ΕΛΛAΔΑ
Οι δήμοι της Αττικής δραστηριοποιούνται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν οργανώσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, ώστε και η κοινωνία γενικότερα να ευαισθητοποιηθεί, αλλά και ειδικότερα τα θύματα να βρουν τη δύναμη και να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον ή έστω να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία ή στην Αστυνομία και να μιλήσουν.
Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η σημερινή και οι δήμοι της Αττικής στρατεύονται στον σκοπό αυτό. Από τη μια μεριά για την ενημέρωση και από την άλλη για τη φροντίδα των γυναικών και των παιδιών τους, που γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν οργανώσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, ώστε και η κοινωνία γενικότερα να ευαισθητοποιηθεί, αλλά και ειδικότερα τα θύματα να βρουν τη δύναμη και να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον ή έστω να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία ή στην Αστυνομία και να μιλήσουν.
Από τις προηγούμενες ημέρες έχουν ξεκινήσει στους δήμους καμπάνιες ενημέρωσης, ημερίδες και ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και μια σειρά άλλων δράσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Κάποιοι δήμοι μάλιστα, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και έχουν δημιουργήσει συμβουλευτικό κέντρο και υπηρεσία στήριξης κακοποιημένων γυναικών, για να παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές και την απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό, λειτουργούν ακόμη και ειδική τηλεφωνική γραμμή για τέτοιες περιπτώσεις, όπου μπορεί μια γυναίκα που κακοποιείται, να ζητήσει βοήθεια.
Και υπάρχουν και οι δήμοι που έχουν δημιουργήσει ακόμη και δομή φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, όπως ο δήμος Αθηναίων. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, έκλεισε φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, έχει φιλοξενήσει σχεδόν 400 άτομα (γυναίκες και παιδιά).
Πριν από λίγους μήνες και με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ο Ξενώνας μετακινήθηκε σε νέο κτίριο, αναβαθμίζοντας έτσι την εγκατάσταση, τις υπηρεσίες του, τη φροντίδα και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στον νέο χώρο λειτουργούν πλέον 25 δωμάτια. Πέρα από την ασφαλή διαμονή και σίτιση, παρέχονται στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και στα παιδιά τους, ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλές και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, παιδαγωγό και φροντιστές. Η δομή διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους επείγουσας υποδοχής κι έτσι μπορεί να δεχθεί περιστατικά όλο το 24ωρο.
Κ. Κατριβάνου: «Πέρα από τη φροντίδα και την ασφάλεια, στόχος είναι να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους»
«Το ζήτημα αυτό ήταν στις άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, γι' αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή δημιούργησε την ανάλογη αντιδημαρχία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Κατερίνα Κατριβάνου και συνεχίζει: «Στη δική μας αρμοδιότητα υπάγονται και δύο σημαντικές δομές. Το Κέντρο για την Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, για στήριξη, ψυχολογική συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική και απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε άντρες που έχουν κακοποιηθεί και σε ΛΟΑΤΚΙ, γενικά σε οποιονδήποτε ενήλικα, ανεξαρτήτου φύλου, έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, φυσικά σε άτομα που είναι αποδέκτες κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος και σε άτομα που υπήρξαν θύματα πολλαπλών διακρίσεων.
Και υπάρχει και ο Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης της δομής σε νέο κτίριο έγινε τον Σεπτέμβριο κι έτσι αναβαθμίστηκε. Ο χώρος υποδέχεται τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους και πέρα από την ψυχοκοινωνική στήριξη, τις συμβουλές, τη φροντίδα και την ασφάλεια, στόχος του επιστημονικού προσωπικού μας είναι και η ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων γυναικών, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία νέα προοπτική στη ζωή τους, εκτός δομής».
Ειδικά πάνω σε αυτό, η κ. Κατριβάνου εξηγεί: «Το εξιδεικευμένο προσωπικό του Ξενώνα, ασχολείται με το κάθε άτομο κατά περίπτωση, για να μπορέσει αυτό το άτομο να σταθεί στα πόδια του. Να δημιουργήσει τις συνθήκες και το περιβάλλον εκείνο, που θα το βοηθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψει στο κακοποιητικό περιβάλλον, είτε από αδυναμία να προχωρήσει μπροστά, είτε γιατί του ασκούνται και άλλου είδους πιέσεις, ακόμη και από άτομα της οικογενείας. Δεν είναι εύκολο μια γυναίκα να απομακρυνθεί από το περιβάλλον που την κακοποιεί, ειδικά αν εξαρτάται από αυτό ή ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους, γιατί νομίζει ότι μπορεί να το αλλάξει. Χρειάζεται βοήθεια για να προχωρήσει μπροστά».
Μέσα από την εμπειρία της η αντιδήμαρχος Αθηναίων, κάνει τη δική της αναφορά στην εποχή μας: «Η γυναίκα στην εποχή μας έχει ξεπεράσει πολλά σε σχέση με το παρελθόν, όμως ακόμη διατηρούνται τα χαρακτηριστικά εκείνα που την τοποθετούν πιο κάτω μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Μια νέα κοπέλα σήμερα είναι πιο ενημερωμένη και θα αντιδράσει πιο εύκολα σε σχέση με παλαιότερα. Και η Αστυνομία ακόμη, έχει λάβει πλέον μια καινούργια στάση πάνω σε αυτό το ζήτημα, έχουν εκπαιδευτεί πλέον οι αστυνομικοί για να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη και το ότι το συζητάμε αυτή τη στιγμή, το ότι έχει ανοίξει δημόσια αυτή η συζήτηση, είναι κάτι, όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».
Και προσθέτει: «Τα περιστατικά που έρχονται εδώ σ' εμάς, αλλά και γενικότερα όσα γίνονται γνωστά, δεν αντιστοιχούν σε αυτά που υπάρχουν και συμβαίνουν, γιατί δεν έρχονται όλες οι γυναίκες».
Και η κ. Κατριβάνου καταλήγει: «Είναι σημαντικό και ουσιαστικό που υπάρχουν οι δομές, αλλά δεν είναι αρκετό. Το βασικό είναι η Παιδεία, που θα πρέπει να αναπτύσσεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ακόμη, ώστε να μην είμαστε βίαιοι, να σεβόμαστε τον άλλο, τις αξίες του, την ιδιαιτερότητά του. Και χρειάζεται όσο γίνεται καλύτερη ενημέρωση».
Δράσεις και παραστάσεις
Σχετικά με τις δράσεις που αναπτύσσονται αυτές τις ημέρες από τους δήμους Αττικής, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, περιλαμβάνουν Ημερίδες, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κά.
Ο δήμος Αγίου Δημητρίου, η Λέσχη Ανάγνωσης του δήμου και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και παρουσιάζουν το συλλογικό τόμο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ», όπου 53 γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, μιλούν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης, για τα βιώματα της καταπίεσης, αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (26/11, 18:00), στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
Ο δήμος Αμαρουσίου θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση Αφύπνισης Κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, την Τετάρτη 29/11 (18:00) στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία», μία ψηφιακή εφαρμογή που παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση, χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για τον ορθό τρόπο αλληλοεπίδρασης μ' ένα άτομο που έχει υποστεί έμφυλη βία με βάση διεθνή πρότυπα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.
Ο δήμος Κηφισιάς οργάνωσε χτες Παρασκευή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (street work) σε συνεργασία με τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και γυναικείες οργανώσεις, με διανομή φυλλαδίων στην αγορά της πόλης, σήμερα Σάββατο θα υπάρχει φωταγώγηση του Δημαρχείου στο πορτοκαλί χρώμα και τη Δευτέρα (27/11, 18:30) έχει προγραμματιστεί εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς με θέμα: «Οι Πολλαπλές Όψεις της Έμφυλης Βίας και ο Διαχρονικός Αγώνας για την Εξάλειψή τους» στο κτίριο του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου-Fondazione (Λ. Κηφισίας 256 και Όθωνος).
Ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα, από παρουσίαση ασκήσεων αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας γυναικών, μέχρι εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία και βιωματικές δράσεις από επιστημονικό προσωπικό, αλλά κι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο Μοσχάτου (2/12, 15:30), με τις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες Οδυσσέας Μοσχάτου και ΑΕΚ, υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάδειξη των μηνυμάτων κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση με ομιλίες τη Δευτέρα (27/11. 19:00), στον Πολυχώρο του Δημαρχείου.
Ο δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του δήμου, θα πραγματοποιήσουν δράση αφύπνισης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, αλλά και κάθε μορφής βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (27/11, 20:30) στον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πέτρας και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί και το θεατρικό έργο «Η θέα απ' το ενδιάμεσο», σε διδασκαλία και σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Γεννατά. Η παράσταση θίγει με ρεαλισμό κοινωνικά θέματα βίας και είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών.
Ο δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την βία μέσα στην οικογένεια» τη Δευτέρα (27/11, 19:00), στην αίθουσα εκδηλώσεων επί της οδού Παπάγου 7, ενώ χτες Παρασκευή έγιναν ομιλίες και η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ».
Ανάλογες εκδηλώσεις ή θεατρικές παραστάσεις οργάνωσαν τις προηγούμενες ημέρες και οι δήμοι Βύρωνα, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Μαραθώνα, Περιστερίου.