων των αγροτών, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες, η δυνατότητα να εκθέσουν απευθείας στον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προτείνουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλία επιβεβαιώθηκαν δύο πράγματα: Πρώτον, το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ώστε να επανέλθει η δραστηριότητα στην περιοχή σε κανονικούς ρυθμούς και δεύτερον, η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλουν οι αγρότες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από την πολιτική όσο και από την υπηρεσιακή ηγεσία για τη στήριξή τους».

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία.

Στο τετραήμερο της περιοδείας μας αναπτύξαμε στους αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα, των Παρακάρλιων περιοχών, της Καρδίτσας των Τρικάλων, της Λάρισας και της Μαγνησίας, τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως την «Απονιτροποίηση», την δράση αναπλήρωσης εισοδήματος για τις πλημμυρισμένες περιοχές στα Παρακάρλια και την στήριξη των κτηνοτρόφων μέσω της δράσης 5.2 για την ανακατασκευή των στάβλων και την ανασύσταση του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου μέσω Ενωσιακών Πόρων που να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε επιπλέον διυπουργική ενημέρωση για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας μέσω του Σχεδίου για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ώστε να βελτιωθούν μέσω ενοποίησης η εξοικονόμηση πόρων και η καλυτέρευση για τις συνθήκες διαχείριση των υδάτινων πόρων και της άρδευσης.

Το όφελος από τη λειτουργία Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων είναι προφανές, αφού η πλειοψηφία των 53 των Τοπικών ΟΕΒ υπολειτουργεί και οι τιμητικές εξαιρέσεις με την άψογη λειτουργία είναι λίγες.

Με τον νέο Οργανισμό σε βάθος χρόνου εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του αρδευτικού έργου, με απώτερα οφέλη:

- την γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών,

- την ορθολογικότερη χρήση του νερού και

- την μείωση των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών

- την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση