ΕΛΛAΔΑ
Οφειλέτρια έχασε τη δικαστική μάχη για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη λόγω των… αναρτήσεών της στο Facebook
Τι έκρινε το δικαστήριο
SHARE:
Αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται οι δημόσιες αναρτήσεις στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, έκρινε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, και απέρριψε αίτηση οφειλέτριας η οποία ζητούσε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (5551/2019), η οφειλέτρια κατά την αντιδικία της με την πιστώτρια τράπεζα, παραβίασε το καθήκον αληθείας, μιας και απέκρυψε την πραγματική της οικονομική κατάσταση, η οποία προέκυψε από δημόσιες αναρτήσεις της στο Facebook!
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι η συγκεκριμένη οφειλέτρια δεν διάθετε κανένα εισόδημα, όπως η ίδια υποστήριζε και έκρινε ότι αποσιώπησε την αλήθεια ως προς την βελτίωση του εισοδήματος τόσο της ιδίας όσο και του συζύγου της, καθώς από το έτος 2015 διαμένουν και εργάζονται στο Λονδίνο.
Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη του τις δημόσιες αναρτήσεις φωτογραφιών της οφειλέτριας στο Facebook. Στις αναρτήσεις της αυτές, η ίδια ανέφερε ότι εργάζεται στη βρετανική μητρόπολη στην οποία και διαμένει πλέον μόνιμα. «Συνεπώς, η αποσιώπηση της βελτίωσης του οικογενειακού εισοδήματος της αιτούσας, έγινε δολίως» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση και επισημαίνεται ότι η στάση αυτή της οφειλέτριας «είναι πρόσφορη να ζημιώσει την ικανοποίηση της πιστώτριας τράπεζας».
Όπως έκρινε το δικαστήριο μπορεί η ιδιωτική ζωή να είναι απόρρητη όταν όμως ευρέως δημοσιοποιείται παύει να είναι άξια προστασίας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση, όταν τέτοια προσωπικά δεδομένα ενός προσώπου καθίστανται γνωστά σε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό προσώπων ή μπορούν να γίνουν από αυτούς εύκολα αντιληπτά και θεωρούνται εξακριβωμένα, «τότε δεν προσβάλλεται το δικαίωμα για πληροφορική αυτοδιάθεση και στην ιδιωτική ζωή».
Στην περίπτωση Facebook – αναφέρει το δικαστήριο, -«ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο «προφίλ» του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού προσβάσεως στις πληροφορίες του».
Ακόμη όμως, «έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook) τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρισή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας». Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, «πληροφορίες οι οποίες αναρτώνται από το υποκείμενο των δεδομένων σε δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν συνιστούν προσωπικό δεδομένο και δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997».