ΕΛΛAΔΑ
Το νέο ρεκόρ διασωληνωμένων πιέζει το ΕΣΥ
Σταθερά «στο κόκκινο» η Αττική - Σε ισχύ από τη Δευτέρα, τροποποιήσεις σε κανόνες και ωράριο - Τι αλλάζει
SHARE:
Σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνoϊού και μεγάλη επιβάρυνση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να καταγράφεται στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο 306 νέες μολύνσεις, ενώ για πρώτη φορά, από την αρχή της πανδημίας οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 100.
Κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές αφού οι επιστήμονες, είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χτυπούν «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας.
Η Αττική, την ίδια ώρα, παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς συγκεντρώνει 165 από τα 306 νέα κρούσματα, δηλαδή πάνω από τα μισά. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ιωάννινα με 27 νέες μολύνσεις, ενώ με βάση το χάρτη επικινδυνότητας, 23 περιοχές της χώρας βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και φλερτάρουν με το «κόκκινο», το επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για να φτάσει κάποια περιοχή στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν τα κρούσματα, δηλαδή να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 700 ή 800.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση το χάρτη επικινδυνότητας οι Αρχές, θέτουν σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων ανά περιοχή, ενώ μια σειρά από νέα μέτρα είναι στο τραπέζι στην περίπτωση που η Αττική ή οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια περάσει στο «κόκκινο» επίπεδο.
Ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και επιστήμονες, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε 100, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.
Η συνεχής άνοδος των διασωληνώσεων δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το όριο που είχε τεθεί ήταν οι 100 νοσηλείες.
Την Παρασκευή, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έφτασαν τους 106, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στους 98. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 70%, έχουν ήδη καταληφθεί οι 84 από τις 122 κλίνες εντατικής θεραπείας.
Οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί ο κορωνοϊός έχουν αναγκάσει το Υπουργείο Υγείας να περιορίσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό, σε ποσοστό 40%. Εάν, όμως, το επίπεδο επικινδυνότητας ανέβει στο «κόκκινο», τότε ακόμα και το 60% των προγραμματισμένων χειρουργείων θα ανασταλεί.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία μέσω δωρεάς της Βουλής.
8 νεκροί σε μία μέρα
Την ίδια ώρα μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην χώρα μας. Μετά τους 5 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου, ακόμη τρεις συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, με την χώρα μας να θρηνεί 439 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Σε ισχύ από τη Δευτέρα, τροποποιήσεις σε κανόνες και ωράριο
Με δεδομένο ότι 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.
Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:
•Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
•Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.
•Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
•Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
•Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο
Τι αλλάζει
Για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο στα καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.τ.λ, παραμένει ως έχει δηλαδή, από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.
Ωστόσο, στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.
Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.
Τι θα γίνει αν φτάσουμε σε κόκκινο συναγερμό
Στην περίπτωση που η Αττική ή οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια περάσει στο επίπεδο 4, δηλαδή τεθεί σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω κορωνοϊού, μια σειρά από νέα μέτρα είναι στο τραπέζι.
Αν συμβεί αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Επίσης, είναι βέβαιο πως στο επίπεδο 4 τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – δηλαδή εστιατόρια, μπαρ και καφέ – δεν θα αλλάξουν απλώς ωράριο αλλά θα κλείσουν.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν τα κρούσματα, δηλαδή να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 700 ή 800.
306 νέα κρούσματα – Πάνω από τα μισά στην Αττική
Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 306 νέα, κρούσματα εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.078, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Από αυτά, 3.245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο έλεος της πανδημίας παραμένει η Αττική, καθώς από τα 306 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, συγκεντρώνει τα 165.
Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων όπου καταγράφονται 27 νέα κρούσματα, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων περιστατικών έχει ως εξής:
- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
- 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
100 διασωληνωμένοι
100 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Από αυτούς, 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.