ΕΛΛAΔΑ
Νίκος Δένδιας: «Ανέπτυξα πάγιες θέσεις της χώρας»
Επισήμανε πως η σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα δεν ήταν κάτι που ήθελε να συμβεί.
SHARE:
Την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα ακούστηκαν οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας και δεν υπήρξε επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η προσπάθεια του να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνει τις θέσεις που εδώ και πολλά χρόνια έχει σε ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαίου της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας (Euronews), ο οποίος επισήμανε πως η σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα δεν ήταν κάτι που ήθελε να συμβεί.
Νωρίτερα, πάντως, ζήτημα δημιουργήθηκε με κάποιες δηλώσεις του κ. Δένδια στο δίκτυο Arabnews για την ενέργεια. Ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο: χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας». Ο κ. Δένδιας επισήμανε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου». Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ερμηνεύθηκαν από ορισμένες πλευρές ως αποστασιοποίηση από τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως στον τομέα της ενέργειας και των θαλάσσιων ζωνών.
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών παρενέβησαν στη συνέχεια, αναφέροντας ότι όσα είπε ο κ. Δένδιας «δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας». Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι «οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη. Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης».
Την ίδια στιγμή, πάντως, από την Αγκυρα συντηρείται η σκληρή στάση κατά της Ελλάδας, ιδιαιτέρως για τα ζητήματα τα οποία ετέθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Δένδια με τον ομόλογό του, αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανακοίνωση για την τελευταία συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου διαβουλεύσεων της τουρκικής προεδρίας υπό τον κ. Ερντογάν, αναφέρεται ότι εξετάστηκε «η αρνητική στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της Κύπρου, της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου, όπως και η καταπίεση της Ελλάδας προς την τουρκική (σ.σ.: εννοεί τη μουσουλμανική) μειονότητα στη Δυτική Θράκη».
Aλλαγές στη Διεύθυνση Εξοπλισμών
Τον αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο τοποθέτησε στη θέση του γενικού διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Αλεξόπουλος είναι στέλεχος γνωστό στο Π.Ν. για την εμπειρία του και ήταν από τους αξιωματικούς που ενεπλάκησαν ενεργά στη λύση του «γόρδιου δεσμού» των υποβρυχίων 214, τα οποία ναυπηγήθηκαν στον Σκαραμαγκά. Ο κ. Αλεξόπουλος αντικαθιστά τον αντιπτέραρχο ε.α. Θεόδωρο Λάγιο, ο οποίος τοποθετήθηκε με απόφαση του κ. Παναγιωτόπουλου ως σύνδεσμος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. (ΜΑ/ΕΕ), επί θεμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραμμάτων μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της Ε.Ε. (PESCO).
Δείτε επίσης:
Άψογος ο χειρισμός Δένδια - Δεν θα αργήσει η συνάντηση με Ερντογάν