ΕΛΛAΔΑ

Όλα ανοικτά στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ελιγμός του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει τις τέσσερις διαγραφές αποδείχθηκε μπούμερανγκ, απελευθερώνοντας πολλές δυνάμεις εναντίον του στην Κουμουνδούρου.

Όλα ανοικτά στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα και σκηνικό διάλυσης επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ στο «παρά ένα» της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι. 

Ο ελιγμός του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει τις τέσσερις διαγραφές αποδείχθηκε μπούμερανγκ, απελευθερώνοντας πολλές δυνάμεις εναντίον του στην Κουμουνδούρου.

Ακόμη και προεδρικά στελέχη που ήταν πάντα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσαν τη διαφωνία τους με το δημοψήφισμα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξέφρασε την ανησυχία του σε επικοινωνία που είχε και με τους δύο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως απέναντί του στάθηκε και ο Νίκος Παππάς που τον στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμός από νωρίς όταν ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης με επιστολή τους ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα, αρνούμενοι να προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου.

Παράλληλα, όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα κινηθούν σήμερα οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ανοιχτά. 

Το χρονικό

Χθες το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε σε γενικό συναγερμό, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τη διάσπαση του κόμματος, κατά πολλούς, να μετατρέπεται σε διάλυση. Η κίνηση Κασσελάκη να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών άλλαξε τα δεδομένα.

Κορυφαία στελέχη, που είτε τον είχαν στηρίξει είτε είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προεδρική εκλογή, να τον «αδειάζουν» μεγαλοπρεπώς. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις τους είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητούνται ακόμη διαγραφές, εφόσον έχουν ανακοινωθεί ήδη αποχωρήσεις. Λένε δε, ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.

Η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς πρωτίστως αυτό που επιθυμούν είναι να στηρίξουν το κόμμα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

«Δυστυχώς αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η παρουσία της Oλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη στα στελέχη που εκφράζουν έντονο προβληματισμό, προφανώς δηλώνει και την ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα. Συνομιλεί μαζί τους καθημερινά και ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους και χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Παππάς είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ο Νίκος Μπίστης ανέφερε: «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Τα επτά πρώην προεδρικά στελέχη επί εποχής Αλέξη Τσίπρα έβαλαν μπλόκο στον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας σαφές πως η πρότασή του δεν περνάει. Και αναμένουν τη σημερινή αντίδραση. Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να τον συνεχάρη για άλλη μια φορά μέσω facebook, όμως τα τηλέφωνα χθες στην Κουμουνδούρου πήραν φωτιά.

Ο πρόεδρος ήθελε να κάνει επίδειξη πυγμής, δείχνοντας πως δεν θα υποχωρήσει, ωστόσο δεν φαίνεται να τα ζύγισε σωστά. Ενδεχομένως να επιχείρησε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Δεοντολογίας, υποστηρίζουν στελέχη από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Εκτιμούν πως η κίνησή του ήταν αψυχολόγητη, εκτός αν πίστευε πως απλώς θα έπεφτε στο κενό επειδή η «Ομπρέλα» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της.

Κι εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα. Μετά το «φάλτσο» Κασσελάκη και το «αντίο» της Αριστερής Πτέρυγας, το «μπλοκ Αχτσιόγλου» βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αναφορικά με το μέλλον του στο κόμμα και όλα μπαίνουν σε νέα βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του μίλησε με πολύ σκληρά λόγια, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν έτσι απλά: «Κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες», ανέφερε.

 

Θέμα «μομφής»;

Το κλίμα είναι πολεμικό και στη σημερινή συνεδρίαση όλα είναι ανοιχτά. «Ομπρέλα», «ομάδα Αχτσιόγλου» και «προεδρικοί» συνεδρίαζαν μέχρι αργά για να καθορίσουν τη στάση τους. Αυτό που εξετάστηκε ενδελεχώς είναι πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία να θέσουν σε ψηφοφορία ένα βασικό ερώτημα: «Κατά πόσον μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό το δημοψήφισμα να επικυρώσει τις διαγραφές».

Στην εσωκομματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως θα είναι μια μάχη που θα κερδίσουν και ασφαλώς αν συμβεί κάτι τέτοιο το κλίμα θα βαρύνει πολύ κατά του προέδρου. Υπάρχει περίπτωση να μπει θέμα «μομφής», όπως ορίζει το καταστατικό; Θα πρέπει να μετρηθούν δυνάμεις και ίσως είναι κάτι που αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Την Πέμπτη το βράδυ σε μια μαραθώνια συνεδρίαση η «Ομπρέλα» αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόμμα. Από τα περίπου 45 άτομα η πλειοψηφία υποστήριξε πως δεν πρέπει να παραστούν στην Κεντρική Επιτροπή, με τη λογική πως θα είναι μια διαδικασία χωρίς πολιτική ουσία, αφού οι διαγραφές παραμένουν στο τραπέζι.

Με αρκετά λευκά στην ψηφοφορία επικράτησε η λογική της παρουσίας, μη δεσμεύοντας, όμως, όσους επιθυμούν να μην προσέλθουν στο όργανο. Ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσαν τους συντρόφους τους πως σκοπεύουν να παραιτηθούν. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή παραίτησής του δήλωσε: «Υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας, ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. (…) Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του “αδιαμεσολάβητου Μεσσία”, για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”».

«Σχέδιο διχασμού»

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε επίσης υψηλούς τόνους ανέφερε: «Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκιστικές και κεντροδεξιές απόψεις. Ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω».

 

Πηγή: kathimerini.gr  / φωτογραφία αρχείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση