ΕΛΛAΔΑ
Νέος νόμος, αυτόματες διαδικασίες για την αναγνώριση των πτυχίων
Μέσα σε μία εβδομάδα η απάντηση από τον ΔΟΑΤΑΠ - Σε 2 μήνες η αναγνώριση
Πάνω από 3.500 ξένα πανεπιστήμια από 114 χώρες βρίσκονται στη λίστα των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων από την Ελλάδα που αναρτήθηκε προ ημερών και αναμένεται να εμπλουτισθεί, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).
Στο πλαίσιο αυτό, όποιος ενδιαφέρεται να αναγνωρίσει στη χώρα μας το πτυχίο του από ΑΕΙ της λίστας, θα έχει την απάντηση το πολύ σε ένα δίμηνο. Ο ΔΟΑΤΑΠ ετοιμάζεται για ένα νέο ξεκίνημα από την προσεχή Δευτέρα, όταν οι υπηρεσίες του, σε πλήρη απαρτία μετά τις θερινές διακοπές, θα υλοποιήσουν τον νέο νόμο, που αυτοματοποιεί τις διαδικασίες αναγνώρισης ενός πτυχίου.
Δεν είναι λίγοι οι πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημίων που μπορούν να διηγηθούν την ταλαιπωρία που υπέστησαν έως ότου… βγάλουν άκρη με το ΔΙΚΑΤΣΑ (ο φορέας που αντικαταστάθηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ το 2005) και κατόπιν με τον ΔΟΑΤΑΠ. Κάποιοι αποφοιτούσαν από φημισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού και στην Ελλάδα έπρεπε να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις ενός γραφειοκρατικού συστήματος.
Σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστης Καλογήρου, ύστερα από έναν εντατικό μαραθώνιο προετοιμασίας για εκείνον και τους υπαλλήλους του οργανισμού, δηλώνει στην «Καθημερινή» με βεβαιότητα ότι από τον Νοέμβριο θα χρειάζεται μόλις μία εβδομάδα για την απάντηση σε αίτημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης μεταπτυχιακού και διδακτορικού ξένου τίτλου, ενώ για βασικό τίτλο το ανώτατο διάστημα θα είναι το δίμηνο.
«Από τις 21 Ιουλίου 2022 υπάρχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4957/2022. Η μετάβαση είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί ένα διάστημα προσαρμογής λίγων μηνών», παρατηρεί ο κ. Καλογήρου.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται πλέον γρήγορα, καθώς για την ακαδημαϊκή αναγνώριση ενός πτυχίου, η οποία χρειάζεται είτε για συνέχιση σπουδών σε κάποιο ΑΕΙ είτε για την πρόσληψη σε ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο είτε για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα, με τον νόμο 4957/2022 η ατομική αίτηση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας στον ΔΟΑΤΑΠ καταργήθηκε. Πλέον, αρμόδια για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Για τον σκοπό αυτό, τα ιδρύματα θα εξετάζουν αν το ξένο ΑΕΙ απονομής του τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και αν ο τύπος τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων αναγνωρισμένων ξένων ιδρυμάτων. Και τα δύο μητρώα είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ.
Τον Ιανουάριο ο χρόνος αναμονής για τον προέλεγχο ήταν 15 ημέρες και πλέον μειώνεται – στις αρχές του 2020 ήταν τρεις μήνες.
Αντιθέτως, τα πτυχία που έχουν δοθεί από ξένα ΑΕΙ τα οποία συνεργάζονται με συμφωνία δικαιόχρησης (franchise) με ελληνικό ιδιωτικό κολέγιο και οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο καθεστώς. Εάν οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα (αυτό πρέπει να απαντηθεί από το μητρικό ΑΕΙ κατόπιν αιτήματος ελληνικού ΑΕΙ), τότε η αίτηση θα απορρίπτεται. Αυτό διότι η αναγνώριση τέτοιων πτυχίων δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος. Ο κάτοχος τέτοιων τίτλων μπορεί να λάβει μόνο αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας.
Το μεγάλο άλμα
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναγνωρίστηκαν από τον ΔΟΑΤΑΠ πάνω από 5.700 τίτλοι, δηλαδή περισσότεροι από τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019, που ήταν 5.340 τίτλοι. Σε ετήσια βάση, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση πάνω από 110%. Με τα τρέχοντα στοιχεία του Ιανουαρίου 2022, ο χρόνος αναμονής για τον προέλεγχο είναι 15 ημέρες και πλέον μειώνεται – στις αρχές του 2020 ήταν τρεις μήνες. Οπως παρατηρεί ο κ. Καλογήρου, «οι πρώτοι τρεις-τέσσερις μήνες εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου θα είναι δύσκολοι. Ευελπιστώ πως, όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση, θα κάνουμε το μεγάλο άλμα ώστε σχεδόν να μηδενίσουμε τον χρόνο αναμονής».