ΕΛΛAΔΑ
Ο τετράχρονος Μαξίμ από την Ουκρανία ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης!
Περιμένει να πάρει εξιτήριο από το Ιατρικό Διαβαλκανικό, στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί υποβλήθηκε δωρεάν σε χειρουργική επέμβαση.
Ένα τετράχρονο προσφυγόπουλο από την Ουκρανία, ο Μαξίμ Μαλτσένσκι, παίζει με τα διαστημικά του παιχνίδια, περιμένοντας να πάρει εξιτήριο από το Ιατρικό Διαβαλκανικό, στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί υποβλήθηκε δωρεάν σε χειρουργική επέμβαση. Λέει πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστροναύτης!
Ο μικρός Μαξίμ είχε υποβληθεί στο Κίεβο σε επέμβαση βουβωνοκήλης, όμως η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσει από τη δίνη του πολέμου και κατέφυγε στη Βουλγαρία. Εκεί, οι γονείς του Μαξίμ ενημερώθηκαν πως ο 4χρονος έπρεπε να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας, όμως το κόστος ήταν απαγορευτικό για τα οικονομικά της οικογένειας. Αναζητώντας μια λύση στο πρόβλημα, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να γίνει η επέμβαση, αλλά θα καθυστερούσε χρονικά. Συνεχίζοντας την αναζήτηση, απευθύνθηκαν στον παιδοχειρουργό Παναγιώτη Αυτζόγλου, από τον οποίο πληροφορήθηκαν ότι η επέμβαση θα μπορούσε να γίνει αμέσως και μάλιστα δωρεάν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή του πολέμου στη Ουκρανία, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει θέσει το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Παιδιατρική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών, για δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία παιδιών από περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο.
«Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο για να χειρουργηθεί το παιδί μας. Όταν μάθαμε πως η επέμβαση μπορεί να γίνει δωρεάν στο καλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ταξιδέψαμε από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη και ο Μαξίμ χειρουργήθηκε άμεσα. Το ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε», λέει ο πατέρας του μικρού παιδιού.
Ο παιδοχειρουργός Παναγιώτης Αυτζόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι ο Μαξίμ είναι το πρώτο προσφυγόπουλο από την Ουκρανία που υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. «Το παιδάκι είχε μία δυνάμει επικίνδυνη κήλη, που θα μπορούσε να κάνει περίσφιξη και να προκαλέσει μια οξεία κατάσταση. Είχε χειρουργηθεί σε πρώτη φάση από την αριστερή πλευρά στην Ουκρανία. Στα παιδάκια, όταν υπάρχει αριστερά ένα πρόβλημα κήλης, είναι πιθανό να συνυπάρχει και δεξιά. Αριστερά, λοιπόν, έγινε η πρώτη αντιμετώπιση στην Ουκρανία. Πολύ σύντομα εμφανίστηκε παρόμοια συμπτωματολογία και δεξιά. Το χαρακτήρισαν ως υδροκήλη και έτσι μού το μεταβίβασε η μητέρα του. Η διαφορά μεταξύ υδροκήλης και βουβωνοκήλης είναι ότι στη μεν υδροκήλη μπαινοβγαίνει υγρό μέσα ή και γύρω από τον όρχι, από την κοιλιά του παιδιού, στη δε βουβωνοκήλη κατεβαίνει περιεχόμενο της κοιλιάς. Αν αυτό το περιεχόμενο παγιδευτεί μέσα στον χώρο, τότε λέμε ότι παθαίνει περίσφιξη και κινδυνεύει να νεκρωθεί αυτό και ο όρχις», σημειώνει ο κ. Αυτζόγλου.
Η βουβωνοκήλη, όπως εξηγεί ο κ. Αυτζόγλου, είναι μια κατάσταση συνήθης στα παιδιά, η οποία όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά όσο γίνεται πιο γρήγορα. «Αν το παιδί αντιμετωπίσει τη συμπτωματολογία της επιπλοκής, είναι επώδυνο καθώς πρήζεται και πονάει ο όρχις και η βουβωνική χώρα. Εφόσον είναι η συνήθης εμφάνιση της βουβωνοκήλης, απλά πρήζεται και ξεπρήζεται ο όρχις και η βουβωνική χώρα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται με μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα. Βρίσκουμε τη δίοδο που επιτρέπει στο περιεχόμενο από την κοιλιά να κατεβαίνει προς τα κάτω, την κλείνουμε και εφόσον υπάρχει και υδροκήλη κάνουμε και μία συμπληρωματική πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης. Είναι επέμβαση ρουτίνας, αλλά πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Το παιδάκι είναι εξαιρετικά καλά, έχει σηκωθεί ήδη, παίζει με τα διαστημικά του παιχνίδια, γιατί θέλει να γίνει αστροναύτης και το βράδυ θα φύγει στο σπίτι», προσθέτει ο κ. Αυτζόγλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ