ΕΛΛAΔΑ

Ν. Χαρδαλιάς: "Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς πανηγύρια"

"Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία". 

No profile pic

 

"Αν επιστρέφαμε εδώ μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό θα σήμαινε πως βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. «Ευτυχώς, δεν είμαστε», τόνισε κατά την πρώτη μετά από καιρό ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέο γενικό lockdown, παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά κι αυτό «πολύ δύσκολα». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο.

Όπως σημείωσε, κάθε Τρίτη ο ίδιος θα ενημερώνει δημοσίως πώς εξελίσσεται το άνοιγμα της χώρας, τι δείχνουν οι έλεγχοι και η τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, στις 25 Φεβρουαρίου με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, τα θύματα είναι 195 και τα κρούσματα 4.007. Από αυτά τα 435 είναι σήμερα ενεργά. Εξιτήριο από νοσοκομείο πήραν 1.030 ασθενείς, άλλοι 2.347 ανάρρωσαν σπίτι τους.

Κινούμαστε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε φορά. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Γι' αυτό και θέσαμε σε εφαρμογή προηγμένο σύστημα ελέγχων και λεπτομερή πρωτόκολλα, ενώ παρεμβαίνουμε καθημερινά όπου χρειαστεί, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ενημέρωσε, στο διάστημα 1-19 Ιουλίου, τα ελληνικά σύνορα πέρασαν 918.032 άτομα από το εξωτερικό. Τα 620.652 ήρθαν αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Από τις αφίξεις αυτές σε τεστ υποβλήθηκαν 127.900 άτομα, δηλ. το 13,9% των εισερχομένων.

Τα εισαγόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 295. Από όσους ήρθαν αεροπορικώς, ελέγχθηκαν με τεστ 98.294 και βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα. Στα λιμάνια σε τεστ υποβλήθηακν 6.019 και βρέθηκαν 4 θετικά κρούσματα, ενώ στα χερσαία συνοριακά φυλάκια έγιναν 23.497 τεστ και 186 από αυτά βγήκαν θετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα, τα 53 είναι τώρα ενεργά, 207 επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ 35 είναι μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.

Το 76,27% των εισαγομένων κρουσμάτων, δηλ. τα 225 από τα 295, προέρχονται από τέσσερις βαλκανικές χώρες: 78 από Σερβία, 63 από Βουλγαρία, 61 από Ρουμανία, 21 από Αλβανία, ενώ άλλα 6 ήρθαν από τις ΗΠΑ.

«Υποδεχόμαστε αυτόν τον μικρό αριθμό τουριστών επειδή πετύχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας» επισήμανε ο υφυπουργός. Όπως τόνισε, πρώτο μέλημα παραμένει η υγεία των πολιτών, αναμένεται ωστόσο αύξηση κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών. Στην παρούσα φάση, πάντως, όπως είπε, είναι μικρός - συγκριτικά με άλλες χώρες - και ο αριθμός των διασωληνωμένων (12 χθες), και των θυμάτων (195).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε εκ νέου να μην υπάρχει εφησυχασμός, καθώς «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», αλλά και γιατί ήδη «άλλες χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά».

Ο υφυπουργός έδωσε έμφαση σε δύο σημεία: την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής, καθώς και στην αποφυγή συναθροίσεων-συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Όπως είπε, μας λυπούν φαινόμενα συνωστισμού οπαδών (σ.σ. γήπεδο Καραϊσκάκη), τα καταδικάζουμε, ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία φορά.

Τί είπε για τα πανηγύρια 

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ειδικά για τα πανηγύρια του δεκαπενταύγουστου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο στη χώρα.

«Είναι ένα κομμάτι της παράδοσής μας, όμως ο κίνδυνος είναι υψηλότατος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση