ΕΛΛAΔΑ
Οι πυρήνες που εκτόξευσαν τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Λάρισα άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου», εντείνοντας την ανησυχία των Αρχών
SHARE:
Στην πρώτη φάση της πανδηµίας µια εκδροµή στο Μιλάνο κάποιων Θεσσαλονικέων και Καστοριανών για µια έκθεση µόδας, αλλά και µια κηδεία και ένα µνηµόσυνο στη ∆αµασκηνιά Καστοριάς άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Ακολούθησαν περιστατικά µε κρούσµατα και νεκρούς σε όλη την Ελλάδα, µε την Ξάνθη µάλιστα να µονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή χρειάστηκε να µπει σε καραντίνα δύο φορές, ενώ ακόµα παραµένει υπό παρακολούθηση. Στη δεύτερη φάση της πανδηµίας τέσσερις γάµοι σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Λάρισα και τα περιστατικά µε δεκάδες κρούσµατα κορωνοϊού σήµαναν και πάλι συναγερµό στην περιοχή, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται ζώνη υψηλού κινδύνου, λόγω του τουριστικού ρεύµατος από τις βαλκανικές χώρες.
Σε συναγερμό
Οι υγειονοµικές Αρχές, αν και τονίζουν πως είναι έτοιµες να αντιµετωπίσουν όλες τις καταστάσεις, επιµένουν στην πλήρη και πιστή εφαρµογή των µέτρων που έχει εξαγγείλει η πολιτεία και έχουν τεθεί σε συναγερµό. Η κατάσταση έχει φουντώσει και την ανησυχία των τοπικών Αρχών, οι οποίες φοβούνται για την κατάσταση που θα διαµορφωθεί το επόµενο διάστηµα µετά και την αύξηση του τουριστικού ρεύµατος, καθώς και για το γεγονός πως πολλά κρούσµατα, τουλάχιστον σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, αφορούν υγειονοµικό προσωπικό. Τα κρούσµατα αφορούν το Νοσοκοµείο «Γ. Γεννηµατάς» της Θεσσαλονίκης και τα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, το Γενικό και το Πανεπιστηµιακό, όπου βρέθηκαν 10 επαγγελµατίες υγείας θετικοί στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, τα τέσσερα αφορούν επαγγελµατίες υγείας στην ουρολογική κλινική του Νοσοκοµείου «Γ. Γεννηµατάς» και τα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και ακόµη ένας θετικός στον κορωνοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τέσσερις ειδικευόµενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο (πρόκειται για αναισθησιολόγο, χειρουργό, δύο ΩΡΛ και µία φοιτήτρια). Ηδη ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία έχει οδηγήσει σε απολύµανση όλων των χώρων και σε ελέγχους του προσωπικού. Αλλοι δύο ειδικευόµενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας και Λοιµωξιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στο Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ, Συµεών Μεταλλίδη, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο για το νοσοκοµείο. «Περάσαµε έναν µήνα που δεν είχαµε περιστατικά αλλά και τότε ήµασταν alert. Είχαµε εφηµερία και περιµέναµε» ανέφερε σε δηλώσεις του. Οπως τόνισε, το νοσοκοµείο είναι σε ετοιµότητα για ό,τι χρειαστεί, ενώ παράλληλα υπάρχει σχέδιο έτοιµο για ανάπτυξη.
Το νέο ξέσπασμα
Ενας γάµος που συνοδεύθηκε από βάπτιση και έγινε πριν από περίπου 12 ηµέρες στους Αµπελοκήπους Θεσσαλονίκης προκάλεσε το νέο ξέσπασµα του κορωνοϊού. Μέχρι τώρα και µε την εξέταση των τεστ να συνεχίζεται έχουν εντοπιστεί 45 θετικά κρούσµατα ανάµεσα στους 150 καλεσµένους του ζευγαριού! Από το περιστατικό υπάρχει µεγάλη διασπορά του ιού. Θετικός βρέθηκε καλεσµένος στον γάµο από τη Ρόδο! Συναγερµός σήµανε από έναν γάµο και στην Αλεξανδρούπολη.
Μια καλεσµένη στον γάµο, η οποία δεν πήγε στην τελετή, αλλά συµµετείχε σε όλες τις ετοιµασίες, εµφάνισε ύποπτα συµπτώµατα και µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο για εξετάσεις, όπου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Τεστ έγιναν και στους 250 καλεσµένους. Με τα αποτελέσµατα να έχουν βγει για τους µισούς βρέθηκαν 22 άτοµα θετικά στον κορωνοϊό, ενώ αναµένονται τα αποτελέσµατα για τους υπόλοιπους. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως θετική βρέθηκε και µια επαγγελµατίας που συµµετείχε στις ετοιµασίες του γάµου και η οποία εργάστηκε παράλληλα και για τη διοργάνωση άλλου γάµου.
«Να περιφρουρήσουμε την κατάσταση»
Ο δήµαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαµπούκης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση σε όλους τους τόνους. «Το θέµα είναι ότι εµείς είµαστε τουριστική περιοχή. Είµαστε ο πόλος της περιοχής, γιατί έχουµε τη Σαµοθράκη απέναντι, το ∆έλτα του Εβρου, το ∆άσος ∆αδιάς. ∆ηλαδή όσοι έχουν έρθει εδώ διασπείρονται σε άλλες περιοχές. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να περιφρουρήσουµε την κατάσταση, γιατί έχουµε άλλο µισό καλοκαίρι µπροστά µας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ζαµπούκης.
Στη Λάρισα καταγράφηκαν τις τελευταίες ηµέρες 16 κρούσµατα κορωνοϊού, µε τρία από αυτά να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού είχαν σχέση µε καλεσµένη σε γάµο της περιοχής. Στις Σέρρες προκλήθηκε ανησυχία έπειτα από κρούσµα κορωνοϊού σε γάµο. Σύµφωνα µε τις υγειονοµικές Αρχές, ένας 30χρονος σερραϊκής καταγωγής βρέθηκε θετικός, ενώ και άλλα τρία άτοµα που εξετάστηκαν στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης θετικά. Ολοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, ενώ συγχρόνως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Συναγερμός στο Άγιο Όρος: Περιορισµοί σε επισκέψεις, απολυµάνσεις και 1.000 µάσκες σε κάθε µοναστήρι
Εργολάβος που επέβλεπε εργασίες σε µεγάλο µοναστήρι του Αγίου Ορους και αισθάνθηκε αδιαθεσία αναχώρησε από το «Περιβόλι της Παναγίας» και όταν επέστρεψε στη θεσσαλική πόλη, απ’ όπου κατάγεται, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο ίδιος είχε µπει έχοντας στα χέρια του αρνητικό τεστ, καθώς η συγκεκριµένη µονή δεν δέχεται προσκυνητές ή εργαζόµενους χωρίς το τεστ αυτό, τις επόµενες µέρες ωστόσο ένιωσε αδιαθεσία και έφυγε. Το περιστατικό σήµανε συναγερµό στο Αγιον Ορος, παρότι κανένας εργαζόµενος του συνεργείου ή µοναχός δεν αντιµετώπισε συµπτώµατα, ενώ εξαιτίας της αύξησης των κρουσµάτων πανελλαδικά θα γίνει τις επόµενες ηµέρες απολύµανση σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες στις Καρυές, στους χώρους της Ιεράς Κοινότητας και αλλού.
Σε συνεδρίασή της στις αρχές της εβδοµάδας η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να διατηρηθούν τα µέτρα περιορισµού στις εισόδους προσκυνητών, ενώ αυστηρές συστάσεις απηύθυνε και η Πολιτική ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους, που προβληµατίζεται ιδιαίτερα από την αύξηση των κρουσµάτων. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο που στάλθηκε από την Ιερά Κοινότητα προς όλα τα µοναστήρια, ζητείται η αυστηρή τήρηση του αριθµού των προσκυνητών στους οποίους συνιστάται να αποφεύγουν τη µετακίνηση από µονή σε µονή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τους αλλοδαπούς προσκυνητές και κυρίως για γκρουπ προσκυνητών από το εξωτερικό, τα οποία και δεν θα γίνονται δεκτά.
«Φοβόμαστε»
«Ο κοινοβιακός τρόπος ζωής µας, σύµφωνα µε τον οποίο τρώµε όλοι µαζί, διαµένουµε µαζί σε µικρούς χώρους όπου και κινούµαστε, µας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Εδώ είµαστε κοντά ο ένας στον άλλον, οι χώροι είναι περιορισµένοι και οφείλουµε να είµαστε πολύ προσεκτικοί. Φοβόµαστε γιατί υπάρχουν σκήτες και κελιά σε αποµονωµένα σηµεία, µε ηλικιωµένους γέροντες, και αν συµβεί κάτι είναι δύσκολη η µεταφορά τους στο νοσοκοµείο» δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» Αγιορείτες µοναχοί. Η κίνηση είναι περιορισµένη στο Αγιον Ορος και αυτό το διάστηµα περισσότεροι είναι οι εργαζόµενοι που µπαίνουν για τα έργα αποκατάστασης από τις µεγάλες πληµµύρες του περασµένου Απριλίου παρά οι προσκυνητές. Σε ισχύ είναι η εγκύκλιος της Ιεράς Κοινότητας που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου και προβλέπει ότι επιτρέπονται µέχρι 20 προσκυνητές ανά µονή, ενώ σκήτες και κελιά δέχονται 3-5 προσκυνητές την ηµέρα.
Επιπλέον εκδίδονται καθηµερινά επιπλέον έως και 60 διαµονητήρια από την Ιερά Κοινότητα µε ισχύ για τρεις ηµέρες. Με προφορικές συστάσεις τα µέλη της Ιεράς Επιστασίας ενηµερώνουν τις µονές ότι πρέπει να αποφεύγουν µεγάλο αριθµό προσκυνητών -ακόµη και τον επιτρεπόµενο-, να τηρούν τις αποστάσεις στις τράπεζες και οι µοναχοί που σερβίρουν να φορούν υποχρεωτικά γάντια, η είσοδος στο καθολικό να γίνεται µόνο µε τη χρήση µάσκας, ενώ ελάχιστοι είναι πλέον οι προσκεκληµένοι στις πανηγύρεις των µονών. Οπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία του Γραφείου ∆ιαµονητηρίων, ο αριθµός των προσκυνητών τον Ιούλιο ήταν µειωµένος κατά 50% συγκριτικά µε τον Ιούλιο του 2019, ενώ ακόµη µεγαλύτερη µείωση αναµένεται για τον Αύγουστο, µια περίοδο που παραδοσιακά έρχονταν περισσότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό (Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία κ.ά.), που συνδύαζαν και οικογενειακές διακοπές στη Χαλκιδική.
«Εφαρμογή των μέτρων»
Με έγγραφό του, το Σάββατο 1η Αυγούστου, ο αναπληρωτής πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασµίρογλου, ζητά από όλες τις µονές και τα εξαρτήµατά τους την «ακριβή και πιστή εφαρµογή των ληφθέντων νέων µέτρων από τους αρµόδιους κυβερνητικούς φορείς». Την ερχόµενη εβδοµάδα θα γίνει απολύµανση σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες στις Καρυές. Τα έξοδα θα καλύψει η Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ -ανήκει στον εφοπλιστή και πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους Θανάση Μαρτίνο-, η οποία θα δωρίσει επίσης 1.000 µάσκες σε κάθε µοναστήρι του Αγίου Ορους, 1.000 µάσκες στην Ιερά Κοινότητα και άλλες στις δηµόσιες υπηρεσίες.
Σηµειώνεται πως τον περασµένο Μάρτιο τέσσερις µοναχοί της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Είχαν ταξιδέψει από τις 5 έως τις 17 Μαρτίου στη Σκοτία και στην Αγγλία, προσκεκληµένοι του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, και είχαν µεταφέρει στην περιοδεία τους για προσκύνηµα τµήµα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.