ΕΛΛAΔΑ
Ν. Ανδρουλάκης: Άμεσες παρεμβάσεις για έναν ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό τομέα
Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
SHARE:
Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Στην συνάντηση συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μανόλης Χνάρης.
«Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Παρόλα αυτά, το εμπορικό έλλειμα παραμένει και μπορεί μάλιστα να αυξηθεί, όπως τόνισε, «εάν σήμερα δεν καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις».
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δύο επίπεδα παρεμβάσεων. «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα» διευκρίνισε.
Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, τόνισε τα εξής: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Εστιάζοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα».
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε πως ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. «Μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των αγροτών επισήμαναν, από την πλευρά τους, ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο κόστος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα των παραγωγών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, ακόμα και για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μανόλης Χνάρης, εξήγησε ότι μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο για τους κτηνοτρόφους, παρά μόνο για τους εμπόρους ζωοτροφών. Επίσης, ακόμη και το όφελος από το μεταφορικό ισοδύναμο, που σε γενικές γραμμές ήταν μια θετική εξέλιξη για την Κρήτη, τελικά δεν φτάνει στον παραγωγό. Αντίστοιχα, η επιστροφή του 7% επί του κύκλου εργασιών του πρώτου τριμήνου του 2022 για τους κτηνοτρόφους καλύπτει ελάχιστο μέρος του κόστους, ενώ πολλοί εξ αυτών εξαιρούνται.
Όσον αφορά στο κόστος της ενέργειας, τόνισε την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών μέτρων και η επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου να γίνει το 2022 και όχι το 2023. Επιπλέον, στο πεδίο του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη ειδικής πρόβλεψης για το ελαιόλαδο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για την Κρήτη και γενικά την Ελλάδα, το οποίο όμως υπέστη σημαντικές απώλειες ενισχύσεων κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Σχετικά δε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στο πρωτογενή τομέα, τόνισε πως αυτοί θα πρέπει να στοχεύουν στην ενδυνάμωση συνεργατικών σχημάτων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, καθώς και στη στήριξη της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων γενικότερα. Και οι πρωτοβουλίες αυτές να συνδυαστούν με την κατάλληλη στελέχωση του εκλεκτικού μηχανισμού για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, προκειμένου τόσο τα προϊόντα, όσοι και οι παραγωγοί να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί.