ΕΛΛAΔΑ

Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει ανησυχία και σκέψεις

Τα μέτρα που εξετάζονται - Αθηνά Λινού: Έχουμε αυξητική τάση, πρέπει να προσθέσουμε μέτρα

No profile pic

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που έχει δημιουργηθεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων, θα κρίνουν και τα μέτρα της Πολιτείας.

Για άλλη μια φορά τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 200 (Δείτε ΕΔΩ), την ώρα που οι εκδρομείς του Αυγούστου επιστρέφουν σταδιακά στις βάσεις τους, αλλά και πραγματοποιείται ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, τα οποία αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα και η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχούν οι επιστήμονες - Αθηνά Λινού: Έχουμε αυξητική τάση, πρέπει να προσθέσουμε μέτρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του κορωνοϊού με αφορμή το ρεκόρ με τα 284 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκφράζοντας την ανησυχία της για τα κρούσματα στην Λέσβο και τονίζοντας ότι ο ιός θα διασπαρθεί παντού και ότι λόγω της αυξητικής τάσης θα πρέπει να προστεθούν μέτρα.

Γώγος: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Οι επιστήμονες ανησυχούν και δεν το κρύβουν. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ (Δείτε ΕΔΩ). Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Ανοικτή η αναβολή έναρξης του σχολικού έτους

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου, είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού διαμερίσματος, Νίκος Αβραμίδης και ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ μιλούν για τον προβληματισμό που έχει επιφέρει στις τάξεις των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων, το άνοιγμα των σχολείων την φετινή χρονιά σε σχέση με την ασφάλεια της υγείας μαθητών και καθηγητών λόγω του κορωνοϊού.

Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην τοποθέτηση της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου η οποία σε μήνυμά της για τον κορωνοϊό επεσήμανε ότι «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Πολλοί, μετά την περίοδο των διακοπών, επιστρέφουμε στα αστικά κέντρα και στους χώρους εργασίας μας. Τα σχολεία ανοίγουν. Δεν υπάρχουν πια μεγάλα περιθώρια για την κοινωνία και την οικονομία» και επισημαίνοντας την ατομική κοινωνική ευθύνη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση