ΕΛΛAΔΑ

Νέα δίκη για τη δολοφονία του μπάτλερ ζητάει εισαγγελέας του Άρειου Πάγου

Αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης, που εξέδωσε το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, για τον κατηγορούμενο γόνο εύπορης οικογένειας, υπέβαλε η μητέρα του θύματος

Νέα δίκη για τη δολοφονία του μπάτλερ ζητάει εισαγγελέας του Άρειου Πάγου

Τη διεξαγωγή νέας δίκης ζητάει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την δολοφονία του 25χρονου μπάτλερ, από τη Σρι Λάνγκα, που βρέθηκε νεκρός μέσα σε έπαυλη της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2013.

Το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, τον γόνο εύπορης οικογένειας- πρώην στρατιώτη- ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, τον Νοέμβριο του 2021.

Ύστερα από σχετική αίτηση που υπέβαλε η μητέρα του θύματος, ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί η αθωωτική απόφαση και να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο, με άλλη σύνθεση δικαστών – στρατοδικών.

Επί της αναίρεσης θα αποφανθεί το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.

Το έγκλημα τελέστηκε την 16η προς 17η Φεβρουαρίου 2013.

Ο 25χρονος Ashan Fonseka (ΦΩΤΟ) βρέθηκε νεκρός, έχοντας το πάνω μέρος του σώματος του, μέσα στην πισίνα της έπαυλης και ο θάνατος του αποδόθηκε σε δολοφονία- με στραγγαλισμό. Στην αίτηση αναίρεσης αναφέρεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης, που καθαρογράφηκε την 8η Νοεμβρίου 2022, δεν υπάρχει η επιβαλλόμενη ειδική αιτιολογία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, προέκυψε με βεβαιότητα ότι κανένα άγνωστο πρόσωπο δεν εισήλθε στην έπαυλη και ότι ο 28χρονος (τότε) κατηγορούμενος -γόνος της εύπορης οικογένειας ήταν το μοναδικό πρόσωπο, εκτός από το θύμα, που βρέθηκε εντός της οικίας, κατά το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 16ης και 17ης Φεβρουαρίου 2013.

Ήταν δηλαδή ο μόνος άνθρωπος που συνυπήρξε με το θύμα, κατά το θάνατό του, ενώ γνώριζε ότι απουσίαζαν από την οικία τα υπόλοιπα μέλη της πατρικής του οικογένειας και του λοιπού προσωπικού.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης δεν αξιολόγησε το σύνολο των διαθέσιμων αποδεικτικών μέσων, ούτε εξέθεσε επαρκείς λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα. Δέχεται ότι:

• Το στρατοδικείο δεν αξιολόγησε πειστικά την ένοχη αντίδραση και συμπεριφορά του κατηγορουμένου όταν επέστρεψε στο στρατόπεδο το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2013, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ακόμη πληροφορηθεί το φόνο του θύματος. Δεν έλαβε υπόψη την κατάθεση ενός στρατιώτη με τον οποίο συναντήθηκε στο θάλαμο μετά την έξοδο. Ο μάρτυρας κατέθεσε- και κατά την ακροαματική διαδικασία- ότι ο κατηγορούμενος ήταν εντελώς άκεφος, χλωμός, δεν μιλούσε και ήταν κλεισμένος στο δικό του κόσμο, επιδεικνύοντας μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που έδειχνε μέχρι την προηγούμενη ημέρα. Το στρατοδικείο παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο, χρησιμοποιώντας διατυπώσεις που συνεπάγονται αισθήματα ενοχής και τύψεων για την δολοφονία που διέπραξε τις προηγούμενες ώρες αλλά και αγωνία για το μέλλον του, ήδη με την είσοδό του στο στρατόπεδο, και συνεπώς ψευδόταν ότι δήθεν πληροφορήθηκε το φόνο από τη μητέρα του, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

• Αρκέστηκε στην παράθεση περικοπών των καταθέσεων των δύο άλλων στρατιωτών, χωρίς να τις αξιολογήσει. Δεν εισέφερε καμία σκέψη για το γεγονός ότι τρεις συνυπηρετούντες στρατιώτες εξέφρασαν την εντύπωσή τους για τον κατηγορούμενο, κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο, περιγράφοντας αυτόν ως «εντελώς άκεφο, χλωμό», που «δεν μιλούσε», αλλά και ως «κλεισμένο στο δικό του κόσμο», και αδικαιολόγητα «σκυθρωπό». Η δικαστική απόφαση απλώς παρέθεσε τις αντιδράσεις των δύο εκ των τριών στρατιωτών στο ακροατήριο, που δήλωσαν ότι «δεν θυμούνται» γιατί κατέθεσαν όσα είπαν προανακριτικά και δεν εξήγησε τους λόγους γιατί αυτή η εντύπωση σχηματίστηκε σε τρία ταυτόχρονα πρόσωπα. Αυτοί και άλλοι συνάδελφοι τους, στο στρατόπεδο, είχαν την αντίληψη για την ένοχη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, πολύ πριν πληροφορηθεί -κατά τους ισχυρισμούς του- το φόνο.

• Ενείχε λογικά κενά και αντιφάσεις ως προς το άλλοθι που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος το οποίο η δικαστική απόφαση χαρακτήρισε ελλιπές. Σύμφωνα με αυτό, το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου 2013, ο κατηγορούμενος βρισκόταν επί έξι ώρες σε ίντερνετ καφέ, χωρίς το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο κατά τους ισχυρισμούς του είχε ξεχάσει στο σπίτι του. Το δικαστήριο δεν εξήγησε πως είναι δυνατόν να ενεργοποίησε ιστοσελίδα από το κινητό του, στις 23.50 της 16ης Φεβρουαρίου, στην οικία του, και να είναι αληθής η εκτύπωση ιστοσελίδας του ίντερνετ καφέ, που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την οικία του, απ’ όπου φέρεται να αποχωρεί στις 00:16 της 17ης Φεβρουαρίου 2013. Η δικαστική απόφαση δεν εξήγησε πως γίνεται το φερόμενο ως ξεχασμένο κινητό, το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου, να ενεργοποιεί τρεις διαφορετικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος τελικά βρισκόταν στην οικία του, στις 23.50, οπότε χρησιμοποίησε το κινητό του για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο αλλά δεν άκουσε τα τηλεφωνήματα της μητέρας του θύματος που διήρκησαν από τις 20.00 έως τις 00.00.

• Το δικαστήριο παρέλειψε να αξιολογήσει την επιβαρυντική για τον κατηγορούμενο κατάθεση της μητέρας του θύματος (σ.σ. εργαζόταν και η ίδια ως οικιακή βοηθός στην έπαυλη της οικογένειας) σχετικά με την ένοχη αντίδραση του κατηγορούμενου ενώπιον της, τις συναναστροφές του, την έκφραση ενδιαφέροντος για το θύμα ενώπιον τρίτων προσώπων, πριν τη δολοφονία. Το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε ο κατηγορούμενος δεν είχε ξεχάσει το κινητό του στο σπίτι του και την ευχερή δυνατότητα του να έχει οπτική επαφή με την πισίνα του σπιτιού του, όπου βρέθηκε δολοφονημένο το θύμα.

• Απέρριψε, κατά τρόπο που ενέχει αντίφαση, το σεξουαλικό κίνητρο του εγκλήματος και τη σύνδεση του με τον κατηγορούμενο, χωρίς να αξιοποιήσει σχετικά δεδομένα – φωτογραφίες του κινητού του τηλεφώνου. Επιπλέον δεν σταθμίστηκε ότι ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος, ενώ η απουσία έστω κι ενός ίχνους πάλης δείχνει το γεγονός ότι ο δράστης σκότωσε το θύμα ευρισκόμενος από πίσω του. Μάλιστα από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο μπάτλερ έφερε και ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης.

• Παρέλειψε να συνεκτιμήσει ότι ο υπολογιστής του θύματος αφαιρέθηκε δίχως καν να αφαιρεθεί μαζί και το τροφοδοτικό καλώδιο του, γεγονός που προδίδει πως ακόμη και σε σχέση μα αυτό το αντικείμενο, κίνητρο του δράστη δεν ήταν η κλοπή ή η ληστεία παρά η εξαφάνιση σχετικών ηλεκτρονικών ιχνών από προηγούμενη χρήση του υπολογιστή και η ματαίωση της δυνατότητας μεταγενέστερης εξέτασης του.

• Το στρατοδικείο διατύπωσε την εσφαλμένη κρίση ότι ο στραγγαλισμός προήλθε από αριστερόχειρα και ότι ο κατηγορούμενος είναι δεξιόχειρας ενώ, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, δεν αποκλείστηκε ο στραγγαλισμός να έγινε και με τα δύο χέρια.

• Αν και δέχτηκε ότι το τελευταίο πρόσωπο που είδε ζωντανό το θύμα ήταν ο κατηγορούμενος, το στρατοδικείο δεν συνεκτίμησε το πιστοποιητικό θανάτου και την κατάθεση του ιατροδικαστή και δεν αιτιολόγησε με σαφήνεια τον χρόνο θανάτου του θύματος.

Πηγή:grtimes.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση