ΕΛΛAΔΑ
Ο Κ. Μητσοτάκης κλείνει τα αυτιά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών
Ερντογάν, αύξηση κρουσμάτων, ύφεση, ανεργία και Ταμείο Ανάκαμψης οι μεγάλοι φάκελοι του Μαξίμου
SHARE:
Πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο ευκαιρίες, δηλαδή δύο εκλογικές νίκες, όπως έδωσε και στον Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται ένας εκ των στενότερων συνεργατών και τακτικών συνομιλητών του Πρωθυπουργού, από αυτούς που δεν εισηγούνται πρόωρες εκλογές. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε διαχειριστική σοβαρότητα και ικανότητα που είναι το μεγάλο ζητούμενο από τους περισσότερους Έλληνες, δε χρειάζεται ούτε να βιαζόμαστε, ούτε να επισπεύσουμε τα βήματά μας» διευκρινίζει.
Μας μεταφέρει ότι στελέχη της κυβέρνησης και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές «είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει», με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι για πάντα η αξιωματική αντιπολίτευση σε πολιτικό lockdown, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως φέρεται να «κλείνει τα αυτιά στις σειρήνες που τον προτρέπουν να στήσει πρόωρες κάλπες».
Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute
Τις ημέρες αυτές, στο Μαξίμου δεν επικρατεί ηρεμία. Η αύξηση κρουσμάτων – έστω και μικρή – πριν ακόμα η χώρα ανοίξει τα σύνορά της και δεχθεί επισκέπτες είναι πηγή ανησυχίας. Η επιστροφή της γραπτής καθημερινής ενημέρωσης και η προαναγγελία για τοπικά lockdown στις περιοχές που ενδεχομένως εμφανιστούν κρούσματα, ήταν οι πρώτες ενδείξεις αυτής της ανησυχίας. Ο συνομιλητής μας, σε αντίθεση με όσους λένε ότι αποκλείεται η χώρα να επιστρέψει σε γενική καραντίνα γιατί δεν το αντέχει η οικονομία, αντιτείνει ότι αν υπάρξει σύσταση των ειδικών η κυβέρνηση δε θα διστάσει να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και ότι αυτό παραμένει η Νο 1 προτεραιότητά της.
Πηγή ανησυχίας είναι και οι κινήσεις Ερντογάν. Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και παρά την στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει την υποστήριξη της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προκειμένου να «κοπεί» η όρεξη στον Τούρκο πρόεδρο να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές διμερή ζητήματα, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
Πίσω από την άγονη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για το αν η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης προϋποθέτει ενισχυμένη εποπτεία ή όχι (είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ως το 2023 ούτως ή άλλως, με τη συμφωνία του 2017) ή αν ο Πρωθυπουργός συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις, στο Μαξίμου επικρατεί επίσης μεγάλη ανησυχία για τα ποσοστά της ύφεσης και της ανεργίας. Καθαρή εικόνα δεν θα υπάρχει πριν τα μέσα του τελευταίου τριμήνου, έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία η προσπάθεια για επανεκκίνηση του τουρισμού και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει και σημασία για το προφίλ της ελληνικής οικονομίας να πηγαίνουν καλά προσπάθειες όπως η σημερινή έξοδος στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι ότι εφόσον εγκριθεί εγκαίρως και χωρίς μεγάλες αλλαγές στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι game changer για την Ελλάδα την οικονομία της, τις μεταρρυθμίσεις, το αναπτυξιακό μοντέλο.
Σημειώνεται πάντως ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι η ελληνική οικονομία να τελειώσει το 2020 με τις μικρότερες δυνατές απώλειες ώστε – αν δεν έχουν αλλάξει τα πανδημικά δεδομένα – το πρώτο τρίμηνο του 2021 να ξεκινήσει καλά και η οικονομική στήριξη να έρθει σε ανάπτυξη και όχι σε ύφεση.
Δύσκολο λοιπόν, να έχουμε πρόωρες εκλογές από τώρα ως την άνοιξη του 2021. Όχι απίθανο, διότι στην πολιτική το πιο δύσκολο είναι να κάνεις προβλέψεις, αλλά με βάση το πραγματικό κλίμα, αλλά δύσκολο.
Δε συμβαίνει βεβαίως, το ίδιο με τον ανασχηματισμό. Αλλαγές στην κυβέρνηση θα υπάρξουν, αποτελούν άλλωστε και στοιχείο του επιτελικού κράτους, του μοντέλου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, υπό την έννοια ότι όπου ο κεντρικός έλεγχος διαπιστώνει αρρυθμίες ή παραλείψεις, τις διορθώνει. Το πότε θα υπάρξουν κυβερνητικές αλλαγές, έχει να κάνει κυρίως με την πορεία του κορωνοϊού. Το πιο πιθανό είναι ο ανασχηματισμός να συνδεθεί χρονικά και συμβολικά με την ύφεση του κορωνοϊού και της επανεκκίνησης της χώρας.