ΕΛΛAΔΑ
Ντέμη Γεωργίου: «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%» - Γιατρός εξηγεί γιατί πέθανε
"Το μυστικό στις λοιμώξεις είναι να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία"
Η Ντέμη Γεωργίου, που συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από το MasterChef, το 2020, υπέστη σηπτικό σοκ από βαριά λοίμωξη όσο βρισκόταν στην Πάρο, όπου εργαζόταν. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα από το νησί, παρέμεινε διασωληνωμένη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και τελικά, έχασε τη μάχη με τη ζωή.
Τι είναι η λοίμωξη - Πώς εκδηλώνεται
Ο Δημήτρης Κασιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος εξηγεί στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, πώς μπορεί να εκδηλωθεί μια βαριά λοίμωξη αλλά και τι είναι το σηπτικό σοκ.
Όπως αναφέρει: «η λοίμωξη ως έννοια είναι μια φλεγμονή, μια αντίδραση του οργανισμού η οποία οφείλεται σε μικροβιολογικά αίτια, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα. Η απορρύθμιση αυτής της φλεγμονής, ονομάζεται σήψη. Αυτό σημαίνει πως απειλείται η λειτουργία κάποιων οργάνων. Το επόμενο και χειρότερο στάδιο είναι η σηπτική καταπληξία. Η κατάρρευση και η αδυναμία του καρδιαγγειακού συστήματος να εξασφαλίσει επαρκής ροή αίματος και οξυγόνου στο αίμα και τους ιστούς. Τα μικρόβια, συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Ζούμε μαζί τους. Το πρόβλημα είναι πως αλληλεπιδρούν με τις υποκείμενες συνθήκες και την υποκείμενη υγεία του ανθρώπου. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που αν το μικρόβιο περάσει εσωτερικότερα στο σώμα και εκδηλώσει επιθετικότητα, αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό για τον άνθρωπο. Και αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι, που είναι οι ηλικιωμένοι, που έχουν καρκίνο, που είναι διαβητικοί, που έχουν αυξημένο πάχος ή σε κάποιες γενετικές ανωμαλίες».
«Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%»
Όπως επισημαίνει ο γιατρός: «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%. Πολλές φορές έχω δει με έκπληξη και θλίψη μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται ζωές. Σκεφτείτε μια πολλαπλασιαστική αντίδραση ενός βακτηρίου το οποίο εκλύει μια τρομερή υπεραντίδραση στο σώμα, που απελευθερώνει τοξίνες σε όλο το σώμα και αυτό ανεπαρκή για να αντιδράσει».
Το μυστικό με τις λοιμώξεις
«Σε κάθε περίπτωση που υποπτευόμαστε μια λοίμωξη, θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουμε 48 ώρες μέχρι να μας αξιολογήσει κάποιος γιατρός αν αυτό δεν πάει καλά. Εάν χειροτερεύει ο πυρετός, δεν κάμπτεται με τα απλά αντιπυρετικά, αν υπάρχει κάποια φλεγμονή με βήχα, πόνους στην κοιλιά, πόνους στην ούρηση, όλα αυτά όταν κλιμακώνονται, πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από γιατρό. Το μυστικό στις λοιμώξεις είναι να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία».