Aπό το 2018 οι άνθρωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρακολουθούσαν έναν αρσενικό Ασπροπάρη που φώλιαζε ολομόναχος στα Μετέωρα.
Φέτος, έκπληκτοι τον είδαν να επιστρέφει από την Αφρική με το ταίρι του και, πριν από λίγες εβδομάδες, ο μέχρι πρότινος «εργένης των βράχων», όπως τον αποκαλούσαν, έγινε πατέρας!
Η είδηση της γέννησης του νεοσσού έδωσε μεγάλη χαρά στους επιστήμονες και τους εθελοντές που ασχολούνται με την μελέτη και την προστασία του Νο1 απειλούμενου είδους πτηνού σε όλη την Ευρώπη· σημειωτέον ότι μόλις πέντε ζευγάρια ζουν σήμερα στη χώρα μας, στη Θεσσαλία και στο δάσος της Δαδιάς.
Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γυπών που απαντούν στην Ελλάδα και στη Γηραιά Hπειρο. Διακρίνεται όχι μόνο λόγω του μικρότερου μεγέθους του, αλλά κυρίως από το λευκό φτέρωμά του, τα μεγάλα μαύρα φτερά στις άκρες των φτερούγων του, το γυμνό από πούπουλα πορτοκαλί πρόσωπό του και από τη λευκή χαίτη στην κορυφή του κεφαλιού του. Είναι μονογαμικός και φωλιάζει κάθε χρόνο στην ίδια κοιλότητα, σπηλιά ή προεξοχή σε γκρεμούς.
Μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, οι δύο ενήλικες Ασπροπάρηδες θα έχουν φύγει και πάλι για την Αφρική. Αυτή τη φορά με το μωρό τους.
Φωτογραφία. Δημήτρης Βαβύλης/ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Πηγή: kathimerini.gr