Στο ζήτημα της επιλογής των διοικητών στους φορείς αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση του Σ/Ν με θέμα: "Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις".
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:
"Δέχομαι την πρόκληση του πρωθυπουργού να δούμε τι κάναμε εμείς κατά την περίοδο 2015-2019 και τι κάνατε εσείς.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε τον Γενάρη του 2015. Πότε, μετά από αξιολόγηση, εφαρμόζοντας νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, έπαψε τη θητεία των Διοικητών των Νοσοκομείων; Το Δεκέμβριο του 2015, μετά τις 2ες εκλογές και μετά από αξιολόγηση 71 Διοικητών που είχαν παραμείνει στις θέσεις τους. Μάλιστα, από αυτούς τους 71, τους 12 τους κρατήσαμε.
Ποια κυβέρνηση από το 1974 και μετά κράτησε το 15% των Διοικητών που παρέλαβε;
Θυμόμαστε όλοι: σήμερα αναλάμβανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ και την επόμενη ημέρα παραιτούνταν όλοι.
Και σήμερα ο κ. Πλεύρης τολμά να μας μιλάει για την πανδημία και να μας λέει τι θα γινόταν αν η πανδημία συνέβαινε επί των ημερών μας. Σίγουρα, όχι ότι έγινε επί των δικών του ημερών, όταν οι θάνατοι έφτασαν από 13.750 σε 33.000. Την περίοδο όπου όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μηδένιζε τους θανάτους, εμείς κατακτούσαμε την πρώτη θέση και σήμερα ο κ. Πλεύρης έχει το θράσος να μιλά για τα πεπραγμένα μας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε προκήρυξη, για πρώτη φορά ανοιχτή, με το νόμο Σαμαρά-Βενιζέλου και κατέληξε να διορίσει, 1,5 χρόνο μετά (Ιούλιο-Αύγουστο του 2016) Διοικητές εκ των οποίων το:
58% είχε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών
18% είχε διδακτορικό τίτλο σπουδών
και το 60% υπηρετούσε προηγουμένως σε θέσεις ΕΣΥ ή Δημοσίου
Αυτό κάναμε εμείς με τους Διοικητές. Εσείς ξέρετε τι κάνατε κ. Υπουργέ με τη βοήθεια της σιωπής των Πετσωμένων ΜΜΕ;
Φέρατε νέο νόμο που περιέγραφε διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για να κάνετε τελικά τι;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, την κ.Καρποδίνη:
Η κ. Καρποδίνη, η οποία είχε διοριστεί απευθείας από τον κ. Κικίλια τον Οκτώβριο του 2020, όταν έληξε η θητεία της και η θέση προκηρύχθηκε (μια από τις 10 που προκηρύξατε με το νέο νόμο που ψηφίσατε), κατατάχθηκε 11η από τον ΑΣΕΠ.
Με 2η διαδικασία, χωρίς κανείς να καταλάβει τι έγινε, κατατάσσεται 8η (οι 7 πρώτοι θα περνούσαν από συνέντευξη).
Ω του θαύματος παραιτείται η 2η, η κ. Γκογκοζώτου και η κ. Καρποδίνη γίνεται 7η.
Στη συνέντευξη, η αρχικά 11η κατατάσσεται 3η, οπότε είναι μια από τους τρεις που προτείνονται στον υπουργό και τελικά επιλέγεται από τον κ. Πλεύρη.
Η κ. Γκογκοζώτου, δεν πάει χαμένη και διορίζεται μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Αυτή είναι η αξιοκρατία που εφαρμόσατε με τον προηγούμενο νόμο που ψηφίσατε για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Και με το νέο νόμο που φέρνετε, οι 3 στους 5 που κάνουν την τελική πρόταση προς τον Υπουργό, είναι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης, τι θα προτείνουν αυτοί;
Δεν θα προτείνουν τον αρεστό;
Δεν θα προτείνουν αυτόν που θα θέλει και το Μέγαρο Μαξίμου, για να ελέγχει τη ροή του χρήματος στον κάθε Οργανισμό;
Πιο στενό κάνετε τον έλεγχο και όχι πιο αποκομματικοποιημένο με αυτό το νομοσχέδιο!"