Σε ακόμη ένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στη φυλακή υπέπεσε ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και οκτώ μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο Λαγός είχε κινητό τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η ανάλογη ποινή που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας.
Το περιστατικό, που αποκαλύπτει η «Real News», συνέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, στις οποίες ο Λαγός είχε μεταφερθεί από τον Δομοκό προκειμένου να καθίσει στο ξανά εδώλιο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο εφετείο. Σύμφωνα με πηγές, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο κελί του, καθώς είχαν πληροφορίες ότι έχει κινητό τηλέφωνο, και του ζήτησαν να τους παραδώσει τη συσκευή, όπως και έγινε. Του επιβλήθηκε ποινή 100 βαθμών, κάτι που σημαίνει ότι για έξι μήνες δεν έχει δικαίωμα να κάνει μεροκάματα στη φυλακή και έτσι να μειώσει τον χρόνο κράτησής του. Μάλιστα, στις 22 Σεπτεμβρίου θα συμπλήρωνε το απαιτούμενο διάστημα για να καταθέσει αίτηση για άδεια, όπως όλοι οι κρατούμενοι, την οποία ωστόσο δεν θα πάρει μετά το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε.
Ο Λαγός δεν αποκάλυψε πώς προμηθεύτηκε το κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε με κόσμο που βρίσκεται εκτός φυλακής. Ίσως αυτή η συσκευή να απαντά στο ερώτημα πώς κατάφερνε μέσα από τα κάγκελα να έχει συχνή παρουσία στο διαδίκτυο.
Η «Real News» είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι στην ιστοσελίδα www.ioannislagos.gr δημοσιοποιούνται ηχητικές συνεντεύξεις του με υβριστικό περιεχόμενο. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος «Γ… την ελληνική Δικαιοσύνη», από συνέντευξη του Λαγού, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, που αναρτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου και σχολίαζε τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο εφετείο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 3 Φεβρουαρίου, επέκρινε τους μάρτυρες στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συγκεκριμένα τη σύντροφο αλλά και έναν φίλο του δολοφονημένου. «Ολοι οι μάρτυρες κατηγορίας λένε ψέματα», έλεγε σε ακόμη μία συνέντευξη, την τρίτη που είχε δώσει σε μόλις έναν μήνα, αν και κρατούμενος.
Έντονη είναι η παρουσία του Γ. Λαγού και στην ιστοσελίδα www. elasyn.com της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης. Mέσω καταχώρισης, ζητά από τον κόσμο να επικοινωνήσει μαζί του στέλνοντας γράμμα στις φυλακές Δομοκού ή καλώντας σε ένα σταθερό τηλέφωνο που αντιστοιχεί σε γραφεία στον Πειραιά. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα φιλοξενούνται οι συνεντεύξεις του από εκπομπές στο Youtube και αλλού.
Υπότροπος ο Γιάννης Λαγός
Ο Γ. Λαγός ήταν υπότροπος, καθώς είχε υποπέσει και σε ακόμη ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021, στις φυλακές Δομοκού, αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί έρευνα στο κελί του, φωνάζοντας στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους «εγώ είμαι ευρωβουλευτής». Τελικά, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε και ο Λαγός τιμωρήθηκε με ποινή ενός έτους για απείθεια. Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής έδειχνε δυσανεξία στη Δικαιοσύνη, ακόμη και στις ευνοϊκές της διατάξεις για τους κατηγορουμένους.
Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2015 αποφυλακίστηκε, μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, μετά την παρέλευση του ανώτατου συνταγματικού ορίου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών. Ομως, τρεις μήνες μετά, ο αρμόδιος εισαγγελέας διαπίστωσε ότι ο Λαγός δεν τηρούσε τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού και πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο την εκ νέου φυλάκισή του, μια πρόταση που έγινε δεκτή.
Στις 14 Οκτωβρίου 2020, στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Λαγός καταδικάστηκε. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, που του παρείχε ασυλία, κατέφυγε στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Εξι μήνες αργότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί στο Βέλγιο και να οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού.
Αν και κρατούμενος στις φυλακές, ο Γ. Λαγός εξακολουθεί να απολαμβάνει πολλά από τα προνόμια του ευρωβουλευτή. Λαμβάνει τον μισθό του, ενώ διατηρεί και επιστημονικό προσωπικό. Μάλιστα, ένας από τους συνεργάτες του κυκλοφορεί με το αυτοκίνητο που είχε διαθέσει το Ευρωκοινοβούλιο στον Λαγό για τις μετακινήσεις του στην Ελλάδα.
Σήμερα, ο Γ. Λαγός βρίσκεται ξανά στον Κορυδαλλό, καθώς συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Κρατείται στην Κ2 πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, για λόγους ασφαλείας.