Σε δύο επίπεδα συνεχίζεται η τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς από τη μια οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας και από την άλλη οι εννέα Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ως διακινητές, παραμένον κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους, την Δευτέρα.
Το κατηγορητήριο για τους εννέα Αιγύπτιους που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα την Πέμπτη είναι πολύ βαρύ καθώς ορισμένες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα όπως π.χ. η εγκληματική οργάνωση ενώ το ίδιο βαριές είναι και οι ποινές καθώς αθροίζονται για κάθε ένα από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στην Πύλο.
Οχτώ από τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας μέχρι την απολογία τους, την Δευτέρα, αφού ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ ένας εξ αυτών νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Εκτός από τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, οι εννέα διακινητές κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.
Οι εννέα Αιγύπτιοι είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια από την Πύλο, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.
Η «αυτοψία» σε ένα παρόμοιο σκάφος
Οι εικόνες, δε, από αλιευτικά σκάφη σαν αυτό στο οποίο στοιβάχτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι είναι αποκαλυπτικές του τι πέρασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν για πέντε ημέρες στη θάλασσα πριν τελικά να καταλήξουν στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.
Όπως λένε άνθρωποι που χειρίζονται τέτοια σκάφη μήκους περίπου 30 μέτρων, «αυτά τα πλοία είναι για ψάρια και όχι για ανθρώπους».
Ειδικά για το αμπάρι η μόνη διέξοδος είναι μια μικρή πορτούλα χωρίς να υπάρχει φωτισμός και εξαερισμός διότι έτσι προβλέπεται.
Λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς στην Μαλακάσα με τους μετανάστες, όλοι ηλικίας από 16-40 ετών, να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν κρατώντας σε σακουλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισωσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.
Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.
Η κατάσταση υγείας των διασωθέντων
Βελτιώνεται η κατάσταση υγείας των τραυματιών του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με λοιμώξεις αναπνευστικού και μεταβολικές διαταραχές όπως υπογλυκαιμία και αφυδάτωση από την πολύωρη παραμονή στη θάλασσα.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ένα περιστατικό είναι πιο βαρύ και εισήχθη χθες (15/6) με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Αρχικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας οι νοσηλείες έφταναν τις 33, οι 27 παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 6 έχουν πάρει εξιτήριο. Χθες επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 4 άτομα, το ένα ήταν η εισαγωγή με την οξεία νεφρική ανεπάρκεια, δύο ασθενείς έφυγαν με οδηγίες, ένα άτομο παρέμεινε μέχρι το βράδυ σε χώρο βραχείας νοσηλείας.
Όσοι παίρνουν εξιτήριο επιβιβάζονται σε όχημα του Λιενικού και μεταφέρονται στη δομή στην Καλαμάτα και από εκεί θα μεταφερθούν με τους υπόλοιπους ανθρώπους στην δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα. Σε ετοιμότητα παραμένουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία Πελοποννήσου σε περίπτωση που βρεθούν ζωντανοί κι άλλοι άνθρωποι.
Κεντρική φωτογραφία via eurokinissi
Φωτογραφίες via protothema
Διαβάστε επίσης:
Ναυάγιο: Η κατάσταση υγείας των διασωθέντων
Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες - 9 συλλήψεις για το ναυάγιο της Πύλου