ΕΛΛAΔΑ

O Λ. Αυγενάκης για τη Σύμβαση “Σεντ Ντενί”

«Η Σύμβαση “Σεντ Ντενί” προσεγγίζει το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας βασισμένη στην απαραίτητη συνεργασία Πολιτείας, διοργανωτριών αρχών, ΠΑΕ/ΚΑΕ και αθλητικών συλλόγων, τοπικής αυτοδιοίκησης, Αστυνομίας και ιδιωτών» - Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του

No profile pic

Το πρώτο βήμα της άμεσης υλοποίησης των πρόσθετων νομοθετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της «οπαδικής βίας», τα οποία ανακοινώθηκαν προχτές Δευτέρα από την Κυβέρνηση, αποτέλεσε η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής της κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα», που υπογράφηκε το 2016 στο Σεντ Ντενί.

«Για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων εν γένει», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και τόνισε:

«Προβλέπεται συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων (Κράτος, διοργανώτριες αρχές, ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, ΔΕΑΒ, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). Το ανέφερα και το επαναλαμβάνω: Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων για να καταπολεμήσουμε τη βία.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων βίας.

Στόχος μας είναι κυρίως η εμπέδωση της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των φιλάθλων όλων των αθλημάτων, ούτως ώστε να εκλείψουν τελείως τα νοσηρά περιστατικά από τον αθλητισμό.

Και αυτό απαιτεί συντονισμένη και συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων και οργάνων, δηλαδή της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αθλητικών φορέων, των δημοσιογράφων, σύσσωμης της κοινωνίας».

 

Μεταξύ άλλων η Σύμβαση «Σεντ Ντενί» προβλέπει:

  • Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης προσέγγισης από την Πολιτεία, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς και θα στηρίζεται στις αξίες της αποτελεσματικής τοπικής, εθνικής και διεθνούς συνεργασίας.

  • Διασφάλιση ότι όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.

  • Πρόνοια της Πολιτείας για τις υπάρχουσες διεθνείς καλές πρακτικές κατά την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια και την υπηρεσία.

 

Επιπλέον, στη Σύμβαση αναφέρονται ότι:

  • Οι αρμόδιες αρχές θα θέσουν σε ισχύ κανονισμούς που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, πιστοποίησης και κανονισμών ασφάλειας και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή, παρακολούθηση και επιβολή τους.

  • Ο σχεδιασμός των γηπέδων, της υποδομής τους και της διαχείρισης του πλήθους/κοινού είναι σύμφωνος με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές.

  • Ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, εντός της Αστυνομίας.

Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δίαυλος, τόσο για την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με ποδοσφαιρικούς αγώνες με διεθνή διάσταση, όσο και για τη ρύθμιση άλλων θεμάτων που αφορούν τη διεθνή αστυνομική συνεργασία σε διεθνείς αγώνες. Το Κέντρο θα είναι υπεύθυνο και για την υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών αστυνόμευσης.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά τα ζητήματα «οπαδικής βίας», κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, το οποίο περιλαμβάνει και διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας.

Και επαναλαμβάνω, ότι θα ήθελα όλοι μαζί, μέσα από έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, να διαμορφώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας στον αθλητισμό.

Είναι βούλησή μας, αλλά κυρίως είναι απαίτηση της κοινωνίας, να συνεργαστούμε ώστε να μην ξαναδούμε αποτρόπαια περιστατικά, όπως η δολοφονία του Άλκη.

Να συνεργαστούμε για να βάλουμε τέλος στη βία!

Και βεβαίως, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (του Σεντ Ντενί, όπως έχει επικρατήσει) που συζητάμε σήμερα, αφορά στην αντιμετώπιση της βίας και την ασφάλεια στον αθλητισμό.

H «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ολοκληρωμένη ασφάλεια, προστασία και προσέγγιση υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις» υπογράφτηκε στο Σεντ Ντενί στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου 2016, από 38 χώρες μέλη του Συμβουλίου.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τα θέματα ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Επίσης, η Σύμβαση συμβάλλει ουσιωδώς σε μια ευρύτερη συνεργατική δράση για τη μείωση των κινδύνων ασφάλειας, με σκοπό τη διατήρηση του κράτους δικαίου γύρω, από και εντός των γηπέδων ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών σταδίων.

Επίσης, η κύρωση της Σύμβασης με νόμο από την Ελληνική Πολιτεία είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA για τον καθορισμό του νέου πλαισίου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων βίας. Στόχος μας είναι κυρίως η εμπέδωση της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των φιλάθλων όλων των αθλημάτων, ούτως ώστε να εκλείψουν τελείως τα νοσηρά περιστατικά από τον αθλητισμό.

Και αυτό απαιτεί συντονισμένη και συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων και οργάνων, δηλαδή της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αθλητικών φορέων, των δημοσιογράφων, σύσσωμης της κοινωνίας.

Με την κύρωση της σύμβασης του Σεντ Ντενί επικαιροποιείται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη βία και ανάρμοστη συμπεριφορά των θεατών σε αθλητικές διοργανώσεις και ειδικότερα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, που υπεγράφη στο Στρασβούργο το 1985 και κυρώθηκε με τον ν. 1787/1988 (ΦΕΚ Α΄ 130, 15/06/88).

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά, το περιεχόμενο του δεν είναι πλέον συνεπές με την προσέγγιση και τις ορθές πρακτικές που καθιερώθηκαν τα πρόσφατα χρόνια.

Έτσι, η αναθεώρηση της Σύμβασης παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της ανάγκης μιας ολοκληρωμένης, πολλαπλών φορέων προσέγγισης για την ασφάλεια, την προστασία και τις υπηρεσίες, μαζί με ένα βεληνεκές άλλων ορθών πρακτικών.

Δεν θα σταθώ αναλυτικά σε όλα τα άρθρα της Σύμβασης, θα σταθώ σε δύο τρία σημεία που εκτιμώ ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα:

Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι στόχος της Σύμβασης είναι η παροχή ενός ασφαλούς, προστατευμένου και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων.

Για τον σκοπό αυτό η Πολιτεία πρέπει να

  • Υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς και θα στηρίζεται στις αξίες της αποτελεσματικής τοπικής, εθνικής και διεθνούς συνεργασίας.

  • Διασφαλίσει ότι όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.

  • Λάβει υπόψη της τις υπάρχουσες διεθνείς καλές πρακτικές κατά την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια και την υπηρεσία.

Σημαντική διαφορά της παρούσας Σύμβασης από προηγούμενα διεθνή κείμενα για την αντιμετώπιση της βίας είναι ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων εν γένει.

Δηλαδή προβλέπεται συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων (Κράτος, διοργανώτριες αρχές, ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, ΔΕΑΒ, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ).

Το ανέφερα και πριν και το επαναλαμβάνω: Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων για να καταπολεμήσουμε τη βία!

Στο άρθρο 5 της Σύμβασης ορίζεται ρητά ότι η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, ότι

  • Οι αρμόδιες αρχές θα θέσουν σε ισχύ κανονισμούς που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, πιστοποίησης και κανονισμών ασφάλειας και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή, παρακολούθηση και επιβολή τους.

  • Ο σχεδιασμός των γηπέδων, της υποδομής τους και της διαχείρισης του πλήθους/κοινού είναι σύμφωνος με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές.

Εδώ, να διευκρινίσω ότι στο πλαίσιο της απόλυτης τήρησης και εφαρμογής του άρθρου 5, με μεταβατική διάταξη δρομολογούμε την παροχή χρόνου προσαρμογής δύο ετών από την κύρωση της Σύμβασης προς τους ιδιοκτήτες των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είναι ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις να λάβουν την απαιτούμενη αδειοδότηση.

Επίσης, το άρθρο 11 της Σύμβασης υποχρεώνει σε διεθνή συνεργασία και ειδικότερα να προχωρήσουμε στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, εντός της Αστυνομίας.

Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δίαυλος, τόσο για την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με ποδοσφαιρικούς αγώνες με διεθνή διάσταση, όσο και για τη ρύθμιση άλλων θεμάτων που αφορούν τη διεθνή αστυνομική συνεργασία σε διεθνείς αγώνες. Το Κέντρο θα είναι υπεύθυνο, ακόμη, για την υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών αστυνόμευσης (π.χ. εφαρμογή των drones, «σκανάρισμα» των θεατών).

Όπως προανέφερα, η αντιμετώπιση της βίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Αυτό αποτυπώνεται και στο άρθρο 13 της Σύμβασης, που συστήνει την Επιτροπή για Ασφάλεια και Προστασία σε Αθλητικές Διοργανώσεις. Πρόκειται για μια διακρατική Επιτροπή που συγκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την αναθεώρηση των διατάξεων της Σύμβασης, την εφαρμογή διαβουλεύσεων ανάμεσα στα Κράτη, την εφαρμογή συστάσεων προς τα Μέρη της παρούσας Σύμβασης αναφορικά με μέτρα, που θα ληφθούν για την ομαλή εκτέλεση της. Επίσης, αναλαμβάνει τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και καλών πρακτικών μεταξύ των Κρατών.

Η Σύμβαση εμπεριέχει μια καινοτόμο προσέγγιση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας. Βασικό της στοιχείο είναι η επιδίωξη της συνεργασίας Πολιτείας – διοργανωτριών αρχών – ΠΑΕ/ΚΑΕ και αθλητικών συλλόγων - τοπικής αυτοδιοίκησης – Αστυνομίας – ιδιωτών.

Προφανώς και η Σύμβαση από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Το κλειδί είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της. Και η αποτελεσματική εφαρμογή της απαιτεί συνεργασία!

Επίσης, η Σύμβαση δεν αντιμετωπίζει άμεσα τα φαινόμενα των «ραντεβού οπαδών» εκτός γηπέδων και εκτός αγώνων.

Ωστόσο, το θέμα αυτό το αντιμετωπίζει έμμεσα, δημιουργώντας ένα συμπαγές πλαίσιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Και βεβαίως, το θέμα αυτό το έχουμε ρυθμίσει θεσμικά με τις διατάξεις του ν. 4639/2019 για την επέκταση των χρονικών και τοπικών ορίων.

Η Κύρωση της Σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία αποτελεσματικών συνθηκών ασφαλείας στα αθλητικά γεγονότα και λειτουργεί συμπληρωματικά ανάμεσα στα υπόλοιπα δραστικά μέτρα, που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε την Κύρωση της Σύμβασης».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση