ΕΛΛAΔΑ

Ο «Νείλος» της Λάρισας, λέγεται… Πηνειός

Στο Δέλτα του ο Πηνειός, λίγο πριν βγει στη θάλασσα του Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Θερμαϊκό Κόλπο αλλάζει χρώμα και μέγεθος, δίνοντας τη δυνατότητα στα ψάρια να βρούνε καταφύγιο.

No profile pic

Σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση σε μέγεθος και δύναμη. Ο ένας τεράστιος και άλλος μικρός. Όμως όπως ο ποταμός Νείλος είναι ο ζωοδότης της ερήμου, έτσι και ο Πηνειός αποτελεί πηγή ζωής για όλον τον κάμπο. Τα ποτάμια άλλωστε σε όλον τον κόσμο έπαιζαν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών.

Στο Δέλτα του ο Πηνειός, λίγο πριν βγει στη θάλασσα του Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Θερμαϊκό Κόλπο αλλάζει χρώμα και μέγεθος, δίνοντας τη δυνατότητα στα ψάρια να βρούνε καταφύγιο. Τα πουλιά ακολουθούνε και ένα ολόκληρο οικοσύστημα διαμορφώνεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Αλμυρό και γλυκό γίνονται ένα και η φύση πανηγυρίζει.

Η περιοχή των εκβολών του Πηνειού, κατοικημένη σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τους Παλαιολιθικούς Χρόνους, έχει μεγάλη οικολογική και κοινωνικο-οικονομική αξία.

Η παράκτια ζώνη του δέλτα του Πηνειού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Το δέλτα του Πηνειού αποτελεί περιοχή ειδικής προστασίας, έχει δε χαρακτηριστεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Σε διεθνές επίπεδο, οι εκβολές του Πηνειού συγκαταλέγονται στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, εφόσον πολλά αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν εκεί και πολλά παρυδάτια είδη πτηνών χρησιμοποιούν τα έλη του.

Εξάλλου, η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.

Πέραν της προφανούς οικολογικής αξίας του, το δέλτα του Πηνειού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άρδευση, την κτηνοτροφία, την υλοτομία, την αμμοληψία, την ύδρευση, την αναψυχή, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την επιστήμη.

Πηγή:larissanet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση