ΕΛΛAΔΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι φρεγάτες Belharra είναι τα ψηφιακά πλοία της νέας εποχής

"Πετύχαμε πολυεπίπεδη συμφωνία" τόνισε ο υπουργός Άμυνας

No profile pic

Την πλήρη ικανοποίησή του για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας και την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

«Είναι γεγονός», υπογράμμισε, «ότι η κοινή γνώμη αντιδρά θετικά στην ανακοίνωση της συμφωνίας. Είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε στο Παρίσι αυτή την αμυντική συμφωνία που είναι πέρα και πάνω από την πρόσκτηση τριών σύγχρονων φρεγατών Belharra».
«Το σύνθημα Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία είναι παλιό αλλά απηχεί με τρόπο πολύ χαρακτηριστικό τόσο την ισχυρή συμμαχική σχέση των δύο χωρών όσο και τη φιλική σχέση των δύο λαών».

Τέσσερα μέρη

Για την αμυντική συνδρομή που εξασφαλίζει η χώρα μας, ο υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία εκτείνεται σε τέσσερα μέρη. «Αυτό που έχει να κάνει με τη στρατηγική συνεργασία. Αυτό που έχει να κάνει με τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Με συνεχείς διαβουλεύσεις στελεχών των δύο υπουργείων προκειμένου να αναλύονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις, να καταλήγουμε σε κοινούς τόπους», ανέφερε και συνέχισε: «Σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας ώστε να αναπτυχθεί μια κοινή στρατιωτική κουλτούρα και διακλαδικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που ούτως ή άλλως έχουν έρθει πολύ κοντά μέσα από την πρόσκτηση των Rafale και τις συνεκπαιδεύσεις σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού».

«Το τέταρτο και διόλου αμελητέο κομμάτι» της συμφωνίας, τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αφορά τη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Με στόχο να εμπλακούν και οι εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τους μεγάλους οίκους της αντίστοιχης γαλλικής».

«Πρόκειται», συμπλήρωσε, «για μια πολυεπίπεδη συμφωνία που ωφελεί τη χώρα σε εθνικό επίπεδο καθώς ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις ιδίως με την πρόκτηση των τριών φρεγατών Belharra που είναι τα ψηφιακά πλοία της νέας εποχής με τρομερές δυνατότητες στα οπλικά συστήματα».

Ρήτρα αμυντικής συνδρομής

Ειδικότερα για τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ήταν διακαής πόθος όλων όσων ζητούσαν κάτι συγκεκριμένο σε μια διμερή συμφωνία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Αυτό έγινε πραγματικότητα».

«Η διατύπωση του άρθρου 2 περί αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας», ανέφερε, «έχει να κάνει με τη βούληση της μιας ή της άλλης πλευράς να συνδράμει με στρατιωτικά μέσα την άλλη εάν διαπιστωθεί από κοινού ότι συντρέχει ένοπλη επίθεση στην εδαφική επικράτεια της μίας ή της άλλης. Είναι η πλέον απτή απόδειξη ότι η σχέση αμυντικής συνεργασίας απογειώνεται σε ένταση».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «επικράτεια δεν είναι αμιγώς το έδαφος αλλά το σύνολο της επιφάνειας. Περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές» ενώ πρόσθεσε: «Η συμφωνία ισχύει σε κάθε περίπτωση αρκεί οι δύο χώρες να διαπιστώσουν από κοινού την ανάγκη συνδρομής».

«Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κανένα κόμμα να μην την υποστηρίξει και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής έγκρισης» συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι για τις Belharra

«Είμαστε», είπε, «στην ευχάριστη θέση να προμηθευτούμε τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra σε μια τιμή χαμηλότερη από αυτήν που είχαμε συμφωνήσει πέρσι για δύο φρεγάτες. Υπήρξε μεγάλη βελτίωση ως προς το κόστος. Η γαλλική πλευρά έκανε αρκετές εκπτώσεις ώστε να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στην ελληνική πλευρά».

«Πήραμε», υπογράμμισε ο υπουργός, «τρία καράβια με τις ίδιες περίπου δυνατότητες που πέρσι διαπραγματευτήκαμε για να πάρουμε δυο».

Αναφορικά με το εάν η συμφωνία AUKUS έπαιξε ρόλο στην απόκτηση των φρεγατών Belharra, ο υπουργός ανέφερε ότι «η Γαλλία έπρεπε να διεκδικήσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στον τομέα της 'Αμυνας. Η πρόσκτηση των τριών φρεγατών της έδωσε αυτή την ευκαιρία. Δεν είναι, βέβαια, του ίδιου ύψους όπως το συμβόλαιο των υποβρυχίων με τους Αυστραλούς που ακυρώθηκε».

«Υπήρξε», συμπλήρωσε, «μια βούληση επιπλέον από τη γαλλική πλευρά να κυνηγήσει και να πάρει τη δουλειά. Και για να το πετύχει βελτίωσε τους όρους προς την ελληνική πλευρά, που άδραξε την ευκαιρία προς όφελος ασφαλώς εθνικό».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετικά επωφελή σε εθνικό επίπεδο» και «μια μεγάλη μέρα που περίμενε με αδημονία το Πολεμικό Ναυτικό».

Για το ενδεχόμενο απόκτησης γαλλικών κορβετών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε ότι «οι κορβέτες είναι ένα μικρότερο πλοίο σε σχέση με τις φρεγάτες αλλά σχεδόν εφάμιλλο στην ισχύ των οπλικών συστημάτων» ενώ επισήμανε ότι «θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση» καθώς «το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι τρεις φρεγάτες δεν λύνουν το πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας των πλοίων επιφανείας». «Θα υπάρξουν», πρόσθεσε, «σύντομα καλά νέα».

Στρατηγική αυτονόμηση της Ε.Ε.

Για τη συζήτηση περί δημιουργίας ευρωστρατού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «ανακύπτει το ζήτημα της αυτονόμησης της Ε.Ε. σε στρατηγικό επίπεδο ώστε να μπορεί με δικές της δυνάμεις να παρεμβαίνει σε περιοχές όπου θίγονται ζωτικά της συμφέροντα».

«Η Ευρώπη προκειμένου να αναγορευθεί σε γεωπολιτική δύναμη - αντίστοιχη με την οικονομική της ισχύ - πρέπει να αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη στην Ε.Ε. Επομένως είναι λογικό να αναλάβει το ρόλο της ηγέτιδας χώρας σε αυτή την πρωτοβουλία. Και νομίζω ότι είναι ευκαιρία και για την Ελλάδα να συμπαραταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία. Όχι παρά το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς σε αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση